Judecatorii si avocatii au probleme in a intelege cum functioneaza o banca si cum se acorda creditele, pentru a elucida cum s-a produs cea mai mare frauda bancara din ultimii ani, la BRD
Autor: Bancherul.ro
2016-07-13 22:03
O judecatoare de la Curtea de Apel Bucuresti si peste 20 de avocati care apara un grup de oameni de afaceri si bancheri acuzati ca au pus la cale, in 2009, cea mai mare frauda din istoria recenta a sistemului bancar, la BRD, au incercat si astazi, la un nou termen de judecata, in care au audiat mai multi martori, sa desluseasca modul in care s-au petrecut faptele si sa-i gaseasca pe vinovati.
Pentru asta insa, dupa cum au subliniat recent bancherii, cu riscul de a fi acuzati de aroganta si imixtiune in justitie, este necesar ca partile implicate, de la judecatori si avocati pana la oamenii simpli, sa inteleaga elementele de baza ale functionarii unei banci, precum si modul in care se acorda creditele, cu normele aferente.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a cerut bancilor sa faca un efort in acest sens, insa bancherii, bine platiti si cu neschimbata mentalitate de functionar privat (de multinationala), nu au miscat un deget pana acum, continuand sa faca doar ceea ce le este cel mai usor, adica sa sponsorizeze diverse fundatii si evenimente culturale, muzicale, sportive si de alte genuri mai mult sau mai putin discutabile.
(Bancherul.ro lanseaza, cu aceasta ocazie, un apel catre banci pentru sustinerea unui program de educatie financiara pentru publicul larg, in care sa se explice cum functioneaza o banca si cum se acorda creditele si alte produse bancare, informatii care sa se regaseasca, in primul rand, pe site-ul fiecarei banci, ceea ce nu exista in prezent.)
Am simtit nevoia publicarii acestui apel, ce poate parea putin melodramatic, dar foarte util, dupa ce am asistat astazi la sedinta de judecata in cazul fraudelor de la BRD, in cursul careia am constatat ca Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank si al Consiliului Patronatelor Bancare (CPBR), dar si alti bancheri, au avut dreptate cand au spus ca si judecatorii, ca orice persoana, indiferent de profesie, ar trebui sa cunoasca mai bine si sa aiba mai multe cunostinte despre modul de functionare al unei banci, ceea ce i-ar putea ajuta, fireste, in luarea unor hotarari care afecteaza nu doar o banca, ci un intreg sistem bancar si implicit un sistem financiar si economic.
Cum, bancile nu acorda credite pe baza garantiilor?!
Astfel, judecatoarea, dar si avocatii care susoteau intre ei in tipul audierii martorilor, au inteles destul de greu (sau poate ca nu au inteles deloc, pana la urma) faptul ca bancile nu acorda credite pe baza garantiilor, ci a veniturilor.
Deseori, la telefon sau pe site-ul Reclamatiibanci.ro primesc aceasta intrebare: Pot lua un credit daca garantez cu casa? Sau: Pot obtine un imprumut daca nu sunt angajat? Raspunsul este clar: nu! Nu poti obtine un credit daca nu ai venituri stabile, cu care sa poti sa-l rambursezi. Din simplul motiv ca atunci cand o banca sau tu insuti imprumuti pe cineva cu bani, vrei sa primesti inapoi tot bani, nu case, masini, bijuterii si alte obiecte. Garantia reprezinta pentru banca exact ceea ce semnifica acest cuvant: o asigurare ca in cazul in care patesti ceva si nu mai poti rambursa creditul, atunci banca va fi nevoita sa execute garantia, adica sa vanda imobilul ipotecat, daca acesta a fost adus drept garantie.
Iar uneori mai vin si intrebari de urmarire: de ce o intereseaza pe banca ce venituri obtin eu si de unde, din moment ce-i aduc o garantie de doua sau de trei ori mai mare decat creditul? Daca nu platesc, are de unde sa-si rascumpere datoria?!
Dar nu e chiar asa simplu.
Diferenta dintre evaluarea garantiilor si evaluare riscului unei garantii
Dimpotriva, cand se pune problema valorificarii altor tipuri de bunuri decat banii, care au acea calitate de a fi fungibili (adica nu-si pierd valoarea, decat raportati la puterea de cumparare, in functie de evolutia preturilor – inflatia, sau la cursul de schimb), lucrurile se complica, dintr-un motiv simplu: riscurile, care sunt de mai multe feluri.
In primul rand, este riscul de devalorizare a unei garantii, si am trait acest risc dupa criza din 2008. Apoi, este riscul de a nu putea valorifica o garantie, din cauza blocajului pietei, dupa care urmeaza si riscurile de ordin juridic, administrativ sau legal, cu cheltuielile suplimentare de rigoare.
Aceste riscuri aferente garantiilor sunt, fireste, evaluate de catre banci atunci cand acorda credite. Pentru fiecare garantie se aplica un anumit coeficient de risc, adica se ia in calcul o anumita pondere din valoarea unei garantii. De exemplu, daca garantia este un apartament nou din centrul unui oras sau dintr-o zona buna, cu acces la mijloace de transport in comun, care se poate vinde sau inchiria rapid, cu un pret bun, oricand, atunci banca apreciaza ca exista un risc scazut ca pretul acelui apartament sa scada cu mai mult de 20% peste 5, 10 sau mai multi ani, daca va fi nevoita sa-l vanda in cazul in care proprietarul nu-si mai plateste creditul. Ceea ce inseamna ca va putea acorda un credit reprezentand 80% din valoarea apartamentului.
Daca insa garantia este o casa la marginea unui oras, fara acces cu mijloace de transport in comun si alte utilitati, care va putea fi vanduta si inchiriata cu dificultate, atunci banca va aprecia ca riscul de scadere a pretului, impreuna cu costurile aferente, este unul ridicat, sa spunem de 50%. Cu alte cuvinte, va lua in considerare doar jumatate din valoarea casei adusa garantie, ceea ce inseamna ca ar putea acorda un credit cu o valoare de numai 50% din valoarea casei.
Bancile nu evalueaza garantiile, ci doar riscul acestora
Evaluarea acestor riscuri, adica ale garantiilor, pe de o parte, si evaluarea pretului in sine al unui imobil, pe de alta parte, sunt deci doua lucruri total diferite. Un fapt inteles cu greutate de public, inclusiv de judecatoarea din cazul fraudelor de la BRD.
“Ati observat daca garantiile aduse de firme (cele acuzate ca au obtinut credite ilegal) sunt supraevaluate?”, i-a intrebat ea pe angajatii BRD care au evaluat riscurile aferente garantiilor, de care vorbeam mai sus.
Primul martor, un responsabil cu evaluarea riscului garantiilor la BRD Unirea, a raspuns ca el nu avea abilitatea sa evalueze garantiile, aceasta fiind responsabilitatea unui specialist, un evaluator atestat de ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania), facand-o pe judecatoare sa ridice din sprancene.
“Dar puteati sa va spuneti opinia daca observati ca garantia era supraevaluata?” a insistat ea.
Raspunsul bancherului a fost afirmativ, el confirmand ca a raportat sefilor faptul ca una dintre firmele de evaluare agreata de catre banca prezenta rapoarte de evaluare cu preturi mai mari decat cele ale pietei, observate in urma comparatiei cu oferte asemanatoare, astfel ca banca a decis sa renunte la respectivul evaluator.
Al doilea angajat a confirmat, la randul sau, ca si-a anuntat sefii in privinta altei evaluari suspecte. “Si ce au spus acestia?” “Ca evaluarile sunt facute de catre evaluatori specializati si ca banca nu acorda credite pe garantii”.
“Dar pe ce acorda credite?” a intrebat imediat un avocat in varsta din sala, foarte surprins. I-am soptit ca pe baza veniturilor.
Judecatoarea a incercat astfel sa inteleaga cum a fost posibile si cine este responsabil de faptul ca BRD a acordat credite de valori foarte mari, de zeci de milioane de euro, pe baza unor garantii supraevaluate constand in terenuri, cladiri, hale industriale si utilaje situate in zone greu accesibile sau in orase de provincie.
Oamenii de afaceri care au obtinut respectivele credite, printre care fratii Crestin si Sandu Niculae sunt acuzati de procurori ca prin complicitatea evaluatorilor, notarilor si bancherilor, au supraevaluat respectivele garantii, cu scopul de a obtine credite de valori mari.
Judecatoarea a dat impresia, in cadrul audierii primului martor, ca nu intelege faptul ca bancherii nu sunt abilitati sa evalueze imobilele aduse drept garantii pentru credit, ci doar sa le verifice daca respecta normele bancare si legale si sa le aplice un coeficient de risc.
Ulterior, insa, dupa audierea celui de-al doilea martor, magistratul parea sa fi inteles acest fapt, neascuzandu-si insa nedumerirea cu privire la acest aspect.
Iar cum in cazul firmelor valoarea garantiilor este greu de estimat chiar si de specialisti, fiind vorba de cladiri si utilaje speciale, nu de simple apartamente, bancherii au procesat documentele aferente creditelor frauduloase fara sa-si dea seama, spun ei, ca la mijloc este ceva necurat.
“Nu mi-am dat seama ca este vreo problema la respectivele garantii”, i-a spus judecatoarei un angajat al BRD care a evaluat din punct de vedere al riscului garantiile supraevaluate aferente creditelor acordate ilegal, precizand ca el nu avea abilitatea de a aprecia valoarea garantiilor, nefiind expert evaluator autorizat de ANEVAR.
Tot ceea ce putea el sa faca era ca, in cazul in care observa ca o garantie avea o valoare neobisnuit de mare comparativ cu alte garantii asemanatoare, sa-i aplice un coeficient de risc mai mare.
Afirmatia a starnit rumoare in sala, determinandu-l pe un avocat sa intrebe daca exista in BRD cineva, un departament sau comitet, care sa poata evalua o garantie. Raspuns angajatului a fost ca acest lucru il poate face doar departamentul de risc din centrala bancii, unde exista evaluatori autorizati ANEVAR, care se ocupa insa doar de finantarile cu valori de peste 3 milioane de euro.
Pentru creditele mai mici, aprecierea cu privire la garantii era in responsabilitatea celor care aprobau creditele, respectiv a sefilor de sucursale.
Atat avocatii, cat si judecatoarea, s-au aratat asadar vadit surprinsi de faptul ca o banca nu poate evalua garantiile pe baza carora se acorda creditele.
Aceeasi confuzie a aparut si in timpul dezbaterilor la legea privind darea in plata, fiind utilizata de sustinatorii acesteia, care spuneau ca bancile trebuie sa-si asume pierderile aferente devalorizarii locuintelor intrucat ele le-au evaluat, atunci cand au acordat credite.
In realitate, bancherii nu pot fi specialisti in orice, si nici nu e bine sa fie asa, pentru ca de aceea exista specialisti in diverse domenii, inclusiv cel imobiliar, pe care trebuie sa te bazezi si care raspund, de altfel, inclusiv legal, pentru rapoartele lor de evaluare.
Grupul infractional care a luat credite de la BRD a reusit sa infiltreze in banca, se pare cu ajutorul bancherilor, acuza procurorii, o firma de evaluare complice, acreditata de ANEVAR, care a furnizat bancii evaluari false.
Bancile pot insa verifica garantiile
Cu toate acestea, atunci cand aveau suspiciuni, dupa cum a precizat matorul de astazi, angajatul bancii, responsabilul cu riscul putea sa efectueze o vizita pentru vizionarea garantiilor, in vederea confruntarii cu inscrisurile din documente.
In unele cazuri s-a facut acest lucru si in rapoartele de conformitate a garantiilor s-au precizat neregulile constate, precum terenuri sau utilaje inutilizabile si nefunctionale.
De asemenea, sefii de la sucursalele BRD care erau complici cu oamenii de afaceri, dupa cum spun procurorii, au exercitat presiuni asupra subordonatilor care verificau garantiile, in vederea obtinerii creditelor, dupa cum au declarat astazi martorii.
“Ati cedat la aceste presiuni”, l-a intrebat judecatoarea pe un angajat BRD. “Uneori da, alteori nu”, a raspuns acesta.
Judecatoarea a insistat ca acesta sa recunoasca faptul ca presiunile asupa sa au fost exercitate cu scopul ca BRD sa acorde cat mai multe credite, intrucat valoarea acestora depindea, dupa cum am explicat mai sus, si de valoarea garantiei.
“Dar nu cumva banca ar fi trebuit sa fie prudenta inainte sa acorde aceste credite?! Pentru ca stim ca o persoana fizica, atunci cand cere un credit, este verificata minutios!” a intrebat retoric magistratul Curtii de Apel Bucuresti.
Dupa cum explicam mai sus, insa, bancile decid sa acorde credite in primul rand pe baza veniturilor obtinute de clienti: salarii, pensii si alte tipuri de venituri pentru persoanele fizice, incasari, facturi, contracte, planuri de afaceri, cash-flow in cazul firmelor.
Oamenii de afaceri i-au avut complici, dupa cum spun procurorii, chiar pe sefii celor doua mari sucursale ale BRD, Unirii si Decebal, de la care au obtinut creditele, astfel ca se presupune ca le-a fost destul de usor sa obtina aprobarea acestora.
Un alt martor audiat astazi, un fost administrator al unei firme detinute de Sandu Niculae, a declarat ca i-a spus directoarei de la BRD Unirea ca firma are probleme, insa aceasta a incercat sa-l convinga de faptul ca afacerea va merge bine, dupa ce se va aproba creditul. Ulterior, firma a falimentat si nu a rambursat creditul.
Totusi, in procesul de aprobare a unui credit sunt implicati o serie de alti angajati ai bancii, de la cei din front office, respectiv consilierii de clientela, pana la cei din back office, respectiv analistii de credite si de risc.
Nu doar sefii, ci si unii dintre subordonatii lor sunt acuzati ca au incalcat legea si normele bancare in acest caz, unii plangandu-se ca au fost supusi unor presiuni din partea sefilor, in timp ce altii pur si simplu nu si-au dat seama ca este vorba de o frauda, dupa cum am vazut mai sus.
Cert este ca respectivele credite ilegale au putut fi acordate doar cu complicitatea bancherilor, de la simpli consilieri de clientela pana la nivel de directori adjuncti si, se pare, chiar de presedinte de banca. Doi dintre actualii directori adjuncti ai BRD, Claudiu Cercel si Gabriela Gavrilescu, precum si un fost director adjunct, Lucian Cojocaru, sunt judecati in acest caz.
Taguri: lege darea in plata procese BRD Groupe Societe Generale Mugur Isarescu darea in plata Vista Bank
Comentarii
marcointrebare
Ok,poate oamenii (av,juzi, consumatori,etc )nu cunosc cum funcționează o banca,DAR BANCA SI BANCHERII AU CUNOSCUT CA LA INTOCMIREA CONTRACTE de credit TREBUIAU SA RESPECTE LEGISLATIA SI NORMEL BNR,IAR ACESTIA NU LE-AU RESPECTE.
carmen
aroganta
Sunt avocat, am lucrat opt ani in domeniul bancar si apreciez ca toate intrebarile puse de judecator sunt valide. Concluzia ca judecatorii si avocatii nu inteleg cum functioneaza o banca este aroganta. Părerea că doar bancherii stiu ce fac este deasemenea arogata, pentru ca totusi dau gres atat de des si apoi deconteaza pierderile pe spezele clientilor.
Guy
Intrebarile judecatorilor sunt pertinente
Dar de ce nu-l intrebati pe securistul Sorin Mihai Popa cum si pe ce baza se aprobau aceste credite? El stie cel mai bine cum era cu garantiile supraevaluate, doar era prieten cu cei mai multi dintre patronii firmelor împrumutate. Întrebările puse de judecători sunt 100% pertinente.
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat determina oamenii sa obtina imprumuturi fara dobanda la inceput, dar sa plateasca ulterior dobanzi detalii
Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an, dupa intrarea in vigoare a legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor. Legea obliga IFN-urile sa detalii
Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Cea mai mica dobanda este a cardului CEC Bank, 17,41%, te tip variabil, compusa din detalii
Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii
- Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
- Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online
- Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit
- Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?
- Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro
- Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude
- Lista platformelor de investitii pentru fraude online (actualizat)
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
- Articole tip reclama mascata in doua reviste celebre din America si Romania
- Profitul bancilor, in crestere cu 10%
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Conturile Revolut cu BIC BREL, valabile doar pana la finalul lui 2024
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
Analize economice
- România, „lanterna roșie” a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare în UE
- Deficitul contului curent, peste 24 miliarde euro după primele zece luni
- Deficit comercial record în octombrie 2024
- Productivitatea în comerț, peste cea din industrie
- -6,2% din PIB, deficit bugetar după zece luni
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Inflația anuală a crescut la 5,11%, prin efect de bază
- Datoria publică, 54,4% din PIB la finele lunii septembrie 2024
- România, tot prima dar în trendul UE la inflația anuală
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- Sistemul bancar romanesc este deosebit de bine pregatit pentru orice fel de socuri
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 8% pe primele 10 luni
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
Crypto
Am depus în safepal o sumă de 1200 de usdt într-un pool și îmi timp de maxim 5 zile să-i ... detalii
-
împrumut
Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii
-
împrumut
Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii
-
Buna ziua! Am nevoie de ajutor!
Buna ziua! Am trimis activare cont si imi scrie ca au expediat QR Cod pe posta dar nu mia venit ... detalii
-
Înșelătorie
Mare atenție la firma vex group, te pune să investești 250 € în Forex, câștigi ceva și ... detalii