OTP Bank reduce cu pana la 25% ratele dublate la creditele in franci elvetieni
Autor: Bancherul.ro
2011-08-10 13:51
Cei care au dificultati in a-si plati ratele la creditele in franci elvetieni pot solicita OTP Bank un plan de reducere a datoriei lunare cu pana la 25%.
Banca a decis sa scada cu un punct procentual dobanzile situate in jurul a 6%, pe o perioada initiala de 6 luni, si sa inghete pentru o perioada de pana la doi ani plata principalului aferent ratei lunare, fara ca valoarea aferenta platii principalului care a fost inghetata sa se acumuleze la datorie. Reducerea dobanzii se face la cererea clientului, nefiind necesara nicio documentatie suplimentara, cu exceptia cererii respective.
Reprezentantii bancii au declarat ca au decis sa recurga la aceasta masura suplimentara altor solutii clasice de reesaloare sau restructurare a creditelor pe de o parte pentru a ajuta clientii sa depaseasca aceasta perioada de crestere a cursului, considerata de OTP Bank ca fiind o bula speculativa si care va reveni la normal intr-un termen de apoximativ 6 luni, iar pe de alta pentru ca pentru banca este mai ieftin sa evite situatiile in care clienti intra in incapacitate de plata.
Reprezentantii OTP Bank se asteapta ca francul elvetian sa revina la un curs de 1,2-1,3 pentru un euro, in acest moment moneda elvetiana ajungand aproape de paritatea cu moneda europeana, dupa ce in perioada de euforie a creditarii, in 2007, cursul era in jurul a 1,6 franci pentru un euro.
Daca francul va reveni la acest nivel, bancherii considera ca se poate face o schimbare a creditului in CHF cu unul in euro, fara pierderi prea mari, cum s-ar intampla daca aceasta conversie s-ar face in prezent. De aceea, bancherii nu recomanda clientilor o schimbare a valutei creditelor in acest moment.
"Cresterea puternica a cursului francului elvetian a devenit un motiv de ingrijorare atat pentru OTP Bank, cat si pentru clientii bancii", a spus astazi, in cadrul unei intalniri cu ziaristii, Gabriel Cretu, directorul de dezvoltare a retelei si de vanzari al OTP Bank.
Cretu: "In acest moment, toata lumea este in aceeasi barca. Aceasta apreciere a francului nu face bine decat celor care castiga de pe urma faptului ca au speculat pe aprecierea monedei elvetiene."
Cretu se afla la mijlocul unui "road show" in teritoriu, pentru a sta de vorba cu directorii de sucursale si cu consilierii de clienti, pentru ca numele jocului este, pana la urma "the show must go on".
"Incercam sa castigam in transparenta in relatia cu clientii nostri. E un capitol la care oricum stam bine dar de data aceasta trebuie sa analizam impreuna si sa fim acolo pentru a raspunde intrebarilor pe care acestia ni le adreseaza, pentru ca evident dublarea ratei la credit este un eveniment extrem de neplacut pentru ei."
In ce consta solutia OTP Bank
Gabriel Cretu: "Ne-am gandit asadar la o solutie prin care putem sa suportam o parte din aceasta dublare a ratei prin scaderea cu un punct procentual a dobanzii, initial pe o perioada de 6 luni, si prin intreruperea platii principalului din rata pe o perioada de pana la doi ani.
Aici trebuie sa nuantam, pentru ca avem si alte masuri pentru clientii in dificultate, care s-au aplicat in ultimii ani, precum inghetarea pe o anumita perioada a unei parti din rata, dar care se plateste ulterior, o masura specifica perioadei de criza pentru clientii care raman temporar fara servici, astfel incat acestia sa poata suporta rata.
Masura propusa acum are ca efect reducerea ratei cu aproximativ 10% ca efect al scaderii dobanzii cu 1%, iar stoparea platii principalului mai aduce inca 10-15%, astfel incat reducerea ratei cu 25% duce francul de la 4 lei la 3 lei", a mai spus Cretu.
El a precizat ca acest lucru este benefic pentru client pentru ca nu mai acumuleaza alte sume la plata creditului in momentul in care revine la normal: "Se scurteaza perioada de rambursare: daca este un credit luat pe 20 de ani si se aplica inghetarea platii principalului pe doi ani, in momentul in care reia plata ratelor durata de rambursare e de 18 ani, iar principalul ramas de rambursat se imparte pe cei 18 ani, astfel ca rata va creste, insa nu se acumuleaza nimic, acesta este unul dintre avantajele acestei masuri, alaturi de cel al reducerii cu un punct a dobanzii. Este pretul pe care-l platim si noi in solidar cu clientii pentru ca obiectivul nr. 1 este sa trecem de acest hop."
Cretu a precizat ca principalul neplatit timp de doi ani se redistribuie pe restul anilor, astfel ca perioada de rambursare se reduce cu doi ani iar rata poate sa creasca, dar se poate prelungi ulterior cu inca doi ani perioada de rambursare pentru a se elimia efectul cresterii ratei.
Exemplu concret
Adrian Chichita, director adjunct la directia carduri si administrarea produselor in cadrul OTP Bank, a dat un exemplu concret: "La un credit de 100.000 de franci elvetieni luat o perioada de 20 de ani, rata lunara se imparte in 190 de franci reprezentand principalul si 570 franci dobanda, ceea ce inseamna o reducere a ratei de 100 de franci lunar, respectiv 600 franci pe o perioada de 6 luni de reducere cu un punct a dobanzii".
"Ne-am transformat in psihologi, dar degeaba daca nu dispare sursa nevrozei"
Cretu a precizat ca deocamdata aprecierea puternica a francului, intr-o perioada scurta de timp, de la 3,5 la 4 lei, nu si-a produs efectele in calitatea portofoliului de credite, de-abia acum clientii urmand sa vina sa-si plateasca ratele lunare, astfel ca deocamdata sunt doar reactii emotionale.
El a spus ca ponderea creditelor neperformante in CHF nu este in acest moment semnificativ mai mare decat cea aferenta creditelor in euro, nefiind astfel semnificativa pentru cresterea puternica a francului din ultimele saptamani.
Concret, 4% din numarul de clienti cu credite cu ipoteca in CHF sunt in categoria default (cu restante de peste 90 de zile la plata ratelor), iar 8% din valoarea acestor tipuri de credite sunt in default.
In consecinta, 4% din portofoliul de credite cu ipoteca in CHF este provizionat integral si 3,6% din total portofoliu conform IFRS, cea mai transparenta metoda. Dupa standardele locale de contabilitate (RAS), datele privind provizioanele nu sunt relevante, spune Oana Postelnicu, directorul adjunct de dezvoltare a retelei si de vanzari al OTP Bank, pentru ca o parte din portofoliu a fost transferat in strainatate si atunci nu se face provizion.
Gabriel Cretu: "Ne asteptam insa ca ponderea restantelor la creditele in CHF sa fie semnificativ mai mare daca situatia se mentine, tocmai de asta incercam sa fim proactivi si nu reactivi. De aceea si mergem in teritoriu pentru a sta de vorba cu clientii. Ne-am transformat in psihologi. Dar lectia nr.1 in psihologie este sa dispara sursa nevrozei, iar in cazul nostru, daca nu dispare sursa nevrozei, adica aprecierea francului, degeaba facem cabinet. Stau de vorba cu oamenii mei, pentru ca printre ei sunt unii epuizati emotional. Atunci cand vin unii care spun ca nu mai pot, evident ca te incarci cu energie negativa si trebuie sa existe un dialog cu oamenii nostri si cu clientii, pentru a trece peste aceasta perioada."
Lectia bulbilor de lalea
Gabriel Cretu: "Ne sfatuim clientii sa nu reactioneze emotional in momentul de fata pentru ca este cel mai rau lucru. E un joc pierdut pentru ambele parti, atat pentru clienti cat si pentru banca. O stopare a platii creditului si refuzul intrarii intr-unul dintre programele puse la dispozitie de banca are ca efect pierderi de ambele parti. Noi nu suntem firma de executari imobiliare si ca atare nu este o activitate profitabila pentru noi.
Apoi, executarea garantiilor evident ca nu acopera de cele mai multe ori creditul, iar in al treilea rand si cel mai important pentru client, nu este o solutie in momentul de fata, pentru ca executarea garantiei acum marcheaza o pierdere. Cu totii speram intr-o revenire a situatiei la normal si aici presedintele OTP Bank ne-a sfatuit sa invatam din criza bulbilor de lalea din 1637 cand din cauza optiunilor, se ajunsese in doar cateva saptamani ca un bulb de lalea sa se tranzactioneze la valori incredibile, iar dupa ce bula s-a spart, s-a ajuns iar la pretul normal al pietei."
Se spera la un curs de 1,2-1,3 franci pentru un euro
Gabriel Cretu: "Toata lumea spera sa se depaseasca aceasta apreciere a franctului, si aici nu vorbesc doar de clienti, ci de pozitia Bancii Centrale a Elvetiei, care a emis un comunicat in care are ca tinta aducerea francului in culoarul 1,2-1,3 pentru un euro. Nu putem fi mai optimisti decat Banca Centrala a Elvetiei, iar daca ei si-au propus acest palier credem in el ca in ceasurile elvetiene. Sa speram ca vor functiona si de data aceasta.
"Credem ca in acest moment o reactie emotionala a clientului il priveaza pe acesta de posibilitatea revenirii la un normal de 1,2-1,3 adica la un palier suportabil al ratei. Pentru ca de fiecare data cand vorbim de o dublare a ratei nu ne gandim ca de fapt si euro a crescut de la 3,1-3,3 acum patru ani la 4,2 acum, asadar si la euro exista o depreciere nu doar la franc."
"E ca la bulbii de lalea care au ajuns sa coste atat de mult pentru ca s-a ajuns sa se tranzactioneze tone de lalele, cand in realitate nu erau decat cateva zeci. Nu are legatura cu cererea si oferta de franci, este efectul pur speculativ. Banca Elvetiei in momentul de fata are ce sa faca dar fiind elvetieni probabil ca nu se grabesc. Japonezii au fost mult mai rapizi. Au luat masuri si incearca sa limiteze aprecierea yenului, care este cu atat mai ciudata cu cat vine dupa un tsunami. Din aceasta perspectiva ne gandim ca si cursul francului e o bula si la un moment dat, ca orice bula, se sparge, desi aici poate fi vorba si de un wishfull thinking."
"Speram sa se implineasca aceasta profetie (ca CHF sa revina la 1,2-1,3 pentru un euro) pentru ca face rau oamenilor in general: exista mult prea putini castigatori si mult prea multi castigatori."
"Ma feresc sa dau un raspus la intrebarea ce se va intampla daca profetia nu se va implini, pentru a nu da apa la moara ziaristilor. Stim cu totii ce se va intampla."
Rata la creditul in franci nu e mai mare decat cea pentru un credit in lei
Exista o recomandare pentru creditele in lei, dar nu este una viabila, pentru ca nimeni nu ar fi putut cumpara o casa cu un credit in lei, astfel de credite putandu-se numara pe degete, a spus Cretu.
Gabriel Cretu: "Daca creditul ar fi fost luat in lei, suma ratei in franci din momentul de fata ar fi fost egala cu suma ratei in lei pe care clientul ar fi platit-o tot timpul din 2008 pana acum. Creditul in lei, avand in vedere dobanzile la care-l putem acorda, nu este atractiv. Toata lumea isi doreste credit in lei cu dobanzi de 4%, numai ca nu se poate, pentru ca banca plateste 7% la depozite."
Acum, perspectiva este cea care ingrijoreaza, faptul ca un client isi vede valoarea casei coborand la 50.000 de euro, in timp ce creditul cu care a cumparat-o e de 70-80.000 de euro. Din acest punct de vedere, este inca un efect al lipsei de educatie financiara pe care o intalnim la nivelul tarii. Pentru ca de fapt vorbim de un credit pe termen lung, de pana la 30 de ani, timp in care s-ar putea sa mai avem vreo 2-3 crize. Daca cei care au credite in franci elvetieni, eu fiind unul dintre acestia, trecem o data la 5-6 ani prin astfel de pulsiuni e posibil sa platim degeaba casa. Trebuie deci sa judecam din perspectiva celor 30 de ani, sa admitem ca uneori poate fi mai rau, alteori mai bine.
Oana Postelnicu, directorul adjunct de dezvoltare a retelei si de vanzari al OTP Bank, a spus ca banca a actionat proactiv, pentru a nu lasa clientii sa ajunga in situatia de a avea restante, oferindu-le diverse solutii.
Oana Postelnicu: "Am reusit astfel sa-i ajutam pe clienti sa nu ajunga in situatia efectiva de a nu-si mai putea achita rata. Noi am fost cei care i-am contactat si le-am propus celor care au credite in franci si nu sunt siguri de evolutia veniturilor si salariilor, solutii pentru evitoarea unor situatii dificile. Primul program de protectie a clientilor l-am lansat in urma cu un an si jumatate. O parte dintre clientii care au aderat la acest program s-au redresat, o parte au schimbat valuta creditului din CHF in euro. Inca mai exista clienti care vor sa treaca la euro, desi nu le-o recomandam in acest moment."
70% dintre clientii OTP Bank au credite cu ipoteca in CHF
Postelnicu a spus ca OTP Bank are aproximativ 13.000 de clienti cu credite cu ipoteca in franci elvetieni, dintr-un total de 18.600 de clienti, ceea ce reprezinta aproximativ 70% din portofoliu.
Calculata la cursul valutar de marti, valoarea in lei a creditelor cu ipoteca reprezinta 80% din portofoliul bancii (60% calculat in valuta) de peste 3 miliarde de lei.
Cretu a precizat ca OTP Bank are aproximativ 20% din volumul total de credite in CHF acordate in Romania, alte doua banci, Volksbank si Raiffeisen Bank, detinand portofolii mai mari.
Masura de inghetare a cursului, ca in Ungaria, nu este functionala
Gabriel Cretu: "Suntem banca cu capital maghiar, iar dupa ce guvernul din Ungaria a luat masura de plafonare a cursului francului pentru clientii cu credite in franci, am discutat cu banca-mama din Budapesta si am vazut ca aceasta solutie nu functioneaza acolo. Este de fapt un fel de rescadentare, nu e o solutie care salveaza intr-un fel clientul. Nu adauga nimic la ceea ce facem noi in mod constant. Si noi avem o solutie de inghetare a cursului, dar evolutia cursului a fost mult prea rapida pentru a se aplica. Daca se aplica la 3,5 lei pentru un CHF avea un sens, dar daca inghetam cursul la 4 lei, cat este acum, nu este rentabila. Pentru ca toate diferentele de curs se reporteaza.
"Daca ar fi fost o solutie buna, am fi avut o presiune din partea clientilor din Ardeal pentru implementarea acesteia, dar nu o avem deloc. Clientii nu vin la noi cu aceasta solutie in brate, de aceea inclin sa cred ca dincolo de granita e o solutie care nu se aplica. Noi suntem deschisi oricaror solutii, cu exceptia celor care presupun un write off, sa spunem ca de maine platesti rata la un curs de 3 lei pentru ca acesta ar provoca o pierdere bancii iar noi nu putem spune clientilor care au depozite la noi ca de maine nu le mai dam inapoi sumele in euro la cursul de 4 ci la cel de 3 lei. Nu putem face asa ceva. E un risc pe care si l-au luat si clientii, iar noi participam la aceasta depreciere cu 1%, ceea ce reprezinta o suma considerabila la intreg portofoliul de credite."
Avocatul apararii atat de blamatului credit in CHF are cuvantul
Gabriel Cretu: "Atat de blamatul credit in franci elvetieni era cel mai ieftin produs din punct de vedere al suportabilitatii. Lumea a luat credite in CHF pentru ca aveau dobanzi cu 2-3 puncte mai mici, de 5%, fata de 8% la euro si 12-14% la lei. Deci ratele erau duble. Pentru acelasi apartament, plateai o rata de 500 de lei in CHF, de 700 de lei in euro iar in lei 1.000 de lei."
"Din perspectiva aceasta, atat de blamatul creditul in CHF, care creeaza in acest moment atatea frisoane, a fost solutia pentru o finantare ieftina. Evident ca lumea si-a luat un risc valutar, dar nu a fost in yeni sau dolari, din economii dislocate ce pot functiona antagonic."
"Noi am promovat economia Elvetiei care e integrata in cea europeana si tocmai de aceea vorbim de o bula. Pentru ca daca era vorba de SUA sau Japonia, era vorba de un risc valutar asumat si de banca si se poate intampla. Francul evoluase intr-un palier vreme de 20-30 de ani."
"N-a vrut nimeni sa se imbogateasca din treaba asta. Evident ca am vrut sa vindem creditele, insa era mai ieftin, iar daca nu se intampla aceasta bula speculativa, francul trebuia sa evoleze in acelasi palier, cu o apreciere probabil normala, in jurul a 10%."
Pe de alta parte, Cretu a luadat politica prudenta a BNR care a obligat bancile mult timp sa meninta un grad redus de indatorare in cazul creditelor, pana in 2007 cand banca centrala a liberalizat normele de creditare, la presiunile bancherilor, si a permis cresterea valorii ratei lunare de la 40-50% la 70% din veniturile unui client.
Mai mult, a precizat reprezentantul OTP Bank, pe piata bancara au existat si altfel de excese cu privire la creditare: "Piata ajunsese pana acolo incat nu se platea 6 luni dobanda (perioada de gratie) si se calcula gradul de indatorare fara respectiva dobanda. La noi un client se incadra la un credit de 100.000 de franci iar la alte banci la 200.000 de franci".
In consecinta, OTP Bank are in portofoliu si credite cu un grad de indatorare de 60-70%, in momentul acordarii, acordate in ultimii ani, dar si cu 40% acordate de la sfarsitul lui 2005 pana in vara lui 2007.
Protectia fata de cursul valutar -hedging- e scumpa
Referitor la posibilitatea ca detinatorii unui credit in franci sa se poata proteja fata de fluctuatiile cursului prin produse de hedging, Cretu considera ca aceasta este o solutie prea scumpa pentru a fi viabila.
"Orice asigurare costa si nu se poate face pe sume mici, pentru un credit de 70.000 de euro, de exemplu. Daca un credit poate avea o asigurare de viata, pentru ca exista pentru asta o piata dezvoltata, piata de hedging de retail la noi este inexistenta. O solutie de hedging ar putea aduce un punct in plus la dobanda unui credit", a spus Cretu.
Creditul in franci ar putea fi acum o miscare inspirata
Cretu spune ca judecat in acest moment, faptul ca OTP Bank a fost prima banca ce a adus creditul in franci in Romania poate fi considerat o greseala acum, insa motivul a fost unul onorabil, acela de a oferi oamenilor un credit accesibil.
Banca a stopat acordarea de credite in CHF in 2008, insa Cretu spune ca in acest moment cine se incumeta sa se imprumute in franci elvetieni face o miscare foarte inspirata, daca pariaza pe scaderea cursului, astfel incat rata va scadea pe masura ce francul se va devaloriza.
Clientii au vrut dobanda cat mai mica, fara a tine seama de comisioane
Cretu a mai spus ca banca nu percepe comisioane pentru majoritatea creditelor acordate, ci doar dobanda, insa la un moment dat, in perioada de euforie a creditarii dinaintea crizei, a fost nevoita sa introduca si comisioane, impotriva convingerilor sale, la solicitarea clientilor.
"Dupa ce au vazut reclame cu dobanzi de 2,99%, spuneau ca nu-i intereseaza comisioanele ci o dobanda cat mai mica, astfel ca pierdeam clienti desi aveam un cost total al creditului (DAE) cu doua puncte mai mic. Astfel ca la solicitarea expresa a clientilor am introdus si creditul cu dobanda mica dar cu comisioane incluse, acesta nefiind insa un produs care sa domine structura de pret din portofoliul bancii. Inca practicam varianta standard al creditului, doar cu dobanda."
La refinantarea in euro, coboram dramatic dobanda
Gabriel Cretu: "Doar cativa clienti isi schimba creditele din franci in euro in acest moment. Nu recomandam acest lucru clientilor, dar ei sunt informati de toate optiunile la indemana. Mai mult, coboram dramatic rata de dobanda la euro pentru a pastra aceeasi dobanda, tinand cont de diferenta dintre LIBOR si EURIBOR, de 1,5 puncte in acest moment. Deci noi dam marja in jos cu 1,5 puncte cand facem o refinantare pentru schimbarea monedei, acesta fiind tot un cost asumat de catre banca. De asemenea, nu se reevalueaza ipoteca aferenta creditului."
"Nu recomandam trecerea din CHF la Euro pentru ca un client isi asuma asfel o pierdere rezultata din diferenta mare de curs. La fel cum actiunile au scazut cu 10% la un moment dat, apoi au revenit cu 20%, este evident ca este o turbulenta, iar cine misca in turbulenta sunt doua categorii: castigatorii (speculatorii) care stiu despre ce vorbesc, cei care au pariat pe respectivele evolutii si pierzatorii, reprezentati de masa mare. Practic se redistribuie valorile de la cei care nu stiu ce fac la cei care stiu ce fac."
Un apel la responsabilitate si la constientizarea "bulei"
Gabriel Cretu: "Eram in concediu in aceasta saptamana si as fi avut toate motivele sa nu vin la aceasta intalnire cu ziaristii. In primul rand pentru ca este cel mai ingrat rol sa vorbesti despre CHF care a ajuns la paritate cu euro. Dar am acceptat pentru trebuie sa facem cu totii un pas inainte din punct de vedere al responsabilitatii."
"Stiu ca da foarte bine un titlu senzational pentru cresterea ratingului presei, dar daca bagam panica in oameni nu castiga nimeni, iar oamenii nu vor mai avea bani sa cumpere ziarele".
"Trebuie sa vedem in ce lume traim. Actiunile Apple, una dintre cele mai mari companii din lume, au cazut intr-o zi cu 30-40 de dolari iar apoi au crescut la loc cu inca 20. Apelul nostru este ca nu e momentul sa miscam (in turbulente). Da, poate fi si mai rau, dar deja am atins un anumit prag. Pe de alta parte, nu e momentul sa facem un spectacol din asta, desi stirile de acest gen tin prima pagina. E un apel la responsabilitate pentru ca evident ca exista castigatori si pierzatori, evident ca cineva s-a panicat si a vandut, dar acesti oameni au pierdut. De cele mai multe ori, cei care pierd sunt oamenii de buna credinta."
"Daca valoarea casei e jumatate cat creditul, de ce sa mai platesc?!"
"Daca valoarea casei e jumatate cat creditul, de ce sa mai platesc?!" e optiunea din mintea unora, pe care Gabriel Cretu o considera o tampenie. De ce?
"Fireste ca banca pierde in acest caz, insa si clientul trebuie sa se gandeasca ca are de pierdut. Pentru ca daca executam garantia in acest moment, la preturi mici, va ramane o diferenta mare, ceea ce inseamna o marcare la maxim a pierderii, iar apoi respectiva diferenta va trebui recuperata in timp."
Ce intelege OTP Bank prin banking
Cretu a precizat ca e important de inteles faptul ca OTP Bank nu intelege prin a face banking urmarirea unor castiguri pe termen scurt: "Bankingul este un sport pe termen lung, vrem sa patram clientii pe care-i avem acum timp de 30 de ani iar acestia sa poata spuna la un moment dat ca banca a facut ceva pentru ei atunci cand le-a fost greu si sa ne recomande."
"Nu credem in bankingul in care reclamele ne aduc clientii in sucursale iar apoi vedem noi cum sa-i prostim ulterior. Nu facem asa ceva, ne-am strans in aceasta echipa pentru a face un lucru onest si transparent. E nevoie pe piata din Romania sa se intample o miscare de echilibrare a opiniilor despre bancheri."
"Probabil ca bancherii sunt acum printre cei mai huliti, dar in ceea ce ma priveste ma simt destul de nedreptatit pentru ca nu-mi amintesc sa fi inselat vreun client. Am vandut creditele ipotecare in franci pentru ca erau mai ieftine si pentru ca clientii isi doreau sa-si cumpere o casa, o masina. Nu am vandut pentru ca am stiut ca se va aprecia si ca le vom trage astfel o teapa."
Comentarii
CatalinFelicitari OTP
...pentru ca gestionati foarte bine situatia, in special in favoarea clientilor. Adica va sumati colateral, la fel ca la semnarea contractului de credit, riscurile impreuna cu clientii. As vrea sa pot spune acelasi lucru si despre Raiffeisen care percepe in continuare dobanzi de 8,5% la creditele in franci garantate cu ipoteca si refuza orice dialog cu clientii. Principiul loe este: "ti-am dat, acum descurca-te...pe noi nu ne intereseaza". Efectele le vor resimti in timp. Clientii devin din ce in ce mai educati si nu vor mai putea fi pacaliti cu reclame de genul "credite prietenoase"
mimi
nu e chiar asa
Catalin nu fii naiv,in articolul de mai sus nu se spune nimic despre faptul ca ajutorul acordat clientilor ascunde si multe dezavantaje pentru acestia,reducerea ratelor prin inghetarea principalului inseamna plata dobanzii dar acea dobanda nu se scade din dobanda creditului ci este platita in plus lucru despre care nu se vorbeste iar reducerea cu1% a dobanzii este un motiv de inchere a unor acte aditionale care impun clientului o noua formula de calcul a dobanzii cu o marja imensa (majoritatea clientilor nu au o formula de calcul a dobanzii, marja +LIBOR ei refuzand oug50). Pentru clientii OTP ar fi fost suficient ca banca sa respecte contractele ,respectiv dobanda sa varieze in functie de LIBOR chf,lucru care nu s-a intamplat,dobanda a variat doar cand LIBOR a crescut ,iar din 2008 de cand este in continua scadere nu a mai modificat dobanda. Ce nu inteleg eu este faptul ca d-nul Isarescu din toata treaba cu creditele in CHF ii gaseste vinovati doar pe clienti,de parca acestia ar avea studii in domeniul bancar,iar bancilor nu are ce sa le reproseze.De ce nu a luat masuri daca a stiut ca aceste credite nu sunt sanatoase?De ce a dat voie unor astfel de credite?
Catalin
Oricum
Mimi, sunt convins ca ai dreptate, insa cum ti se pare o dobanda de 8.5% perceputa de Raiffeisen in aceste conditii fata de media de 6% la OTP (sper ca si ei vorbesc de DAE) ? Cat despre dl Isarescu ... e adevarat ca dansul a iesit cu declaratii de genul "luati credit in moneda in care aveti venituri" insa putea face mult mai mult decat atat. Pana la urma BNR reglementeaza piata prin norme nu prin declaratii. BNR este obligata sa asigure stabilitatea pietei, si iata ca acum, explozia restantelor la creditele in chf, chiar daca nu este ingrijoratoare datorita soldul relativ mic din total credite, poate sa afecteze stabilitatea bancilor - sa nu uitam ca bancile care au acordat credite in chf: Volksbank, Romaneasca, Bancpost, Otp, Raiffeisen nu stau tocmai bine la capitolul profit (poate doar cu exceptia ultimei care isi jecmaneste la propriu clientii).
Catalina
A beneficiat cineva de vreuna dintre aceste "masuri" prezentate de Dl Cretu?
Sunt client otp din 2007 (credit ipotecar in chf). In cazul meu, rata s-a triplat nu s-a dublat...Dupa ce am tot citit in presa si am vazut pe la tv ce masuri adopta otp=ul pentru clienti, m-am dus azi la sucursala Obor sa depun cerere pentru scaderea ratei cu 1 %...Numai ca dsoara de acolo mi=a spus ca s-a terminat "marti", nu se mai primesc cereri si nici de alte masuri nu stia sa imi spuna...mi-a spus ca poate se mai prelungeste...Asa ca, hai sa nu fim ipocriti...Nu se intalneste nimeni cu clientii prin sucursale si alte bla bla uri pe care le-am citit intre ghilimele ca fiind spuse de Dl Cretu...Si inca ceva, daca gasiti pe siteul otp-ului (www.otpbank.ro) vreun link cu detalii despre aceste masuri pentru clientii cu credit in chf (ce ar trebui sa faca, pana cand etc) sa mi-l trimiti si mie, va rog, ca eu nu am gasit nimic.
Constantin Nica
Panaramele de la OTP
Lucrez la OTP si regret si in ziua de astazi ca m-am angajat la ei. Niste scarbe, mai ales Oana Postelnicu si Nicolae Miercan. Fugiti cat puteti de OTP si de persoanele respective.
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii
Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii
Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online
Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii
Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit
Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii
- Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?
- Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro
- Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude
- Lista platformelor de investitii pentru fraude online (actualizat)
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
- Articole tip reclama mascata in doua reviste celebre din America si Romania
- Profitul bancilor, in crestere cu 10%
- Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale
- Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor
- Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii
-
Schimbare numar telefon Raiffeisen
Puteti schimba numarul de telefon la Raiffeisen din aplicatia Smart Mobile/Raiffeisen Online, ... detalii