BANCI | Stirea Zilei

Scandalul creditelor in franci elvetieni reizbucneste in ajunul alegerilor: parlamentarii PSD si PNL nu mai stiu cum sa cada in genunchi in fata viitorilor alegatori; BNR incaseaza pe tacute cei mai multi pumni

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-04 00:26

La sfarsitul lunii ianuarie 2015 izbucnea scandalul creditelor in franci elvetieni (CHF), odata cu o noua apreciere puternica a monedei elvetiene, lasata libera de banca centrala, declansand proteste in strada si discutii in Parlament pe tema unui proiect de lege privind conversia creditelor in lei la un curs mai mic decat ajunsese in acel moment sau chiar la cel din data acordarii creditelor, aproape inca o data mai mic.

Focul a fost stins de conducerea BNR, in frunte cu guvernatorul Mugur Isarescu, care impreuna cu reprezentantii FMI i-au convins pe parlamentari sa renunte la proiectul de lege promitandu-le ca bancile vor face de bunavoie conversia creditelor din CHF in lei, in urma unor negocieri cu clientii.

BNR a recomandat bancilor sa gaseasca solutii individuale pentru a face conversia, evitandu-se astfel o solutie generala sau administrativa, care ar fi adus bancilor pierderi mai mari.

Numai ca, asa cum bine ne sta noua, romanilor, am ramas cu promisiunile. BNR nu a mai urmarit ca bancile sa incheie procesul de conversie, astfel ca doar doua banci au reusit programe de conversie de succes: Banca Transilvania (pentru clientii Volksbank) si OTP Bank. Restul au initiat proiecte putin atragatoare pentru clienti, in timp ce altele nu au luat nicio masura in privinta conversiei.

Astfel ca era de asteptat ca acum, in pragul alegerilor, grupurile de clienti cu credite in CHF sa caute iar promisiunile politicienilor pentru a incerca sa obtina cea mai buna solutie pentru ei: conversia la cursul istoric, din data acordarii creditului, cand un franc elvetian era in jur de 2 lei, fata de peste 4 lei in prezent.

Dupa cum era de asteptat, politicienii au reactionat rapid, nemaistiind cum sa cada in genunchi in fata potentialilor alegatori, pe care vor sa-i apere de "prigoana si abuzurile" bancilor, BNR, ANPC sau oricaror altor potentiali asupritori.

S-au reluat, pe la televiziuni si ziare de doi bani, in care, culmea, apar deseori si opiniile (serioase) unor angajati din BNR, aceleasi placi pe care le auzim de cativa ani: oameni care s-au sinucis din cauza creditelor impovaratoare, bancile care nu au pierderi in urma conversiei ci eventual reduceri de profituri, pentru ca bancile de fapt nu au acordat fizic franci elvetieni, ci euro.

S-a ajuns pana acolo incat un doctor in economie, deputata PNL Andreea Paul, sa declare cu multa convingere ca bancile ar trebui anchetate penal pentru escrocherie, intrucat ar fi efectuat tranzactii fictive cu franci elvetieni, pentru ca nu au avut niciodata franci, sub forma de bancnote, chiar daca au acordat credite in respectiva moneda.

Asadar, doamna doctor in economie parlamentar spune ca bancile ar fi trebuit sa-si tina in seifuri teancurile de franci elvetieni pe care i-au acordat clientilor sub forma de imprumuturi in euro.

Realitatea este ca bancile intr-adevar nu au avut franci sub forma de bancnote, din simplul motiv ca nici nu au avut nevoie de ei, ci de euro, moneda pe care clientii o foloseau pentru tranzactiile imobiliare.

Aceasta nu inseamna ca imprumuturile in CHF nu existau. Ele figurau atat in contractele de credit cat si, implicit, in contabilitatea bancilor. Pentru ca acestea sunt obligate sa detina valuta corespunzatoare pentru respectivele credite in CHF, dar nu sub forma de bancnote in seifuri, de care nimeni nu avea nevoie, ci sub forma de contracte de imprumuturi in CHF sau de schimburi valutare (swap) cu alte valute pe care le detin, respectiv euro sau lei.

Asadar, bancile sunt obligate, la randul lor, sa imprumute franci elvetieni sau sa efectueze schimburi valutare pentru a putea acorda credite in franci elvetieni, astfel ca se supun aceluiasi risc valutar ca si clientii lor. (vezi aici detalii)

Niste aberatii emise, e adevarat, la niste posturi de televiziune si preluate de ziare de doi bani, despre care cu greu iti vine a crede ca vin din partea unor parlamentari, desi parca incepem sa ne obisnuim cu aceasta realitate.

BNR-ul incaseaza cel mai mult

BNR-ul este cel care incaseaza, pe tacute, pentru ca a ales sa nu ia parte la scandal, si bine a facut, cei mai multi pumi, intrucat a incercat, anul trecut, sa medieze problema creditelor in franci si, dupa cum am vazut, chiar a reusit sa amane cu aproape doi ani proiectul de lege privind conversia.

Dar poate ca mai bine se aproba atunci, cand inca se mai putea obtine o solutie de mijloc, respectiv conversia la un curs mediu intre cel din data acordarii si cel din prezent, astfel incat bancile sa suporte doar jumatate din cursul valutar.

Cine stie, poate ca Mugur Isarescu chiar isi imagina ca bancile vor rezolva singure problema conversiei.

Acum, singura solutie agreata de toate partidele, inaintea alegerilor, este cea de conversie la cursul istoric. Iar de data aceasta se pare ca nu mai exista cale de scapare pentru banci.

Probabil ca acestea vor continua, si in acest caz, plangerile la Curtea Constitutionala si la organismele europene, ca si in cazul darii in plata.

Deocamdata la comisiile economica si juridica din Camera Deputatilor se va dezbate astazi raportul la proiectul de lege privind conversia creditelor in CHF la cursul din data acordarii, unde sunt invitati si reprezentantii BNR si ai bancilor, dupa ce ieri au avut loc alte discutii in cadrul unei comisii tehnice.

Taguri: curs BNR  TBI Bank  reclama inselatoare  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Banca Transilvania  curs de schimb valutar  BT Pay  

Comentarii

Beldea Stelica
Credite în chf
Stimate jurnalist. se pare ca aceasta problema te depășește. Ești neinformat .De aceea sugerez sa mă contactezi pentru a te lămuri. Pentru cei 33 de oameni care sau sinucis este târziu. ..Se pare ca nu interesează pe nimeni. ..așa cum pe noi ,niște debitori în chf, nu ne interesează articolul dumitale .....

Beldea Stelica
Credite în chf
Stimate jurnalist. se pare ca aceasta problema te depășește. Ești neinformat .De aceea sugerez sa mă contactezi pentru a te lămuri. Pentru cei 33 de oameni care sau sinucis este târziu. ..Se pare ca nu interesează pe nimeni. ..așa cum pe noi ,niște debitori în chf, nu ne interesează articolul dumitale .....

3treid
CHF
S-a dovedit ca aceasta creditatre in CHF s-a facut cu premeditare, se cunosteau problemele similare din Australia anilor 80, si totusi BNR si-a pus girul creditatrii cu acest tip de moneda de refugiu. Mai mult de atat, stimabilii din BNR au permis nejustificat marirea gradului de indatorare la 70-80%, ceea ce a reprezentat un genocid. Practic, oamenii ce luau un asemenea credit, erau de la prima rata datori vanduti. O jecmaneala cu acordul BNR si complicitatea ANPC.

Andreea
credite CHF
Stimabile, Cu greu am reusit sa citesc articolul pana la final. Nu inteleg cum puteti trece cu atata usurinta peste cei 33 de nefericiti care au decis sa isi puna capat zilelor. Nu este un scenariu de film ci este o realitate peste care treceti foarte usor si nu stiu din ce motive vreti si luati apararea bancilor si a BNR-ului. Vi se pare normala si fireasca atitudinea BNR-ului ? Mie nu. De ce dezinformati lumea ? Cu ce va ajuata pe dumneavoastra faptul ca bancile au profituri uriase din inselaciuni ? De ce credeti ca noi trebuie sa fim pagubiti in continuare in loc sa ni se faca dreptate si sa ne platim creditele si in urmatorii 25-27 ani (cum e cazul meu), in conditii normale? Daca BNR si ANPC nu ne ajuta, de ce doriti ca nici politicienii sa nu ne ajute ? In alta ordine de idei, lasati politicienii care au inteles ca reprezinta poporul sa ne ajute! Nu asta este job-ul lor? Oricum nu sunt multi. Consider asta un moment crucial in care politienii se cern singuri. Cei ce au deschidere catre cetateni si ii sprijina cu adevarat si demonstreaza acest lucru sunt bineveniti in continuare si vor avea toata sustinerea noastra indiferent de culoarea politica. S-a dus vremea promisiunilor electorale. De promisiuni suntem satui pana peste cap. Acum vrem fapte ! Dumnezeu sa va lumineze mintea si sufletul ! Toate cele bune, Andreea

Jianu
Vandut
Esti penibil, mister! Probabil nu ai atitudinea asta si cu...hartia igienica de zi cu zi...

ANDREI
CHF
Articol care prin obiectivitatea continutului = cacat

ANDREI
CHF
O!!!! Am observat intre timp numele ziarului ,,Bancherul,, sau ,,Bancsterul,,

Manuela
Conversia
Trecand peste tonul ironic si tendentios ,la adresa imprumutatilor ,as vrea sa inteleg explicatiile specialistilor bancari ,stimate domn jurnalist ! Daca sunteti un ziar respectabil ,si nu " de doi bani ",inseamna ca aveti informatii suplimentare si documentate ,vis a vis de acest subiect ,inseamna ca puteti sa ma lamuriti si d-voastra ,cum stau lucrurile cu aceste depozite "active "si "pasive " ,pentru ca in viziunea si in realitatea mea ,calculele sunt total diferite si nu inteleg ,ceea ce noi am rambursat pana acum ,unde se regaseste ?!

PierrePeterPiotrPetrPetre
Indoctrinarea isi arata coltii?
Evident, exista oameni cu probleme reale la rambursare, mai ales dintre cei care au credit ipotecar, nu putini. Atat cu CHF cat si cu credite in euro si lei, luate in 2006-2009. Dar dreptatea lor este ignorata de decidenti in favoarea altor "prioritati", care ii manipuleaza profitand de disperarea lor. Cui a servit LDIP cand de fapt oamenii vor sa isi pastreze casele si sa poata plati in continuare? De acord cu o lege echilibrata a conversiei, care sa ii ajute pe cei in nevoie, sa nu discrimineze si sa nu ii avantajeze doar pe unii (in defavoarea "prostilor" care au luat credit in lei si euro) si sa nu fie contestabila constitutional. Lumea ar trebui sa se fereasca de slogane de campanie de manipulare - va amintiti de atat de invocatul argument "LDIP va va da o reala putere de negociere cu banca"?

MarMar
Bancile au respectat legislatia in vigoare?
Domnule pseudo-ziarist, inainte de a face afirmatii pe care le consideri adevarate, te invit sa studiezi legislatia in domeniu, incalcata fara scrupule de banci. Sau poate consideri ca prevederile legale nu sunt aplicabile bancilor, din simplu motiv ca ele trebuie sa faca legea. Tu respecti legea sau esti haiduc si iti faci singur dreptate? Se pare ca nu ai fost crescut cu lapte matern, ci cu lapte de vaca, asa se explica stadiul evolutiei tale ca individ, orientata mai mult spre regnul animal.

elena
Iresponsabilitatea bancilor
Total eronat articolul dvs. diferenta de curs este profitul bancilor, s-a stiut de aceasta moneda din evolutia ei de-a lungul timpului, bancile si-au asigurat viitorul pe spinarea bietilor naivi care isi doreau o lucuinta, si pe lipsa reglementarilor legislative din Romania, s-au acordat imprumuturi fara sa se gandeasca cum vor plati oamenii sau din ce vor plati?, s-a ajuns ca ratele sa depaseasca veniturile-ceea ce este foarte grav, ceea ce se intampla acum este perfect normal , legislativul sa reglementeze contractele deficitare cu populatia, inainte de a scrie astfel de articole va rugam sa va informati mai bine



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat determina oamenii sa obtina imprumuturi fara dobanda la inceput, dar sa plateasca ulterior dobanzi detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an, dupa intrarea in vigoare a legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor. Legea obliga IFN-urile sa detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Cea mai mica dobanda este a cardului CEC Bank, 17,41%, te tip variabil, compusa din detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • împrumut

    Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii

  • împrumut

    Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii

  • Buna ziua! Am nevoie de ajutor!

    Buna ziua! Am trimis activare cont si imi scrie ca au expediat QR Cod pe posta dar nu mia venit ... detalii

  • Înșelătorie

    Mare atenție la firma vex group, te pune să investești 250 € în Forex, câștigi ceva și ... detalii

  • interdictie conturi ING

    Buna ziua, o situatie ca cele de mai sus am patit si eu, cu diferenta ca Revolut a deblocat contul ... detalii