BANCI | Stirea Zilei

Nu doar BCR are probleme cu scheletele din dulap, ci si alte trei mari banci: BRD, CEC Bank si Bancpost. Topul bancilor cu cele mai mari credite neperformante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-09 01:55

Nu doar BCR are probleme cu scheletele din dulap, adica imprumuturile acordate prea usor in perioada anilor de euforie 2007-2008 si care acum nu se mai pot recupera. Alte banci mari, precum BRD, CEC Bank sau Bancpost, au volume importante de credite neperformante, la care se adauga stocuri destul de ridicate de imprumuturi restructurate, care de asemenea se afla in pericol de a nu mai putea fi platite.

Daca luam ca referinta media sistemului bancar in privinta ratei de neperformanta, de 22%, atunci deasupra stachetei se afla trei banci importante, primele doua ca marime din sistem: BCR cu 30% si BRD cu 25%, care impreuna detin peste 30% din totalul activelor sistemului bancar.

Acestora li se adauga ale doua banci cu rate ridicate de neperformanta: CEC Bank, a cincea banca dupa marime din Romania, cu o rata a creditelor neperformante de 20% si Bancpost, care incheie top ten-ul clasamentului bancar dupa valoarea activelor, cu o neperformanta in jur de 30%.

Impreuna, cele patru banci cu volume ridicate de neperformanta detin 41% din activele sistemului bancar! Iata deci cat de grava este situatia creditelor neperformante care iese acum la suprafata, odata cu exercitiul de evaluare a activelor derulat de Banca Centrala Europeana (BCE) si BNR.

O alta banca ce s-a confruntat cu o rata ridicata de neperformanta a fost Volksbank, insa aceasta a vandut recent unui fond de investitii cea mai mare parte a stocului de credite cu probleme, majoritatea credite ipotecare in franci elvetieni. A fost vorba de cea mai mare tranzactie de acest fel incheiata de vreo banca romaneasca, valoarea acesteia ridicandu-se la aproape 500 de milioane de euro. (Vezi aici detalii)

Si BCR a anuntat zilele trecute ca in acest an va vinde doua pachete uriase de credite neperformante, in valoare totala de 4 miliarde de lei, astfel ca rata de neperformanta va cobori spre 25%. In acelasi timp insa, banca a fost nevoita sa constituie provizioane suplimentare de 400 de milioane de euro, care afecteaza serios performanta financiara a bancii.

In privinta BRD, aceasta a anuntat, de asemenea, la finalul anului trecut, pierderi importante ca efect al cresterii provizioanelor, dar se pare ca procesul de curatare a portofoliului inca nu s-a terminat, avand in vedere rata inca ridicata de neperformanta. Banca franceza a raportat o pierdere neta de aproape 400 de milioane de lei in 2013, insa a revenit pe profit in primul trimestru al acestui an, in ciuda cresterii ratei de neperformanta. (Vezi aici detalii)

Bancpost va fi nevoita si ea, cel mai probabil, sa ia niste masuri drastice de reducere a neperformantei, care s-ar putea dovedi cu atat mai dureroasa cu cat banca produce pierderi in ultimii ani iar situatia bancii-mama din Grecia nu este prea grozava, avand in vedere ca a fost nationalizata iar acum este nevoita sa urmeze un plan de reducere drastica de cheltuieli. S-a vorbit chiar de posibilitatea vanzarii sau fuziunii cu o alta banca greceasca, ultima varianta fiind o fuziune cu Piraeus Bank atat in Romania cat si in Bulgaria.

Bancpost a avut in primul trimestru din 2014 pierderi de 4,1 milioane euro, iar banca a continuat sa-si reduca reteaua de unitati, fiind inchise 20 de sucursale. (Vezi aici detalii)

Probleme ascunse la CEC Bank?

La CEC Bank se pare insa ca se ascund cele mai mari probleme, mai exact sub volumele ridicate de credite cu probleme restructurate, cele mai multe acordate firmelor, dar si persoanelor fizice.

Valoarea contabila a creditelor restructurate de CEC Bank era de 2,6 miliarde lei la finalul anului trecut, fata de 2,3 miliarde la finalul lui 2012, din care doar 120 de milioane sunt credite asa-numite nedepreciate, adica fara restante. (Vezi aici detalii)

Seful bancii, Radu Ghetea, spunea ca rata ridicata de neperformanta este cauzata de faptul ca banca de stat, spre deosebire de cele straine, nu si-a putut externaliza neperformantele catre o firma proprie specializata in recuperari, intrucat legislatia fiscala nu favoriza infiintarea in tara a unor astfel de firme.

Deocamdata, CEC Bank a decis, la randul sau, sa inceapa sa vanda pachete tot mai mari de credite neperformante catre firmele de recuperare, pentru a-si mai reduce rata de neperformanta. 

In 2013, CEC Bank a incheiat cu Secapital Sarl, Luxembourg, care este reprezentanta in Romania prin Kruk Romania Srl, un contract de cesiune de creante, prin intermediul caruia s-au vandut credite in valoare totala bruta de 205 milioane lei. In schimbul creditelor neperformante de 205 milioane euro, banca a incasat suma de doar 24 milioane lei, adica in jur de 14% din valoarea sumelor acordate. (Vezi aici detalii)

Ramane de vazut ce se va intampla la CEC Bank cu creditele neperformante si cu cele restructurate, in conditiile in care guvernul este in curs de schimbare a conducerii iar banca este supusa in aceste zile unei evaluari privind calitatea activelor conform noilor standarde ale Bancii Centrale Europene.

Comentarii

client bcr abuzat
CAPETENIILE BCR LA BRUTARIE !
o, ce pleiada de banci de cacat, dar lipsesc si alte nume. in orice economie de piata cand furi iti pierzi clientii, iar autoritatile iti inchid activitatea. avantajul bancilor a fost ca daca prindeau cu plasa clienti cica astia plateau ca fraierii abuzurile impuse. n-a fost asa, oamenii s-au trezit si au dat bancile in judecata. toata neperformanta asta este de la hotia fara precedent. iti ofera dobanda 5 si dupa un an este 10 ca asa vrea banca. iar daca ceri explicatii te ameninta. nu veti reusi sa va pititi hotia, vise, precum o curva vrea sa fie fata mare. cel putin la BCR bagati conducerea la zdup, cei precum oana petrescu sau bruynseels v-au bagat in sicriu, astia v-au pus clientii in cap prostilor. daca lasati ordonanta 50 in pace, si nu facea petreasca lobby in parlament cu prostul ala de ghetea, acum erati fara probleme, o mica restructurare si erati in piata. vai mama voastra de manageri care ati distrus banca dar v-ati luat bonusurile. increderea este benzina unei banci, ori voi v-ati pierdut increderea inca de acum 7 - 8 ani cand oamenii si-au dat seama ca sunt furati cu clauze interzise de legislatie. in streang cu voi.

Marin
LACOMIE
Lacomia capilor bcr pentru comisioane si bonusuri a dus la aceasta situatie.Au vrut sa dea credite cu orice pret pentru a-si incasa bonusurile ,ei sunt adevaratii vinovati ,cei care au condus afacerea numita bcr pentru interesul lor si nu pentru actionari. Ei au inventat creditul cu dobanda fixa in primul an,pentru ca altfel multi nu s-ar fi incadrat in conditiile de creditare, si apoi "variabila" ,care este de fapt cat vrea banca,ei au inventat DRV si toate celelalte comisioane pe care acum toate instantele le declara abuzive.Sa nu uitam nici BNR-ul care sunt cel putin la fel de vinovati.Acum A VENIT VREMEA SCADENTEI.

andrei
top fals
nu stiu de unde ati scos topul asta , dar este gresit. intesa sanpaolo bank are peste 30%, apoi bcr, volks etc. sunt banci care stau foarte prost

SILVIU
Furtul bancar
Când va binevoi BNR să facă ordine în sistemul bancar şi va lua măsuri împotriva acestor bănci care au clauze abuzive în contracte? Când va lua măsuri guvernul pentru aprobarea Legii insolvenţei pentru persoanele fizice? Românii care plătesc lună de lună toate abuzurile ce aşteaptă pentru a ieşi în stradă?

Iosif
RIB
POLONEZII DE LA RIB ASCUND PRIN RESTRUCTURARI CREDITE PROBLEMA DE PESTE 50% DIN PORTOFOLIU

Delia
Ignoranta....
Sunt, ca multi dintre voi, client al unei banci. Am un credit la care platesc o rata destul de mare si recunosc ca imi este destul de greu sa reusesc sa mai raman cu bani de la un salariu la altul. Imi este frica sa ma imbolnavesc si nici prin cap nu imi trece sa ma gandesc la concediu pentru ca am rate de platit. Ma doare sufletul cand stiu ca vine ziua in care trebuie sa platesc rata la banca :))) DAR ! Nu ma duc sa tip in fata bancii " HOTILOR ! " Banca mi-a dat ce am cerut. Am cerut un credit pe care sa il platesc in rate fixe, cu dobanda fixa si pentru ca am solicitat un credit de nevoi personale , am fost ofertata cu un credit pe o perioada de 5 ani ( perioada impusa de BNR pentru acest tip de credit ) Am analizat oferta, am cerut informatii despre costuri si comisioane legate de credit dar si administrarea contului prin care urma sa efectuez platile lunare. Am solicitat un draft din contract ( orice client are dreptul sa solicite un draft din contract! ) Am acceptat acel credit in cunostina de cauza. Oameni buni! Nu mai aruncati vina pe banci. Nu bancile sunt cele care v-au obligat sa luati credite ! Pentru ce v-ati indatorat la banca ? Pentru ce luati credite pe 5, 10, 15, 20 sau chair 30 de ani ?! Pentru ca in mod normal voi va permiteti acea mobila noua sau acea masina sau apartamentul spatios.... dar nu vreti sa stie vecinul ca aveti atat de multi bani nu ? Sunteti platiti atat de bine pentru orele putine de munca in conditiile cele mai bune incat luati credit asa de distractie. Plecati in vacanta platita in rate doar ca sa fiti la moda :))) Va indreptati nemultumirile catre cine nu trebuie. Da! Sunt de accord ! Exista banci si banci asa cum exista mai multe tipuri de client. Clienti care merg cu capul plecat la casierie si spun ca vor sa scoata bani cand in realitate ei isi doresc un credit, clienti care nu vor sa discute de cat cu un sef, clienti care fac pe atotstiutorii si nici macar nu vor sa citeasca contractual de credit pentru ca EI STIU! .... Exista acel proverb perfect romanesc " Cand ii dai, ii fata vaca, daca-i ceri, ii moare vitelul… " Asa sunteti cu totii. Cand cereti creditul sunteti cu capul plecat si lacrima in ochi si galsul sfarsit insa cand trebuie sa dati rata .... ehe cine se transforma in soprana. Cati dintre cei care ati luat credit v-ati obosit sa CITITI contractul pe care urma sa il semnati ? Sa il cititi am spus nu sa il rasfoiti . Cati ati pus intrebari pana s-a dat cu capul de birou consilierul ? Cati stiti ce semnati ? Si nu , nu vreau sa spuneti ca oricum contractele sunt stufoase si sunt scrise in termeni pe care doar cei cu doctorat ii inteleg. Contractele ale sunt facute pentru a fi citite. Aveti dreptul de a refuza semnarea contractului daca nu sunteti de acord cu ce scrie acolo. Aveti dreptul sa va razganditi in termen de 30 de zile chiar daca ati semnat .... Aveti drepturi! Trebuie doar sa cititi contractul ... Repet nu banca va obliga sa luati acel credit. Saracia in care traim cu totii ne obliga. Faptul ca suntem de acord sa muncim mult pe bani putini, faptul ca preferam sa stam peste program fara a fi platiti pentru asta. Cati dintre voi sunteti angajati pe salariul minim pe economie si care in realitate sunteti platiti cu mai mult ...." sa nu dam bani la stat de aiurea zice angajatorul " eu as spune " sa muriti de foame la pensie " ... asta daca o mai prindem si daca o sa mai avem tineri care sa munceasca pe plantatie pentru a ne plati pensile. Cati dintre voi v-ati gandit la un program de pensie privata ? Cati dintre voi ati luat un credit constienti fiind de costuri si comisioane ? Bancile au o gama larga de produse de credit. Trebuie doar sa stiti de ce aveti nevoie si sa ganditi in avans. Acum am 30 de ani pot sa muncesc si sa platesc rata dar peste 10 voi mai avea un loc de munca ? huuuuaaaa niste hoti ! Dar sunt niste hoti care ne ajuta sa trecem peste o inmormantare ( pentru ca e cam scum sa mori ), hoti care ne ajuta sa ne trimitem copii la scoala ( pentru ca nu am economisit de cand s-a nascut copilul si nu m-am gandit ca o sa-i placa cartea si nu pot sa-mi permit sa il trimit la scoli in Anglia ), hoti care ne ajuta sa ne platim spitalizarea si operatia ( pentru ca nu se uita nenea doctoru' la mine si nici asistenta si nici infirmiera ), hoti care ne ajuta sa ne cumparam o casa, o masina , hoti care dau bani cu imprumut in conditii acceptate de noi .... Stiu ca nu veti fi de acord cu ceea ce am scris chiar daca sunteti constienti ca am dreptate, stiu ca am sa primesc muuullltteee " vorbe de lauda " hehe stiu asta dar puteti sa ma injurati linistiti macar sa constientizati ca furia va este redirectionata in mod intentionat catre cine nu trebuie. :( Imi cer scuze daca se simte cineva jignit de vorbele mele .... sunt si eu un simlu cetatean cu drept la replica .



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii