ECONOMIE | Analize economice

Inflația anuală a scăzut la 5,1%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-09-13 07:02

Inflația anuală a scăzut în august 2024 până la 5,1%, potrivit datelor publicate de INS.

În a opta lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,23%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la combustibili și la tutun, după majorarea accizelor.

În această evoluție a contat și efectul de bază (avansul prețurilor în august 2023 fusese de numai +0,54%).

Totodată, inflaţia MEDIE anuală a coborât la 6,5%, de la 6,8% anterior, iar creșterea prețurilor de la începutul anului în curs a ajuns la 3,43%. Valoarea de referință pentru politica monetară, indicatorul CORE 2 ajustat, a fost de +0,35%, marginal peste valoarea din luna precedentă, ceea ce confirmă o stabilizare a situației.

Pe metodologia europeană, inflația înregistrată de România în august 2024 a fost de 0,28%, ceva nai ridicată față de cea pe model național iar rata anuală a inflației a fost de 5,3%, cu 0,2 puncte procentuale peste cea autohtonă (media pe ultimele 12 luni a ajuns la 6,7%). Acestea sunt datele în termeni comparabili pe plan internațional și care vor fi prezentate de Eurostat.

Prețurile produselor alimentare au crescut într-un ritm aproximativ dublu (+0,45%) față de cel general. Creșterile de la unele produse, precum citrice și alte fructe meridionale (+3,69%, dar numai +2,87% față de august 2023), legume și conserve de legume (+2,74%), zahăr (+1,61%) sau cartofi (+1,59%) au fost parțial contracarate de ieftinirile la fructe proaspete (-6,45%).

Cea mai mare contribuție la scăderea inflației a adus-o ieftinirea combustibililor (-1,11%), cu efect de circa o treime mai puțin la inflația per total. Indicele produselor nealimentare a fost marginal negativ (-0,03%), în pofida unor creșteri de +0,85% la energia electrică (deși -0,04% comparativ cu august 2023), mașini de spălat (+0,48%) și autoturisme (+0,38%). 

Pe segmentul de servicii, indicele s-a situat +0,51%, cu cele mai semnicative creșteri la igienă și cosmetică (+1,00%) și la îngrijire medicală (+0,87%). Transportul aerian s-a scumpit cu 8,02% față de luna anterioară și +22,48% în ultimele 12 luni dar are o pondere foarte redusă. De reținut scăderea atipică înregistrată în luna august 2024 la apă, canal, salubritate (-0,06%).

Indicatorul CORE 2 ajustat, important pentru politica monetară, a crescut marginal la +0,35%, după ce atinsese în iunie cea mai mică valoare de la începutul anului (+0,27%), în apropierea nivelului de 0,32% consemnat în luna mai. În contextul evoluțiilor regionale, datele confirmă reducerea prudentă a dobânzii de politică monetară pentru a ajuta creșterea economică.

Situația rămâne delicată, pe fondul recalculării pensiilor și a menținerii unui ritm relativ ridicat al majorărilor salariale, deși productivitatea muncii a fost în scădere de la începutul anului.

Creșterea puterii de cumpărare a angajaților a ajuns în luna iulie la 8,9% iar cea a pensionarilor a fost de 8,7% în august, niveluri cu mult peste realizările din economie.

Traiectoria estimată de scădere a inflației a fost poziționată mai jos pe termen scurt (4% în loc de 4,9% la finalul lui 2024) și ar urma să aibă o revenire în primăvara anului 2025, pentru a reintra în coridorul-țintă vizat oficial după mijlocul anului viitor. Totuși, în absența unei scăderi a IPC pe luna septembrie (simultan cu majorarea pensiilor), valoarea pentru finalul T3 nu va fi atinsă, chiar și cu beneficiul efectului de bază favorabil (+0,79% în septembrie 2023).

Efectul de bază va rămâne favorabil doar în octombrie 2023, în timp ce va fi greu de înlocuit valorile din noiembrie și decembrie cu unele mai reduse. De-abia în intervalul ianuarie - martie 2025 s-ar putea reintra pe o traiectorie de scădere (sub rezerva unor indexări rezonabile ale veniturilor), ceea ce explică în bună parte estimarea inflației anuale în T1 2025 sub pragul de 3%.

Prognoza oficială arată că va urma, pe parcursul anului viitor, o stabilizare în partea superioară a intervalului țintă de 2,5%+/-1%. Cu toate acestea, persistă mai multe incertitudini, cea mai importantă pentru coșul de consum fiind modalitatea de retragere a subvenției la tarifarea curentului electric, cu pondere relativ ridicată în coșul de consum (4,69%) și unde scumpirea se anunță a fi de ordinul zecilor de procente.

Taguri: statistici economice  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Institutul National de Statistica (INS)  inflatia  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Inflația anuală a scăzut la 5,1%

Inflația anuală a scăzut în august 2024 până la 5,1%, potrivit datelor publicate de INS. În a opta lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,23%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la combustibili și la detalii

Comerțul cu amănuntul, +7% după primele 7 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2024 față de luna anterioară cu 4,6% pe seria brută, dar s-a diminuat cu -1,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Datoria publică, 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024

Datoria publică a României a crescut până la 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 862,34 miliarde lei, în creștere cu aproape zece detalii

România - cel mai mic cost al vieții dintre țările UE

România are cel mai mic cost al vieții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate pentru mijlocul anului 2024 de către site-ul de specialitate numbeo.com. Țara noastră figurează pe locul 33 între 40 de state europene analizate, după detalii

 



 

Ultimele Comentarii