ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Prețurile industriale, aproape la fel ca în luna precedentă

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-06-05 06:48

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) s-a păstrat aproape la același nivel în aprilie 2024 față de luna anterioară (-0,01%), potrivit datelor comunicate de INS.

Totuși, s-a consemnat o revenire în termeni anuali a acestui indice până la -4,96%, cea mai mare valoare din ultimele cinci luni și indicație clară a schimbării trendului anterior.

Evoluțiile au fost net diferite între piața internă, unde prețurile au scăzut în aprilie cu -0,20% față de luna precedentă (-5,72% pe ultimele 12 luni) și cea externă, pe care s-a înregistrat o creștere de 0,43% (+0,70% comparativ cu aprilie 2023). Efectul de bază și stabilitatea cursului de schimb au avut influențe importante.

Diferența între evoluția la intern și cea de pe piața externă a fost, pentru a noua lună consecutiv, în favoarea prețurilor interne, adică invers decât se înregistrase până la mijlocul anului trecut. De reținut, însă, scăderea importantă a ecartului între cei doi indicatori, urmare a unei valori similare la intern cu cea din octombrie 2023.

În structură, s-au consemnat creșteri față de luna precedentă la aproape toate grupele industriale, ceva mai pronunțate la bunuri de capital (+0,43%) și moderate la bunuri de uz curent (+0,22%), bunuri intermediare (+0,20%) și bunuri de folosință îndelungată (+0,18%). Influența determinantă pentru menținerea indicelui general a fost dată de scăderea din industria energetică (-0,60%). 

Comparativ cu aceeași lună din anul anterior, situația este net diferită pe grupe de produse, cu creșteri la bunuri de capital (+6,03%), bunuri de uz curent (+3,89%) și bunuri de folosință îndelungată (+1,89%). Totodată, s-au consemnat scăderi importante în industria energetică (-14,37%) și la bunuri intermediare (-3,70%).

De reținut, productivitatea muncii în industrie a coborât anul trecut în domeniul negativ (-3,3%) și s-a situat la -3,4% ca medie pe primele trei luni ale anului curent, (în scădere de la -0,6% în februarie spre -4,7% în martie). Per total, rezultatele din industrie la începutul anului 2024 au fost, în termeni comparabili, cele mai slabe din ultimii șapte ani.

Pe ramuri de activitate, majorări mai mari de prețuri față de aceeași lună a anului trecut s-au consemnat la repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor (circa +24%), fabricarea produselor farmaceutice (+19%), distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor etc. (+16%) și producerea băuturilor (+13%).

Urmează producerea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea calculatoarelor și produselor electronice și optice, marochinăria (toate cu circa +7%), fabricarea autovehiculelor, serviciile anexe extracției (cu câte +6%), fabricarea produselor din tutun, fabricarea de mașini și utilaje și tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (+5%).

Reduceri anuale importante de prețuri s-au înregistrat la extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-25%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze etc. (-16%), fabricarea produselor chimice (-15%), industria metalurgică și fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie (-10%). 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaIndustria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024

Producția industrială a scăzut cu -2,1% în aprilie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu -1,3% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Totuși, comparativ cu aceeași lună detalii

Deficitul comercial, în creștere de la o lună la alta

Exporturile României au fost în aprilie 2024 de 8,29 miliarde euro (+14,8% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 10,96 miliarde euro (+17,8%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, deficitul detalii

Prețurile industriale, aproape la fel ca în luna precedentă

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) s-a păstrat aproape la același nivel în aprilie 2024 față de luna anterioară (-0,01%), potrivit datelor comunicate de INS. Totuși, s-a consemnat o revenire în termeni anuali a acestui indice detalii

Comerțul cu amănuntul, în expansiune la început de an

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în februarie 2024 față de luna anterioară cu 2,6% pe seria brută și 0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

  

Ultimele Comentarii