BANCI | Stirea Zilei

Procurorii DIICOT si politia din Cipru redeschid ancheta tranzactiei "diabolice" prin care Bank of Cyprus a cumparat actiuni la Banca Transilvania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-26 00:30

Procurorii DIICOT si politia din Cipru au redeschis cazul preluarii de actiuni Banca Transilvania de catre Bank of Cyprus, in 2009, in contextul in care banca din Cluj se confrunta cu probleme din cauza crizei financiare si cauta un investitor strategic. Este vorba de o tranzactie descrisa drept "diabolica" intr-un raport realizat in acest an de catre o firma de consultanta pentru banca centrala a Ciprului si in care se recomanda ancheta autoritatilor.

Politia cipriota are noi dovezi in acest caz, in care Horia Ciorcila si fostul sef al Bank of Cyprus Romania sunt judecati pentru tranzactii ilegale cu actiuni, o delegatie de procurori romani urmand sa plece in Cipru pentru a culege noi informatii in acest caz, au declarat autoritatile cipriote.

Informatia apare dupa ce la inceputul acestui an presa cipriota a publicat un raport al unei firme de consultanta realizat pentru banca centrala a Ciprului, care sustinea ca tranzactia prin care Bank of Cyprus a preluat 9,7% din actiunile Bancii Transilvania este suspecta iar autoriatile din cele doua tari ar trebui sa o ancheteze.

Procurorul general adjunct din Cipru, Ricos Erotocritou, a declarat în faţa unei comisii din Camera Deputaţilor de la Nicosia că investigaţia a ajuns într-un "punct critic", iar anchetatorii continuă colectarea de informaţii şi au început să strângă mărturii, relateaza Cyprus Mail.

Autorităţile române au cerut asistenţa autorităţilor cipriote în acest caz, după apariţia unor noi dovezi. Solicitarea a fost aprobată, iar o delegaţie română va sosi în Cipru în această săptămână.

Tranzactia "diabolica" avea numele de cod "Beatrice"

In presa cipriota au aparut in aprilie informatii incendiare extrase dintr-un raport al firmei de consultanta Alvarez and Marshal (A&M) realizat pentru banca centrala a Ciprului, in care se afirma ca operatiunea cu numele de cod “Beatrice” prin care Bank of Cyprus a cumparat, cu 58 milioane euro, 9,7% din actiunile Bancii Transilvania, in 2009, este suspecta de a fi fost ilegala, astfel ca ar trebui anchetata de autoritati.

In acest caz, presedintele Consiliului de Administratie al  Bancii Transilvania, Horia Ciorcila (foto), fostul presedinte al Bank of Cyprus Romania si conducerea BT Securities, sunt judecati pentru manipularea bursei, cazul fiind in ultima faza, de recurs, la Inalta Curte de Casatie, dupa ce Curtea de Apel i-a achitat pe bancheri.

Raportul citat de presa cipriota dezvaluie mecanismele suspecte, de-a dreptul diabolice, prin care au fost achizitionate actiunile la Banca Transilvania, cu implicarea sefilor celor doua banci.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii