ECONOMIE | Stiri economice

Romania, pe locul 23 din 27 intre statele UE la puterea de cumparare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-02-01 13:07

România figura în luna ianuarie 2021 pe locul 23 din 27 între statele membre UE ca putere de cumpărare, potrivit unei analize a site-ului de specialitate Numbeo.com.

Locul corespunde cu poziționarea potrivit nivelului PIB/locuitor ajustat cu nivelul relativ al prețurilor. De reținut, însă, acest lucru nu se datorează doar majorării veniturilor, ci și faptului că avem cel mai redus cost al vieții din UE.

Datele strânse arată că nivelul general al prețurilor ne plasează pe locul 35 din 41 de state europene și pe locul 94 din 139 de state analizate pe plan mondial.

Cu un index de 38,50, (referința de referință 100 a fost stabilită pentru orașul New York), ne situăm din perspectiva costului vieții mai jos decât Bulgaria (40,92), Albania (40,25) sau Serbia (39,19) dar mai sus decât Macedonia de Nord (34,15), Rusia (33,17), Republica Moldova (32,68) sau Belarus (30,69%).

Poziția ocupată este relevantă pentru zona din care facem parte ca nivel de dezvoltare, cu observația că suntem avantajați prin veniturile ceva mai ridicate atunci când se calculează puterea locală de cumpărare.

Astfel, ajungem să devansăm la acest indicator patru state UE, respectiv Grecia (indice 38,95), Bulgaria (40,26), Croația (43,13) și Portugalia (44,96). Față de trei dintre ele, avantajul relativ vine preponderent din prețurile ținute mai bine sub control pe traiectoria de convergență inevitabilă cu media UE.

Ceea ce ar trebui să avem în vedere și în continuare, atunci când se fac presiuni pentru creșterea prea rapidă a salariilor și pensiilor.

Alte patru state membre UE stau ceva mai bine decât noi la puterea de cumpărare, în contextul veniturilor și prețurilor de acolo: Letonia (45,94), Polonia (47,09), Ungaria (49,81) și Slovacia (50,39). Acestea ar fi, pe termen mediu, reperele de convergență pentru recuperarea decalajului de nivel de trai.

Clasamentul și poziționarea relativă pleacă de la costurile din viața reală consemnate la alimente de bază, costul locuințelor, chirii, utilități, transport, haine, activități recreative etc. plus salariile nete, raportate de un număr considerat a fi suficient de mare de contributori.

În structură, indicatorii arată că avem cele mai ieftine alimente (împreună cu Polonia) dar și cele mai reduse chirii sau note de plată la restaurant cu excepția Bulgariei. Alimentele sunt semnificativ mai scumpe decât la noi în țările baltice, Slovacia sau Croația iar în Cehia și Polonia chiriile sunt aproape duble.

Astfel, ajungem pe o poziție onorabilă, în pofida unor venituri ceva mai reduse. Este o optimizare pe care ar fi bine să o păstrăm pentru reducerea mai rapidă a decalajului față de nivelul de trai european.

NOTĂ:

Numbeo.com este un site lansat în luna aprilie 2009 iar cercetările și datele disponibile prezentate nu sunt influențate de nicio organizație guvernamentală. Mladen Adamovic, Founder/CEO a lucrat ca inginer de software la Google (2007-2009), unde a dezvoltat aplicații interne. Site-ul condus de el a fost menționat ca sursă de mai multe publicații internaționale de prestigiu, precum Time, Forbes, The Economist, New York Times, The Telegraph, The Washington Post, USA Today, The Sydney Morning Herald, China Daily etc.

Taguri: statistici economice  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



-5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024

Deficitul bugetului general consolidat după primele nouă luni ale anului a fost de 96,2 miliarde de lei (-5,44% din PIB-ul estimat la 1.768,8 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat mult mai slab detalii

Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu 1,13% în august 2024 față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS. Cu toate acestea, indicele anual a crescut marginal (de la 2,62% până la 2,67%), ceea ce a detalii

România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole

România s-a situat în T2 2024 pe locul patru între statele membre UE în ce privește scăderea prețurilor din agricultură, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o valoare de circa -9%, țara noastră apare imediat după podiumul detalii

Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024

Potrivit INS, producția industrială a avansat cu 3% în iulie 2024 față de luna anterioară pe seria brută, dar a scăzut cu 3,4% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Totodată, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii