Procurorii DIICOT si politia din Cipru au redeschis cazul preluarii de actiuni Banca Transilvania de catre Bank of Cyprus, in 2009, in contextul in care banca din Cluj se confrunta cu probleme din cauza crizei financiare si cauta un investitor strategic. Este vorba de o tranzactie descrisa drept "diabolica" intr-un raport realizat in acest an de catre o firma de consultanta pentru banca centrala a Ciprului si in care se recomanda ancheta autoritatilor.
Politia cipriota are noi dovezi in acest caz, in care Horia Ciorcila si fostul sef al Bank of Cyprus Romania sunt judecati pentru tranzactii ilegale cu actiuni, o delegatie de procurori romani urmand sa plece in Cipru pentru a culege noi informatii in acest caz, au declarat autoritatile cipriote.
Informatia apare dupa ce la inceputul acestui an presa cipriota a publicat un raport al unei firme de consultanta realizat pentru banca centrala a Ciprului, care sustinea ca tranzactia prin care Bank of Cyprus a preluat 9,7% din actiunile Bancii Transilvania este suspecta iar autoriatile din cele doua tari ar trebui sa o ancheteze.
Procurorul general adjunct din Cipru, Ricos Erotocritou, a declarat în faţa unei comisii din Camera Deputaţilor de la Nicosia că investigaţia a ajuns într-un "punct critic", iar anchetatorii continuă colectarea de informaţii şi au început să strângă mărturii, relateaza Cyprus Mail.
Autorităţile române au cerut asistenţa autorităţilor cipriote în acest caz, după apariţia unor noi dovezi. Solicitarea a fost aprobată, iar o delegaţie română va sosi în Cipru în această săptămână.
Tranzactia "diabolica" avea numele de cod "Beatrice"
In presa cipriota au aparut in aprilie informatii incendiare extrase dintr-un raport al firmei de consultanta Alvarez and Marshal (A&M) realizat pentru banca centrala a Ciprului, in care se afirma ca operatiunea cu numele de cod “Beatrice” prin care Bank of Cyprus a cumparat, cu 58 milioane euro, 9,7% din actiunile Bancii Transilvania, in 2009, este suspecta de a fi fost ilegala, astfel ca ar trebui anchetata de autoritati.
In acest caz, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila (foto), fostul presedinte al Bank of Cyprus Romania si conducerea BT Securities, sunt judecati pentru manipularea bursei, cazul fiind in ultima faza, de recurs, la Inalta Curte de Casatie, dupa ce Curtea de Apel i-a achitat pe bancheri.
Raportul citat de presa cipriota dezvaluie mecanismele suspecte, de-a dreptul diabolice, prin care au fost achizitionate actiunile la Banca Transilvania, cu implicarea sefilor celor doua banci.