BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu explica modul in care functioneaza o banca, pe intelesul tuturor, in special pentru doctorii in economie si stiinte juridice care sustin legea darii in plata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-25 11:47

Mugur Isarescu a continuat astazi lectiile de educatie financiara pe intelesul tuturor de la pupitrul BNR, explicand modul in care functioneaza o banca, pentru a clarifica o serie de confuzii, unele chiar gogomanii, aparute in contextul dezbaterilor privind legea darii in plata a caselor ipotecate.

Guvernatorul considera ca aceste confuzii, precum confundarea unei legi economice, cum este cea a cererii si ofertei, cu o lege de natura juridica, sunt atat de grave incat pot reprezenta un prim pas spre disolutia oricarei ordini de drept. Cu atat mai mult cu cat sunt exprimate de persoane cu doctorate in economie sau stiinte juridice.

Care e diferenta dintre o lege economica si una juridica

Mugur Isarescu: "Despre mult disputatul subiect al legii privind darea in plata, cum sa nu spui ca nu e o confuzie in societate, sau cel putin in media, daca o lege care a fost prezentata ca fiind sociala, dupa ce s-a vazut ca nu sunt 800 de mii de persoane care intra sub incidenta ei, ci doar 400 de mii, iar dintre acestea doar cateva mii sunt neperformante, devine o lege a dreptatii?! Pai daca e o lege a dreptatii, inseamna ca avem legi strambe, nu?! Apoi devine o lege a haiduciei, ceea ce e si mai interesant, intrucat in engleza haiducie inseamna outlaw, deci lege in afara legii. Dar cel mai tare e ca aceasta lege a devenit lege economica. Pai oameni buni! Domnule rector! Pe vremuri nu intrai la ASE daca nu stiai ca legile economice sunt legi obiective, ca actioneaza in afara vointei oamenilor, sunt precum legea gravitatiei, sau daca nu faceai distinctia clara dintre o lege juridica, emisa de Parlament, si una economica. Ba mai mult de atat, ca sa-mi vars naduful pe confuzie: ideea aceasta, gogomania aceasta cu legea economica o promoveaza chiar un tanar doctor! Categoric ajuns doctor printr-o eroare si sper ca se va corecta aceasta eroare. Iar in momentul in care am auzit-o (gogomania), se lasase o liniste totala, sper ca din cauza stuporii. Cum adica? Pai o sa spunem ca si legea cererii si ofertei, care e lege economica, e o lege care pe care o face Parlamentul sau altcineva, daca facem confuzia asta si continuam cu o asemenea discutie".

O gluma amara cu Antonescu

Mugur Isarescu: "Va spun acum si o gluma care circula demult printre aceste ziduri, ca  sa facem si putina istorie. In ultimele luni ale guvernului Antonescu, au inceput sa creasca preturile. Razboiul isi aducea jertfele la Bucuresti. Iar maresalul il suna pe un general si-l intreaba ce se intampla in piata, de ce au crescut preturile. Generalul a sunat aici, unde era atunci Ministerul Finantelor, de unde i se spune ca in piata actioneaza legea cererii si ofertei. Auzind asta, generalul a ordonat: aboliti-o! Eu cred ca asta nu este o gluma, pentru ca daca lasam astfel de confuzii sa persiste si sa fie invartite la nivelul societatii drept legi economice, maine aflam ca nu exista nicio legatura intre productivitate si salarii, iar poimaine, in baza acestei judecati, se da o lege in care se spune ca nivelul de trai din Romania trebuie sa-l depaseasca pe cel din Germania! Si atunci poate ne trezim. Nu trebuie sa uitam: confuzia este primul pas spre disolutia oricarei ordini de drept. Banca nationala nu stie acum ce pozitie sa ia fata de o lege despre care se spune ca e economica. Ultima chestie extrem de naravasa spune ca e mai mult decat o lege a dreptatii, este o lege a eliberarii din sclavie! Ce cred oamenii din exterior cand citesc asa ceva?!"

Bancile nu fac troc cu marfuri

Mugur Isarescu: "Al doilea lucru mi se pare si mai grav, si cred ca ARB-ul, bancile, au o mare parte de vina. O mare parte de vina! S-a uitat definitiv care sunt bazele activitatii bancare. Daca nu reusim sa spunem ca in momentul in care platesti in natura e ca si cum ai reveni la troc, si ca dupa cei cu cheile de la casa pot veni si cei cu cheile de la masina, cu frigiderul folosit un an, sa-l aduca inapoi in plata, facem un depozit de frigidere si masini de spalat in holul bancii, iar in partea cealalta si un tarc pentru animale...eu exagerez, bineinteles, dar avem cifele acestea extraordinare, dar avem paradoxul ca sunt contestate de cei care sunt in ofensiva asta, ne spun de dimineata pana seara ca banca nationala nu si-a facut datoria. Principala datorie a bancii nationale este sa asigure tarii o moneda stabila, credite din belsug, pentru cine poate sa ia credite, cu dobanzi rezonabile. In momentul in care atingi aceste obiective, avem alte sarcini, sa protejam...Despre activitatea bancara cred ca mai trebuie spus aici un lucru extrem de serios. Nu stiu cum vom reusi sa-l explicam in starea asta de confuzie, dar zic sa incepem."

Credeati ca o banca nu-si asuma riscuri?

Mugur Isarescu: "O ultima formula: bancile nu-si asuma riscurile. Si se toaca asta de dimineata pana seara. Se uita ca activitatea bancara, prin esenta ei este o activitate de risc. Tot ce face o banca este activitate de risc. In esenta, bancherul trebuie sa aiba grija ca de ochii din cap de depozitele pe care le are in primire. Acolo nu trebuie sa greseasca nicio clipa. Daca intarzie o singura ora cu rambursarea unui credit la scadenta sau la cerere, se creeaza panica! Iar banii aceia nu-i tine in seif, ii plaseaza. Si orice plasament inseamna un risc. Nu doar delincventa. Inseamna risc intrucat creditul inseamna o privire in viitor, si oricine poate sa greseasca aici. Il vad pe Dan Pascariu si trebuie sa spun ceva. El era presedintele ARB si noi am hotarat atunci sa punem un bilant de banca la intrarea in fiecare banca, sa inteleaga lumea ca banca nu foloseste banii ei, si nici capitalul, pe care-l tine exact ca sa acopere riscurile. Banca foloseste banii deponentilor si nu se poate juca cu ei. Ce poate sa fie decat o neintelegere a activitatii bancare, daca legile sunt promovate cu justificarea ca bancile nu-si asuma un risc, deci trebuie sa le fortam, si trebuie sa fie partenere."

Impartirea poverii nu e totuna cu impartirea riscului

Mugur Isarescu: "Noi am spus ca bancile trebuie sa se apropie de clienti, dar clientii sunt clienti, creditul nu este investitie, creditul este credit. Banca nu poate sa fie partener, pentru ca trebuie sa ia banii inapoi. Impartirea poverii nu e totuna cu impartirea riscului. Sunt lucruri pe care cred ca sistemul bancar din Romania, dupa 25 de ani, au crezut ca nu mai e nevoie de ele (sa fie explicate). Uitati ca mai e nevoie de ele."

Ce cred cei de la BCE despre legea darii in plata

Mugur Isarescu: "Cand a aparut proiectul acesta de lege privind darea in plata, suntem obligati, onform legilor romanesti, conform tratatului de aderare, sa instiintam Banca Centrala Europeana, pentru a-si exprima opinia. Ajung la Frankfurt si un coleg care primise proiectul de lege mi se adreseaza cam asa: ce e cu legea asta? Voi parca sunteti tara latina. Nu aveti cod napoleonic, nu aveti cod civil, cod comercial? Legea asta este o derogare de la principiile de baza ale codului civil. I-am confirmat ca asa este. Si se accepta asa ceva? I-am spus ca se vrea asta, pentru situatii deosebite. Dar voi nu aveti legi bancare? m-a intrebat. Ba da. Pai legea asta e in contradictie cu legile bancare. E o derogare, zic. Pai iarasi derogare? Dar cei care au promovat legea au dat vreodata vreun credit? Sau au lucrat in vreo banca? Nu cred, nu cunosc. Atunci probabil ca au luat credite  si nu mai vor sa dea banii inapoi. Cam asta este citirea din exterior, rapida, a unui proiect de lege care nu are nimic cu legislatia in vigoare si care inseamna derogare, derogare, derogare."

Vocea stinsa a ARB-ului si concurenta intre banci, o problema

Mugur Isarescu: "Inchei adresand o solicitare bancilor si ARB-ului sa aiba in vedere ca problema functionarii unei piete, cum este piata valutare, si a sistemului bancar, nu este o chestiune inchisa, trebuie explicata permanent. Aici vocea stinsa a ARB-ului, concurenta intre banci, da sentimentul unei vinovatii, inclinarea capului, si cand o miscarea din aceasta sociala se declanseaza si nu este explicata din timp, sau nu se gasesc solutii adecvate, eu cred ca cu greu poate sa fie oprita. Deci uitati situatia pe care o avem: piata valutara functionala, baza monetara superacoperita, curs stabil, lichiditate din abundenta pe piata, dobanzi scazute, initiative legislative care se ocupa cu altceva. Incat putem sa ne punem intrebarea daca situatia din prezent este mult mai buna decat din trecut. Pentru ca atunci stiam ce avem de facut."

Comentarii

Gabriela
Mugur Isarescu: Legea darii in plata a caselor ipotecate este o gogomanie, un prim pas spre disolutia oricarei ordini de drept
Domnilor aici nu vorbimd e legi sociale.lege sociala este cea care a aprobat prima Casa.Aici vorbim de legi menite sa faca dreptate si sa transmita principiul de echitate in stistemul bancar, domnule Isarescu dumneata stii ce este asta?

marius
esti cel mai mare dusman al poporului
Sa-ti fie rusine stimabile deoarece calci poporul acesta in picioare, din cauza ta mizerabilule s-au sinucis foarte multi oameni! Sper ca intr-o zi sa fii judecat, daca nu in aceasta viata, atunci te vor astepta dincolo sufletele celor pe care i-ai omorat!

Mtm
Isarescu
Nesimtitule....neam de mincinosi..

Mtm
Isarescu
Neam de gunoaie...

Bogdan
GSP
Cocoun ... !

Vana
see ?
Democracy at test RIGHT NOW !

maximus 33
Vorbe
Dl Isarescu arunca o perdea de fum. Logica elementara si chiar începuturile creditelor cu ipoteca dovedesc un lucru simplu: creditul cu ipoteca a aparut ca fiind limitat din punct de vedere al garantiei la valoarea ipotecii. Este deci evident ca banca isi asuma riscul evaluarii si evolutiei in timp a valorii ipotecii. Acest fapt trebuie sa il stie si un guvernator al BNR si un simplu economist care fara aceste cunostinte elementare nu ar trebui sa ocupe fotoliul foarte comod din BNR respectiv sa fi fost admis ca student la ASE chiar inainte de 1989. Problema e simpla: bancile nu vor sa -si asume niciun risc si vor sa profite de debitori in orice situatie, scotand profit din piatra seaca. Este jenant ca un personaj ca Isarescu mai este mentinut la BNR dupa asemenea prestatie. Normal pentru asumarea pozitiei de portavoce a intereselor sindicatului bancar ar trebui sa plece, cu cat mai curând cu atat mai bine.

george
George
Mugur Isarescu, acest Moromete al sistemului bancar romanesc, vine in poiana si vorbeste catre paesani :) 1 Principala datorie a bancii nationale este sa asigure tarii o moneda stabila, credite din belsug, pentru cine poate sa ia credite, cu dobanzi rezonabile. Anul 2008, grad de indatorare permis de BNR - 70% la credit ipotecare, dobanzi astronomice la valuta si lei si declaratii de genul "Criza este acolo in SUA, pe noi nu ne va lovi". Stai jos Mugur, nota 4 2 "creditul nu este investitie, creditul este credit." - Sunt curios ce nota i-ar da Academicianul Mugur Isarescu unui student care ar raspunde asa. 3 "Dar cei care au promovat legea au dat vreodata vreun credit? Sau au lucrat in vreo banca?" Cati ani de banca aveati domnule Mugur Isarescu inainte de a fi numit Guvernator al BNR? Cate credit ati dat dumneavoastra inainte de a permite grad de indatorare de 70% in 2008? Nu credeti ca ar trebui deschise usile BNR-ului sa mai intre aer proaspata acolo?

cetatean
Confuzia balteste
Citind comentariile de aici si de aiurea, constat cat e da raspandita confuzia... Principiul dominatorpare a fi: "daca nu gandesti ca mine esti dusmanul meu". Se adauga pseudo-cunoscatorii, care pun paie pe foc fara sa incerce sa inteleaga esenta problematicii... Incotro Romania?

alex
adevarat
George din pacate graiesti foarte mult adevar si adica - Bnr-ul a asistat pasiv la avantul istoric al creditarii iar acum ca razboinicul care nu a participat la lupta se da viteaz. Dar tot din pacate toata asa zisa crestere economica inceputa prin 2006 se bazeaza pe consumul finantat prin credite de banci sub 'supravegherea' BNR. Fara aceasta politica de creditare 'permisiva' situatia in Romania era si mai rea ca acum iar economia se prabusea de tot. A venit nota de plata acum pentru 'consumatie' cine a fost nesatul si setos o cam pus-o.

Moisa
HD
Frate DA cu ele ce-ai avut ? Vai DE steaua lor ca praful se allege asa cum zimbesc acum la camera, nice & ... !



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii