Mugur Isarescu explica modul in care functioneaza o banca, pe intelesul tuturor, in special pentru doctorii in economie si stiinte juridice care sustin legea darii in plata
Autor: Bancherul.ro
2016-02-25 11:47
Mugur Isarescu a continuat astazi lectiile de educatie financiara pe intelesul tuturor de la pupitrul BNR, explicand modul in care functioneaza o banca, pentru a clarifica o serie de confuzii, unele chiar gogomanii, aparute in contextul dezbaterilor privind legea darii in plata a caselor ipotecate.
Guvernatorul considera ca aceste confuzii, precum confundarea unei legi economice, cum este cea a cererii si ofertei, cu o lege de natura juridica, sunt atat de grave incat pot reprezenta un prim pas spre disolutia oricarei ordini de drept. Cu atat mai mult cu cat sunt exprimate de persoane cu doctorate in economie sau stiinte juridice.
Care e diferenta dintre o lege economica si una juridica
Mugur Isarescu: "Despre mult disputatul subiect al legii privind darea in plata, cum sa nu spui ca nu e o confuzie in societate, sau cel putin in media, daca o lege care a fost prezentata ca fiind sociala, dupa ce s-a vazut ca nu sunt 800 de mii de persoane care intra sub incidenta ei, ci doar 400 de mii, iar dintre acestea doar cateva mii sunt neperformante, devine o lege a dreptatii?! Pai daca e o lege a dreptatii, inseamna ca avem legi strambe, nu?! Apoi devine o lege a haiduciei, ceea ce e si mai interesant, intrucat in engleza haiducie inseamna outlaw, deci lege in afara legii. Dar cel mai tare e ca aceasta lege a devenit lege economica. Pai oameni buni! Domnule rector! Pe vremuri nu intrai la ASE daca nu stiai ca legile economice sunt legi obiective, ca actioneaza in afara vointei oamenilor, sunt precum legea gravitatiei, sau daca nu faceai distinctia clara dintre o lege juridica, emisa de Parlament, si una economica. Ba mai mult de atat, ca sa-mi vars naduful pe confuzie: ideea aceasta, gogomania aceasta cu legea economica o promoveaza chiar un tanar doctor! Categoric ajuns doctor printr-o eroare si sper ca se va corecta aceasta eroare. Iar in momentul in care am auzit-o (gogomania), se lasase o liniste totala, sper ca din cauza stuporii. Cum adica? Pai o sa spunem ca si legea cererii si ofertei, care e lege economica, e o lege care pe care o face Parlamentul sau altcineva, daca facem confuzia asta si continuam cu o asemenea discutie".
O gluma amara cu Antonescu
Mugur Isarescu: "Va spun acum si o gluma care circula demult printre aceste ziduri, ca sa facem si putina istorie. In ultimele luni ale guvernului Antonescu, au inceput sa creasca preturile. Razboiul isi aducea jertfele la Bucuresti. Iar maresalul il suna pe un general si-l intreaba ce se intampla in piata, de ce au crescut preturile. Generalul a sunat aici, unde era atunci Ministerul Finantelor, de unde i se spune ca in piata actioneaza legea cererii si ofertei. Auzind asta, generalul a ordonat: aboliti-o! Eu cred ca asta nu este o gluma, pentru ca daca lasam astfel de confuzii sa persiste si sa fie invartite la nivelul societatii drept legi economice, maine aflam ca nu exista nicio legatura intre productivitate si salarii, iar poimaine, in baza acestei judecati, se da o lege in care se spune ca nivelul de trai din Romania trebuie sa-l depaseasca pe cel din Germania! Si atunci poate ne trezim. Nu trebuie sa uitam: confuzia este primul pas spre disolutia oricarei ordini de drept. Banca nationala nu stie acum ce pozitie sa ia fata de o lege despre care se spune ca e economica. Ultima chestie extrem de naravasa spune ca e mai mult decat o lege a dreptatii, este o lege a eliberarii din sclavie! Ce cred oamenii din exterior cand citesc asa ceva?!"
Bancile nu fac troc cu marfuri
Mugur Isarescu: "Al doilea lucru mi se pare si mai grav, si cred ca ARB-ul, bancile, au o mare parte de vina. O mare parte de vina! S-a uitat definitiv care sunt bazele activitatii bancare. Daca nu reusim sa spunem ca in momentul in care platesti in natura e ca si cum ai reveni la troc, si ca dupa cei cu cheile de la casa pot veni si cei cu cheile de la masina, cu frigiderul folosit un an, sa-l aduca inapoi in plata, facem un depozit de frigidere si masini de spalat in holul bancii, iar in partea cealalta si un tarc pentru animale...eu exagerez, bineinteles, dar avem cifele acestea extraordinare, dar avem paradoxul ca sunt contestate de cei care sunt in ofensiva asta, ne spun de dimineata pana seara ca banca nationala nu si-a facut datoria. Principala datorie a bancii nationale este sa asigure tarii o moneda stabila, credite din belsug, pentru cine poate sa ia credite, cu dobanzi rezonabile. In momentul in care atingi aceste obiective, avem alte sarcini, sa protejam...Despre activitatea bancara cred ca mai trebuie spus aici un lucru extrem de serios. Nu stiu cum vom reusi sa-l explicam in starea asta de confuzie, dar zic sa incepem."
Credeati ca o banca nu-si asuma riscuri?
Mugur Isarescu: "O ultima formula: bancile nu-si asuma riscurile. Si se toaca asta de dimineata pana seara. Se uita ca activitatea bancara, prin esenta ei este o activitate de risc. Tot ce face o banca este activitate de risc. In esenta, bancherul trebuie sa aiba grija ca de ochii din cap de depozitele pe care le are in primire. Acolo nu trebuie sa greseasca nicio clipa. Daca intarzie o singura ora cu rambursarea unui credit la scadenta sau la cerere, se creeaza panica! Iar banii aceia nu-i tine in seif, ii plaseaza. Si orice plasament inseamna un risc. Nu doar delincventa. Inseamna risc intrucat creditul inseamna o privire in viitor, si oricine poate sa greseasca aici. Il vad pe Dan Pascariu si trebuie sa spun ceva. El era presedintele ARB si noi am hotarat atunci sa punem un bilant de banca la intrarea in fiecare banca, sa inteleaga lumea ca banca nu foloseste banii ei, si nici capitalul, pe care-l tine exact ca sa acopere riscurile. Banca foloseste banii deponentilor si nu se poate juca cu ei. Ce poate sa fie decat o neintelegere a activitatii bancare, daca legile sunt promovate cu justificarea ca bancile nu-si asuma un risc, deci trebuie sa le fortam, si trebuie sa fie partenere."
Impartirea poverii nu e totuna cu impartirea riscului
Mugur Isarescu: "Noi am spus ca bancile trebuie sa se apropie de clienti, dar clientii sunt clienti, creditul nu este investitie, creditul este credit. Banca nu poate sa fie partener, pentru ca trebuie sa ia banii inapoi. Impartirea poverii nu e totuna cu impartirea riscului. Sunt lucruri pe care cred ca sistemul bancar din Romania, dupa 25 de ani, au crezut ca nu mai e nevoie de ele (sa fie explicate). Uitati ca mai e nevoie de ele."
Ce cred cei de la BCE despre legea darii in plata
Mugur Isarescu: "Cand a aparut proiectul acesta de lege privind darea in plata, suntem obligati, onform legilor romanesti, conform tratatului de aderare, sa instiintam Banca Centrala Europeana, pentru a-si exprima opinia. Ajung la Frankfurt si un coleg care primise proiectul de lege mi se adreseaza cam asa: ce e cu legea asta? Voi parca sunteti tara latina. Nu aveti cod napoleonic, nu aveti cod civil, cod comercial? Legea asta este o derogare de la principiile de baza ale codului civil. I-am confirmat ca asa este. Si se accepta asa ceva? I-am spus ca se vrea asta, pentru situatii deosebite. Dar voi nu aveti legi bancare? m-a intrebat. Ba da. Pai legea asta e in contradictie cu legile bancare. E o derogare, zic. Pai iarasi derogare? Dar cei care au promovat legea au dat vreodata vreun credit? Sau au lucrat in vreo banca? Nu cred, nu cunosc. Atunci probabil ca au luat credite si nu mai vor sa dea banii inapoi. Cam asta este citirea din exterior, rapida, a unui proiect de lege care nu are nimic cu legislatia in vigoare si care inseamna derogare, derogare, derogare."
Vocea stinsa a ARB-ului si concurenta intre banci, o problema
Mugur Isarescu: "Inchei adresand o solicitare bancilor si ARB-ului sa aiba in vedere ca problema functionarii unei piete, cum este piata valutare, si a sistemului bancar, nu este o chestiune inchisa, trebuie explicata permanent. Aici vocea stinsa a ARB-ului, concurenta intre banci, da sentimentul unei vinovatii, inclinarea capului, si cand o miscarea din aceasta sociala se declanseaza si nu este explicata din timp, sau nu se gasesc solutii adecvate, eu cred ca cu greu poate sa fie oprita. Deci uitati situatia pe care o avem: piata valutara functionala, baza monetara superacoperita, curs stabil, lichiditate din abundenta pe piata, dobanzi scazute, initiative legislative care se ocupa cu altceva. Incat putem sa ne punem intrebarea daca situatia din prezent este mult mai buna decat din trecut. Pentru ca atunci stiam ce avem de facut."
Comentarii
GabrielaMugur Isarescu: Legea darii in plata a caselor ipotecate este o gogomanie, un prim pas spre disolutia oricarei ordini de drept
Domnilor aici nu vorbimd e legi sociale.lege sociala este cea care a aprobat prima Casa.Aici vorbim de legi menite sa faca dreptate si sa transmita principiul de echitate in stistemul bancar, domnule Isarescu dumneata stii ce este asta?
marius
esti cel mai mare dusman al poporului
Sa-ti fie rusine stimabile deoarece calci poporul acesta in picioare, din cauza ta mizerabilule s-au sinucis foarte multi oameni! Sper ca intr-o zi sa fii judecat, daca nu in aceasta viata, atunci te vor astepta dincolo sufletele celor pe care i-ai omorat!
Mtm
Isarescu
Nesimtitule....neam de mincinosi..
Mtm
Isarescu
Neam de gunoaie...
Bogdan
GSP
Cocoun ... !
Vana
see ?
Democracy at test RIGHT NOW !
maximus 33
Vorbe
Dl Isarescu arunca o perdea de fum. Logica elementara si chiar începuturile creditelor cu ipoteca dovedesc un lucru simplu: creditul cu ipoteca a aparut ca fiind limitat din punct de vedere al garantiei la valoarea ipotecii. Este deci evident ca banca isi asuma riscul evaluarii si evolutiei in timp a valorii ipotecii. Acest fapt trebuie sa il stie si un guvernator al BNR si un simplu economist care fara aceste cunostinte elementare nu ar trebui sa ocupe fotoliul foarte comod din BNR respectiv sa fi fost admis ca student la ASE chiar inainte de 1989. Problema e simpla: bancile nu vor sa -si asume niciun risc si vor sa profite de debitori in orice situatie, scotand profit din piatra seaca. Este jenant ca un personaj ca Isarescu mai este mentinut la BNR dupa asemenea prestatie. Normal pentru asumarea pozitiei de portavoce a intereselor sindicatului bancar ar trebui sa plece, cu cat mai curând cu atat mai bine.
george
George
Mugur Isarescu, acest Moromete al sistemului bancar romanesc, vine in poiana si vorbeste catre paesani :) 1 Principala datorie a bancii nationale este sa asigure tarii o moneda stabila, credite din belsug, pentru cine poate sa ia credite, cu dobanzi rezonabile. Anul 2008, grad de indatorare permis de BNR - 70% la credit ipotecare, dobanzi astronomice la valuta si lei si declaratii de genul "Criza este acolo in SUA, pe noi nu ne va lovi". Stai jos Mugur, nota 4 2 "creditul nu este investitie, creditul este credit." - Sunt curios ce nota i-ar da Academicianul Mugur Isarescu unui student care ar raspunde asa. 3 "Dar cei care au promovat legea au dat vreodata vreun credit? Sau au lucrat in vreo banca?" Cati ani de banca aveati domnule Mugur Isarescu inainte de a fi numit Guvernator al BNR? Cate credit ati dat dumneavoastra inainte de a permite grad de indatorare de 70% in 2008? Nu credeti ca ar trebui deschise usile BNR-ului sa mai intre aer proaspata acolo?
cetatean
Confuzia balteste
Citind comentariile de aici si de aiurea, constat cat e da raspandita confuzia... Principiul dominatorpare a fi: "daca nu gandesti ca mine esti dusmanul meu". Se adauga pseudo-cunoscatorii, care pun paie pe foc fara sa incerce sa inteleaga esenta problematicii... Incotro Romania?
alex
adevarat
George din pacate graiesti foarte mult adevar si adica - Bnr-ul a asistat pasiv la avantul istoric al creditarii iar acum ca razboinicul care nu a participat la lupta se da viteaz. Dar tot din pacate toata asa zisa crestere economica inceputa prin 2006 se bazeaza pe consumul finantat prin credite de banci sub 'supravegherea' BNR. Fara aceasta politica de creditare 'permisiva' situatia in Romania era si mai rea ca acum iar economia se prabusea de tot. A venit nota de plata acum pentru 'consumatie' cine a fost nesatul si setos o cam pus-o.
Moisa
HD
Frate DA cu ele ce-ai avut ? Vai DE steaua lor ca praful se allege asa cum zimbesc acum la camera, nice & ... !
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii
Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii
Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online
Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii
Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit
Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii
- Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?
- Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro
- Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude
- Lista platformelor de investitii pentru fraude online (actualizat)
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
- Articole tip reclama mascata in doua reviste celebre din America si Romania
- Profitul bancilor, in crestere cu 10%
- Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale
- Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor
- Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?
Profil de Bancher
-
Gheorghe Carabasan, vicepresedinte, coordoneaza directiile financiar si operatiuni
CEC Bank
Este numit vicepresedinte al Casei de Economii si ... vezi profil
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
LOAN OFFER
Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii