BANCI | Stirea Zilei

Taxa bancara nu este sustenabila, fiind de trei ori mai ridicata decat profitul bancilor, avertizeaza ARB

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-01-19 12:37

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) avertizeaza ca taxa bancara nu este sustenabila, fiind de trei ori mai mare decat profitul bancilor, ceea ce ar putea afecta creditarea, abia relansata dupa perioada de recesiune, precum si scaderea investitiilor in economie, dat fiind ca bancile vor fi nevoite sa-si diminueze drastic cheltuielile, pentru a nu suferi pierderi.

In ultimii 10 ani, profitul mediu realizat de banci raportat la active (rentabilitatea activelor – ROA) a fost de 0,44% pe an, iar taxa bancara este de 1,2%, de trei ori mai mare. “Evident, nesustenabila”, spune seful ARB, Sergiu Oprescu, opinie sustinuta si de presedintele BCR, Sergiu Manea.

In toate celelalte tari europene, taxa difera atat din punct de vedere al dimensiunii, cat si al structurii, fiind legata de indicatorul pietei, ROBOR, care nu are corespondent in nicio alta tara europeana, a adaugat Oprescu.

Taxa bancara din Romania este de opt ori mai ridicata decat media europeana, conform analizei Bancherul.ro.

Mai rau, BNR estimeaza ca profitul sistemului bancar va scadea substantial in urmatorii ani, dat fiind ca in ultimii 2-3 ani a fost unul neobisnuit de ridicat, venit dupa cativa ani in care bancile au suferit pierderi, dupa ce si-au recunoscut creditele neperformante prin constituirea multor provizioane, o parte dintre acestea fiind insa recuperate ulterior.

Astfel, BNR a estimat ca profitul bancilor va fi de doar 2,2 miliarde lei in acest an, in scadere cu 71% fata de anul trecut, adica doar 0,6% din activele financiare ale sistemului bancar, de 337 miliarde lei in octombrie 2018, la jumatate fata de taxa de 1,2% din active. (vezi aici detalii)

Ceea ce inseamna ca bancile ar putea suferi pierderi de 2 miliarde lei in acest an, in locul unui profit de aproximativ aceeasi dimensiune.

Care ar putea fi impactul taxei bancare, daca ea se va aplica in aceasta forma?

Bancherii spun ca, in primul rand, va scadea increderea bancilor in economie, in general, dar si a populatiei, firmelor si investitorilor in sistemul bancar, ceea ce inseamna mai putine investitii si credite, reduceri de cheltuieli, toate avand consecinte asupra cresterii economice, in curs de reducere si in fata unor riscuri interne tot mai mari, precum Brexit-ul si cresterea dobanzilor in America si Europa.

“Trebuie sa recunosc ca taxa ne-a luat total prin surprindere, nefiind discutata sau pusa in dezbatere publica, a fost imprevizibila, din punctul nostru de vedere. E un lucru la care trebuie sa reflectam mult, pentru ca impactul lipsei predictibilitatii asupra credibilitatii este urias si foarte greu de reparat. Am vazut ca a fost nevoie de sapte ani pentru restabilirea increderii in vederea reluarii creditarii, dupa recesiunea din 2008”, a spus Sergiu Oprescu, in cadrul unei conferinte de presa organizate de ARB.

Primul efect al taxei este reducerea investitiilor, ceea ce inseamna reducerea increderii in economie in general, dar si scaderea increderii consumatorilor, adauga Sergiu Manea, seful BCR.

El spune ca aceste posibile efecte s-au verificat in urma analizei aplicarii taxei din Austria, mult mai mare comparativ cu cea din Germania, care a creat un ecart semnificativ in performantele economice ale celor doua tari. Daca se compara tari precum Ungaria si Polonia, unde de asemenea s-au impus taxe ridicate, cu Cehia, s-au creat ecarturi de dezvoltare economica acoperite intr-o perioada cuprinsa intre 3 si 10 ani, dat fiind ca in general taxele sectoriale afecteaza avantajul unei tari de a fi competitor strategic in regiune din perspectiva increderii investitorilor, adauga seful BCR.

Sergiu Oprescu mai considera ca taxa bancara nu este nici justificata, dat fiind ca statul roman a fost printre putinele din Europa, cinci la numar, care nu a fost nevoit sa sustina bancile in perioada de recesiune dupa criza din 2008.

Mai mult, actionarii bancilor straine au capitalizat subsidiarele locale cu patru miliarde de euro, pentru ca acestea sa faca fata scaderii economice si pierderilor suferite in urma creditelor neperformante.

De asemenea, bancile straine s-au angajat, prin Acordul de la Viena, sa mentina un volum ridicat de lichiditati in tara, in conditiile in care volumul creditelor era mai ridicat decat al depozitelor locale.

Comentarii

cosming
mda
De trei ori mai ridicata decat profitul DECLARAT al bancilor. Profitul REAL este scos din Romania prin vehicule de investitii din Cipru, Malta s.a.. Nu sunt fan PSD, dimpotriva, dar aceasta masura este prima masura BUNA pe care socialistii astia corupti au implementant pentru beneficiul pe termen lung al Romaniei. Urmatoarea masura BUNA ar fi aprobarea modificarilor propuse de ANPC...

Isa
Buna masura sa bagi economia in recesiune!
Nu pricepi ca daca intra in faliment cateva banci intram si noi in recesiune? oricum creditarea va scadea drastic. Vorbesti si tu ca madam Piscupescu de la parter care n-are nici o notiune economica....

cosming
mda
@Isa .. poate tu intri in "recesiune"... eu zis ca vezi in DEX ce inseamna recesiune si sa vezi cum ti se aplica tie personal... si apoi sa te duci la madam Piscupescu de la parter sa faceti ceva seminarii impreuna despre limba romana, aritmetica si apoi economie.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii