BANCI | Stirea Zilei

Platile cu cardul sunt tot mai populare, desi numarul cardurilor active este in scadere

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-08-14 23:49

In ciuda scaderii numarului de carduri bancare active, adica cele care sunt utilizate de catre clientii bancilor pentru retrageri de numerar si plati la POS-urile magazinelor reale sau a celor virtuale, pe internet, numarul platilor cu cardul este in continua crestere, ceea ce inseamna ca romanii au tot mai mare incredere in acest mijloc de plata electronic modern si sigur, in defavoarea banilor cash.

Statisticile BNR publicate astazi arata ca romanii detineau la finalul trimestrului 2 un numar total de 14 milioane de carduri valide ce pot fi utilizate, in usoara scadere fata de cele 14,1 milioane de carduri valide aflate in circulatie in trimestrul 1 din 2014.

Din numarul total de carduri, 11,7 milioane sunt carduri de debit, in scadere de la 11,8 milioane in trimestrul anterior, iar 2,2 milioane sunt carduri de credit, fata de 2,3 milioane in primul trimestru.

Din totalul de 14 milioane de carduri ce pot fi folosite, doar 10,6 milioane intra in categoria cardurilor active, adica cele care au fost utilizate la plati, in scadere fata de 11,3 milioane carduri active existente la finalul primului trimestru, arata datele BNR.

Asta inseamna ca in jur de 700.000 de carduri au devenit inactive in trimestrul doi din acest an.

Bancile au emis in 650.000 de noi carduri in trimestrul 2

Bancile au emis in trimestrul doi al acestui an un numar de 647.117 de noi carduri, numarul total al cardurilor emise de banci de-a lungul ultimilor ani ajungand la 44 de milioane.

Ceea ce nu inseamna ca in Romania exista 44 de milioane de carduri, intrucat dupa 2 sau 3 ani cardurile expira si sunt inlocuite cu altele noi.

Cifrele relevante pentru carduri sunt cele privind numarul cardurilor valide in circulatie (14 milioane in iunie 2014), precum si numarul cardurilor active (10,6 milioane in iunie 2014).

Numarul si valoarea platilor la POS-uri, in continua crestere

Dar cu toate ca atat numarul de carduri valide cat si numarul de carduri active este in scadere, numarul si valoarea tranzactiilor cu carduri la POS-uri este intr-o continua crestere.

Astfel, numarul tranzactiilor cu carduri la POS-urile magazinelor din tara cu carduri emise in tara s-a ridicat la aproape 46 de milioane in trimestrul doi din acest an, fata de cele 43,5 milioane tranzactii in trimestrul anterior.

Si numarul tranzactiilor de retragere numerar de la ATM-uri a crescut destul de mult in aceeasi perioada, de la 55,3 milioane in primul trimestru la 58,5 milioane in trimestrul doi.

Platile cu cardul la magazine: 5,6 miliarde lei, sumele retrase de la ATM-uri: 30 miliarde lei

In ceea ce priveste valoarea tranzactiilor la POS-uri, aceasta a crescut, de asemenea, in trimestrul 2, la un total de 5,6 miliarde lei, fata de 5,1 miliarde in primul trimestru.

Volumul sumelor retrase de la ATM-uri ramane insa mult mai ridicata, ajungand la 30 de miliarde de lei, fata de 28,2 miliarde in primul trimestru, conform datelor BNR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii