Trei grafice prezentate de BNR spulbera mitul ca in Romania sunt prea multe banci. Dimpotriva, am avea nevoie de mai multe, ca sa reia creditarea sustenabila a economiei
Autor: Bancherul.ro
2014-10-08 23:25
In raportul de stabilitate financiara publicat ieri de BNR se arata ca reluarea creditarii a devenit principala provocare a sistemului bancar, in conditiile in care bancile straine continua sa-si retraga sursele de finantare iar bancile trec printr-un amplu proces de reevaluare a activelor, curatarea bilanturilor de neperformante si recapitalizare, care presupun costuri suplimentare.
Pentru a-si diminueze costurile, bancile isi reduc permanent numarul de unitati si personalul aferent. Si asta in ciuda faptului ca, dupa cum arata statisticile prezentate de BNR, in Romania exista cele mai putine banci raportat la numarul de locuitori din Europa si in acelasi timp avem cel mai redus grad de intermediere financiara, adica volumul de credite din PIB, la jumatate fata de Bulgaria, de exemplu, tara in care, poate ca nu intamplator, numarul de unitati bancare este, de asemenea, dublu fata de cel din Romania.
In Romania exista sub 30 de unitati bancare la 100.000 de locuitori, mai putine decat in Ungaria, cu peste 30 de unitati, Polonia, cu 40 de unitati si Bulgaria, cu 50 de unitati. In alte tari dezvoltate densitatea unitatilor bancare este si mai mare: 50 de unitati in Austria si Italia, aproape 60 in Franta si Portugalia si chiar 70 in Spania. Media europeana este de 40 de unitati la 100.000 de locuitori.
O serie de bancheri si consultanti sunt de parere ca in Romania sunt prea multe banci mari universale, a caror numar ar trebui sa fie doar in jur de 5, restul bancilor urmand a se concentra pe segmente de clienti sau canale de nisa, precum IMM-urile sau agricultura.
Asadar, Romania are de fapt nevoie de mai multe banci, dar mai mici si dedicate sectorului real al intreprinzatorilor si in zonele rurale slab bancarizate. Mai ales ca, dupa cum spune BNR, “exista un potential important si viabil, dar neexploatat, privind creditarea la nivelul economiei”.
142 de unitati bancare s-au inchis in prima jumatate din 2014
Instituţiile de credit au continuat procesul de restructurare a activităţii prin reducerea numărului unităţilor bancare şi a numărului de salariaţi în încercarea de optimizare a cheltuielilor operaţionale, se arata in Raportul de stabilitate financiara publicat ieri de BNR.
Ritmul redus de creditare precum şi orientarea în tot mai mare măsură către serviciile financiare digitale au influenţat deciziile legate de dezvoltarea reţelelor teritoriale de unităţi bancare.
Astfel, numărul de unităţi bancare s-a redus cu 229 de unităţi în 2013 şi cu încă 142 de unităţi în prima jumătate a anului 2014.
De asemenea, numărul de salariaţi din sistemul bancar s-a redus cu 3157 în 2013 şi cu 603 în primul semestru din 2014.
Si asta in ciuda faptului ca, dupa cum arata BNR, din perspectiva numărului de unităţi teritoriale şi a numărului de instituţii de credit la 100 000 locuitori, sistemul bancar din România continuă să se situeze sub media europeană.
Resursele pentru creditare parasesc tara
Băncile-mamă au continuat să reînnoiască doar parțial liniile de finanțare acordate filialelor din România, dar acest proces de dezintermediere, deși în intensificare, și-a menținut caracterul ordonat, precizeaza BNR.
Expunerea băncilor-mamă faţă de filialele lor din România s-a redus cu 28 la sută în intervalul decembrie 2012 – august 2014 (la 12,6 miliarde euro), dar a afectat marginal activitatea de creditare a companiilor și populației (care s-a redus cu 7,7 la sută, valoare ajustată pentru efectul de curs, în perioada decembrie 2012 – august 2014, în special pe canalul scăderii cererii, apreciaza BNR.
Pe de alta parte, precizeaza BNR, asigurarea băncilor locale a unui acces la finanţare în euro de o manieră similară cu cel al băncilor mamă ar contribui la scăderea în intensitate a procesului de dezintermediere transfrontalieră.
Reducerea surselor externe de finanțare de la băncile-mamă a fost compensată de băncile autohtone prin creşterea resurselor atrase pe plan local. BNR a continuat susţinerea reluării sustenabile a creditării, în special în monedă locală, inclusiv prin măsuri de politică monetară, care au constat în: (i) reducerea succesivă a ratei dobânzii de politică monetară până la 3 la sută (în septembrie 2014) şi în (ii) diminuarea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru depozitele în lei (la 10 la sută, în septembrie 2014) şi valută (la 16 la sută, în iulie 2014).
Legăturile dintre grupurile financiare europene și piețele emergente reprezintă un canal semnificativ de transmitere a riscurilor în cadrul Uniunii Europene. Profiturile generate de filialele din țările emergente au susținut profitul consolidat, însă riscul unei schimbări de tendinţă este semnificativ.
Îngrijorările cu privire la profitabilitate precum și noile reglementări cu privire la efectul de levier la nivel de grup au condus la o retragere graduală a finanțării acordate filialelor din țările emergente, aspect relevant şi pentru România. Perspectivele de creștere economică modestă induc riscul ca retragerea finanțării către țările emergente să se accelereze.
Intermedierea financiara din Romania, cu mult sunt media UE
Ritmul redus de acordare de noi credite a continuat să influenţeze negativ gradul de intermediere financiară în termeni nominali, calculat ca pondere în PIB a creditelor acordate sectorului privat, acesta înregistrând o valoare de 33,3 la sută la sfârșitul primului semestru din 2014, în scădere faţă de valoarea de 34,8 la sută înregistrată în decembrie 2013.
Ponderea în PIB a activelor bancare la valoare brută a continuat tendinţa descendentă începută în 2011 (până la 61,6 la sută în iunie 2014), în condiţiile în care activul brut a înregistrat uşoare scăderi, neţinând pasul cu creşterea accelerată a PIB-ul nominal.
În ceea ce priveşte ponderea în PIB a depozitelor atrase de la companii şi populaţie (33,2 la sută în iunie 2014), nivelul intermedierii financiare s-a menţinut în jurul valorilor înregistrate în anii anteriori.
Comparaţia cu celelalte state membre UE, arată gradul redus al intermedierii financiare în România aferent anului 2013, acesta situându-se în continuare mult sub media UE-28.
Calitatea portofoliului de credite neperformante, o vulnerabilitate
Indicatorii de calitate a portofoliilor de credite continuă să reflecte o vulnerabilitate a sistemului bancar românesc, dar aceasta se va atenua în perioada următoare, pe fondul îmbunătăţirii fundamentelor economice, al continuării tendinţei de scădere a costului creditelor şi accelerării procesului de scoatere în afara bilanţului a creanţelor nerecuperabile acoperite integral sau într-o proporţie foarte ridicată cu ajustări pentru depreciere.
Provizioanele constituite de bănci acoperă pierderile aşteptate generate de riscul de credit; pierderile neaşteptate generate de eventuala manifestare a unor evoluţii macroeconomice adverse pot fi absorbite de rezervele consistente de capital deţinute de instituţiile de credit din România peste nivelul minim obligatoriu impus pentru indicatorii de adecvare a capitalului.
Calitatea portofoliilor de credite continuă să fie o vulnerabilitate a sistemului bancar românesc, menţinerea unui stoc consistent de credite neperformante în bilanţul băncilor determinând alocarea unor resurse operaţionale suplimentare pentru recuperarea acestora şi o prudenţă sporită în acordarea unor credite noi.
În perioada cuprinsă de la ultimul Raport asupra stabilităţii financiare s-a manifestat un decalaj între ciclul economic şi cel financiar, în condiţiile în care reluarea creşterii economice nu a fost însoţită de relansarea activităţii de creditare a sectorului real.
Tendinţa de acumulare rapidă a creditelor neperformante a fost consemnată în multe state europene pe fondul creşterii economice scăzute sau a recesiunii care a urmat crizei financiare internaţionale, eforturile suplimentare de acoperire a pierderilor rezultate din activitatea de creditare punând presiune pe profitabilitatea băncilor.
Evoluţiile legate de calitatea bilanţurilor băncilor se află în atenţia autorităţilor de supraveghere naţionale şi a organismelor europene prin potenţialul lor de încetinire a procesului de reluare a creditării şi, respectiv, a creşterii economice.
În perioada următoare se estimează că această vulnerabilitate a sistemului bancar românesc se va atenua pe fondul: (i) tendinţei de îmbunătăţire a valorilor consemnate de variabilele care definesc cadrul macroeconomic intern (produsul intern brut, inflaţia, venitul salarial, rata şomajului etc.); (ii) necesităţii de redimensionare a bilanţurilor băncilor prin creşterea volumului activelor purtătoare de dobânzi care să susţină eficienţa operaţională a acestora, în condiţiile gestionării corespunzătoare a riscului de credit; (iii) scăderii costului creditelor, în contextul înglobării impulsurilor transmise prin instrumentele politicii monetare utilizate de BNR; (iv) accelerării procesului de curăţare a bilanţurilor băncilor de creanţele nerecuperabile acoperite integral sau parţial cu ajustări pentru depreciere.
Rata creditelor neperformante s-a majorat în perioada analizată (de la 20,3 la sută în iunie 2013 la 21,9 la sută în decembrie 2013 şi, respectiv la 22,3 la sută în martie 2014), în principal ca urmare a manifestării efectului de bază (volumul total al creditelor pentru care cerinţa de capital aferentă riscului de credit este determinată conform abordării standard a scăzut de la 210,5 mld. lei în iunie 2013 la 195,1 mld.lei în decembrie 2013 şi, respectiv, la 194,2 mld.lei în martie 2014), volumul creditelor neperformante crescând doar marginal în anul curent.
Provizioanele constituite de bănci acoperă pierderile aşteptate generate de riscul de credit; pierderile neaşteptate generate de eventuala manifestare a unor evoluţii macroeconomice adverse pot fi absorbite de rezervele consistente de capital deţinute de instituţiile de credit din România peste nivelul minim obligatoriu impus pentru indicatorii de adecvare a capitalului.
Creditarea isi continua scaderea
În prima parte a anului curent, volumul creditelor direcţionate de sistemul bancar românesc către sectorul privat a continuat tendinţa de scădere începută în trim.IV 2012, în pofida îmbunătăţirii cadrului macroeconomic intern, în mare parte ca urmare a unor limitări structurale legate de oferta de credite, respectiv: (i) diminuarea volumului de surse atrase de la băncile mamă, pe fondul continuării fenomenului de dezintermediere financiară şi de ajustare a bilanţurilor la nivel european, în contextul exerciţiului de evaluare cuprinzătoare care precede preluarea noilor atribuţii de supraveghere de către Banca Centrală Europeană a instituţiilor semnificative, precum şi al intrării în vigoare a noilor cerinţe prudenţiale impuse prin cadrul de reglementare CRD IV/CRR; (ii) menţinerea unui stoc consistent de credite neperformante în bilanţurile băncilor, ceea ce a reclamat alocarea unor forţe operaţionale importante pentru gestionarea acestora, în paralel cu menţinerea unor standarde de creditare caracterizate de restrictivitate şi prudenţă crescute; (iii) preponderenţa în bilanţ a surselor de finanţare domestice atrase pe termen scurt, ceea ce ar putea limita disponibilitatea băncilor de creştere a maturităţii creditelor acordate sectorului companiilor, în contextul în care finanţarea prin intermediul pieţei de capital este nesemnificativă.
Reluarea finantarii economiei reale, principala provocare a sistemului bancar
Reluarea finanțării economiei reale într-o manieră sustenabilă, inclusiv prin lărgirea sferei de creditare către firmele viabile care nu au apelat până în prezent la sprijinul băncilor, reprezintă una dintre principalele provocări ale sectorului bancar autohton.
Îndatorarea totală a companiilor și populației de la instituții financiare s-a redus cu 4 la sută în perioada decembrie 2012 – iunie 2014, până la un sold de aproximativ 71 miliarde euro, pe fondul intensificării procesului de dezintermediere financiară atât în cadrul sectorului financiar autohton, cât și la nivelul economiei reale din România. Băncile rezidente și creditorii externi și-au redus expunerile pe sectorul privat cu aceeași intensitate (scădere de 4,5 la sută, respectiv 3,7 la sută în intervalul decembrie 2012 – iunie 2014), în timp ce IFN rezidente și-au crescut modic expunerile (+0,8 la sută).
Clasamentul creditorilor financiari ai companiilor și populației s-a menținut în mare măsură neschimbat de la data Raportului precedent: în totalul finanțării acordate economiei reale, la 30 iunie 2014 băncile rezidente dețineau două treimi (67,8 la sută), creditorii externi un sfert (25,4 la sută), iar IFN rezidente 6,8 la sută.
Finanțările în monedă națională s-au aflat pe o tendință ascendentă (Grafic 4.6), evoluție imprimată de (i) reducerea semnificativă a costului creditului pe acest segment, ca urmare a măsurilor de politică monetară (rata dobânzii de referință s-a redus cu 2,25 puncte procentuale în perioada decembrie 2012 – septembrie 2014, ajungând la 3 la sută), (ii) adoptarea de către BNR a unor reglementări în vederea protejării debitorilor neacoperiți față de riscul valutar89, dar şi de (ii) modificarea programului guvernamental ”Prima Casă”, în sensul derulării acestuia doar în monedă națională, începând cu luna august 2013.
În măsura în care creditorii autohtoni vor translata într-o proporție cât mai mare către debitori costurile în scădere, este posibil ca finanțarea în lei să continue mai viguros. De altfel, nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor a fost indicat de către firme ca fiind cel mai însemnat obstacol în accesarea resurselor financiare de la bănci și/sau IFN.
Stocul ridicat al creditului în valută acordat companiilor și populației, una dintre vulnerabilitățile sectorului bancar românesc, a continuat să se ajusteze (cu 5,6 puncte procentuale în perioada decembrie 2012 - august 2014, până la nivelul de 57,2 la sută din valoarea totală a creditului acordat sectorului privat).
Această tendință va continua probabil în următorii ani, pe măsură ce creditele vechi vor fi rambursate, iar creditele noi vor fi acordate preponderent în monedă națională. De altfel, în ultimii ani, ponderea creditelor noi denominate în euro în totalul creditelor nou acordate companiilor și populației s-a plasat pe o traiectorie vizibil descrescătoare, ajungând la 25,8 la sută91 în primele opt luni ale anului 2014 (comparativ cu 53,4 la sută în anul 2010).
Piața creditului s-a aflat sub semnul ajustărilor bilanțiere, atât în ceea ce privește oferta, cât și cererea. Condițiile privind oferta de credit este posibil să se îmbunătățească în a doua parte a anului 2014, băncile transmițând semnale privind încheierea ciclului de restrictivitate a standardelor de creditare.
Cererea de credit formulată de companiile nefinanciare și de populație (pe segmentul creditului imobiliar) în perioada decembrie 2012 – iunie 2014 a înregistrat evoluții oscilante și de intensitate redusă, fără o tendință clară, în timp ce pentru creditele de consum s-a manifestat o anumită creștere a cererii.
Pe partea ofertei de credit, vulnerabilitatea sectorului bancar românesc privind dependența prea ridicată de resursele financiare externe s-a diminuat semnificativ, iar continuarea procesului de dezintermediere financiară ar putea deveni contraproductivă.
Bancile detin resursele necesare relansarea creditarii
Reluarea finanțării economiei reale într-un mod sustenabil este posibil să reprezinte principala provocare a sectorului bancar autohton pentru următoarea etapă. Din perspectiva ofertei, băncile dețin resursele necesare în ceea ce privește solvabilitatea și lichiditatea pentru relansarea creditării.
Pe partea cererii de finanțare, situația este mixtă. Se înregistrează o anumită revigorare a interesului populației pentru creditare, dar gradul de îndatorare este în continuare ridicat, atât la nivel agregat, cât și în structură – pe categorii de venit lunar, astfel încât este discutabil în ce măsură relansarea creditării pe acest canal ar fi sustenabilă.
Cererea de credit din partea companiilor comportă unele nuanțe. Pe de o parte, numeroase firme intenționează să-și diminueze datoriile și nu doresc să apeleze la noi credite bancare. Finanţarea bancară a fost o opţiune relativ puțin uzitată de către firme, în anul 2013 și în prima parte a anului 2014, majoritatea apelând la surse interne de finanțare.
Nivelul prea ridicat al dobânzilor şi comisioanelor, cerinţele privind valoarea sau tipul garanţiei, clauzele contractuale şi birocraţia reprezintă, în această ordine, cele mai însemnate obstacole pentru companii în a accesa resurse financiare de la bănci şi/sau IFN.
Exista un potential important si viabil, dar neexploatat, privind creditarea
Pe de altă parte, la nivelul economiei, există un potențial important și viabil – dar neexploatat - privind creditarea. Ponderea companiilor cu credite la bănci a fost mereu relativ redusă, indiferent de faza ciclului economic (sub 15 la sută din firmele active98 din România), în timp ce în cazul persoanelor fizice, 43 la sută din populația activă a accesat finanțare de la bănci (decembrie 2013).
Firmele care au accesat doar credite de la bănci și IFN autohtone nu contribuie majoritar la formarea valorii adăugate brute generată de sectorul companiilor nefinanciare. Mai mult, firmele care au un grad de îndatorare sub nivelul considerat de alertă (raportul dintre datorii și capitaluri sub pragul de 2) generează cea mai mare pondere a valorii adăugate în economie.
În aceste condiții, o provocare importantă cu care se confruntă instituțiile de credit este de a convinge aceste firme, care au potențial sustenabil de îndatorare, că parteneriatul cu o bancă poate avea efecte benefice asupra evoluției activității companiei.
Un asemenea demers va presupune un proces relativ îndelungat și va necesita eforturi din partea băncilor în direcția îmbunătățirii calității și a expertizei personalului implicat în activitatea de acordare de credite, de analiză a riscurilor și de consiliere a companiilor, precum și în direcția unei mai bune personalizări a produselor și serviciilor oferite.
În lipsa acestor eforturi, potențialul semnificativ existent în piață va rămâne în bună măsură neexploatat. Se constată unele rezultate favorabile în direcția lărgirii bazei de clienți către firme care nu au mai avut credite.
În perioada ianuarie 2013 – august 2014, aproximativ 13.800 companii noi au primit credite de la băncile autohtone, reprezentând 6,6 la sută din totalul stocului de credite acordate firmelor la august 2014.
Aceste firme au un aport de 4,9 la sută la valoarea adăugată generată de companiile nefinanciare și folosesc circa 4,5 la sută din numărul total de salariaţi ai sectorului companii nefinanciare (la 31 decembrie 2013).
Acești noi clienți atrași în activitatea de creditare nu au putut compensa însă reducerea stocului de credite la clienții deja existenți. În consecință, finanțarea acordată companiilor de către bănci și IFN, rezidente și străine, s-a diminuat cu 4,9 la sută în perioada decembrie 2012 – iunie 2014 (mai mult decât în cazul populației, unde scăderea a fost de 2,3 la sută).
Toate categoriile de creditori și-au redus stocul de finanțări acordate companiilor: băncile rezidente (cu 6,4 la sută), creditorii externi (cu 3,2 la sută) și IFN autohtone (cu 1,2 la sută, în același interval).
Deciziile BNR de continuare a ciclului de reducere a ratei dobânzii de politică monetară, precum şi de diminuare a ratelor rezervelor minime obligatorii, atât la pasivele în lei, cât şi la cele în valută, coroborate cu demararea procesului de curăţare a bilanţurilor bancare, sunt de natură a asigura premisele unei reluări sustenabile a activităţii de creditare a companiilor nefinanciare.
Curățarea bilanțurilor se impune și în contextul în care peste 40 la sută din stocul creditelor neperformante al companiilor nefinanciare existent la 31 decembrie 2013 în portofoliile băncilor este format din credite care au intrat în starea de nerambursare de peste trei ani (Grafic 4.9). Această curățare a bilanțurilor (fie prin vânzarea de credite neperformante către terți, fie prin scoaterea expunerilor în afara bilanțului) va conduce la o reducere a stocului de credite din portofoliile băncilor, putând transmite un fals semnal de accentuare a fenomenului de dezintermediere financiară.
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii
Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii
Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online
Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii
Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit
Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii
- Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?
- Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro
- Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude
- Lista platformelor de investitii pentru fraude online (actualizat)
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
- Articole tip reclama mascata in doua reviste celebre din America si Romania
- Profitul bancilor, in crestere cu 10%
- Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale
- Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor
- Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii
-
Schimbare numar telefon Raiffeisen
Puteti schimba numarul de telefon la Raiffeisen din aplicatia Smart Mobile/Raiffeisen Online, ... detalii