BANCI | Stirea Zilei

Ipocrizia, cinismul si incompetenta BNR, bancilor si Guvernului in problema conversiei creditelor in franci elvetieni nu putea sa aiba drept consecinta decat o lege populista a Parlamentului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-13 22:12

Se spune ca bancile iti dau umbrela cand e soare si ti-o iau cand ploua

BNR, bancile si Guvernul dau dovada de ipocrizie si cinism in problema conversiei creditelor in franci elvetieni, chiar si dupa ce jocurile au fost deja facute, odata ce Parlamentul a decis deja conversia acestor imprumuturi la cursul istoric, intr-o mare verva populista, printr-un concurs de matanii in fata clientilor bancilor, viitori alegatori, iar apoi balacarindu-se intre ei in disperarea de a fi primii care sa adopte legea si sa culeaga capital electoral.

In loc ca bancherii si reprezentantii BNR si ai Guvernului sa admita realitatea ca cei care au credite in franci (CHF) suporta o crestere a ratelor lunare de aproximativ 80% din 2008 incoace, din cauza devalorizarii leului fata de CHF, comparativ cu doar 25-30% cu cat a crescut euro fata de leu, la care se adauga scaderea pretului caselor cumparate cu banii bancilor, in unele cazuri chiar la jumatate fata de perioada dinainte de criza, si sa se chinuie sa gaseasca solutii pentru rezolvarea acestei probleme, ei au preferat varianta muuuuult mai usoara si convenabila, o caracteristica a romanilor, de a inunda spatiul public nu cu informatii de calitate, cum se lauda BNR, ci cu diverse comentarii si opinii pline de ipocrizie si cinism.

De exemplu, in ultimul document transmis de BNR deputatei PNL, Andreea Paul, dupa ce parlamentarii ambelor partide mari, PSD si PNL, convenisera deja conversia la cursul istoric, se arata ca o conversie a creditelor in CHF la cursul istoric ar fi o discriminare fata de clientii bancilor cu credite in lei.

„Conversia creditelor denominate în valută la un curs administrativ discriminează împotriva debitorilor care s-au împrumutat în lei (debitorii care au contract credite denominate numai în lei reprezintă aproximativ 65% din total debitori persoane fizice, potrivit Centralei Riscului de Credit-CRC la 30 iunie 2016). În condiţiile în care debitorii care au contractat credite în lei au fost mai precauţi la risc şi au ţinut cont de recomandările BNR de a se împrumuta în moneda în care îşi încasează veniturile, debitorii care s-au împrumutat în CHF ar beneficia de avantaje considerabile”, sustine BNR.

Bancherii din Asociatia Romana a Bancilor (ARB) au prezentat aceeasi idee intr-o conferinta de presa sustinuta chiar in aceeasi zi in care parlamentarii conveneau conversia la cursul istoric.

Iar clubul ipocritilor a fost completat recent si de un ministru, Borc, din guvernul tehnocrat Ciolos, care ar fi protestat si el fata de favorizarea celor cu credite in CHF fata de cei cu imprumuturi in lei.

Toti acesti functionari si angajati ai bancilor, in frunte cu BNR, ignora faptul ca inaine de criza creditarea se facea cu preponderenta in valuta, in principal in euro si franci elvetieni, mai cu seama in cazul creditelor imobiliare, datorita dobanzilor mai mici, care permiteau obtinerea creditului dorit, in timp ce creditele in lei erau practic prohibitive pentru un roman cu venituri medii, din cauza dobanzilor mari.

Creditele ipotecare in lei au fost foarte putine inainte de 2008, asadar nu exista termen de comparatie fata de creditele in CHF, ci eventual fata de cele in euro.

Dar chiar daca ar fi fost si credite in lei inainte de criza, acesta nu poate fi un motiv de acuzatii la adresa celor cu credite in CHF, precum cele transmise de BNR, pentru ca nu ar fi fost precauti si nu au ascultat de asa-zisele recomandari ale BNR.

E de-a dreptul sfidator sa acuzi niste oameni ca si-au luat niste credite accesibile, in CHF, care aveau o dobanda mult mai mica, pentru a-si cumpara o locuinta, credite recomandate, de fapt, chiar de bancheri, din simplul motiv ca oamenii nu se calificau la creditele in lei (a cui sa fi fost vina?) si intr-un moment de euforie economica si de crestere a nivelului de trai, cand nimeni, nici BNR, nu-si imagina ca va veni criza.

Romanii nu stiau, pe buna dreptate, de riscurile aferente unui credit in valuta, asa cum nici bancile nu au fost constiente de consecinte, dovada fiind falimentul Volksbank dupa criza. De aceea, BNR este cea care ar fi avut obligatia sa adopte masuri in acest sens, iar ulterior avea datoria sa rezolve o problema pe care nu a putut-o evita.

Numai ca avertismentele BNR cu privire la creditele in monede exotice au fost doar niste declaratii timide, prea slabe si putine pentru a putea avea vreun impact asupra comportamentului populatiei in privinta creditarii. Laudandu-se acum ca a avertizat cu privire la riscurile creditelor in CHF, BNR nu face altceva decat sa confirme esecul acestei masuri de tip „moral suision”, daca a existat vreodata in intentia sa.

Esecul BNR in curmarea creditarii in CHF este dovedita si de lipsa unor masuri administrative precum cele adoptate imediat dupa izbucnirea crizei din 2008, cand creditarea in valuta a fost practic anulata, dupa ce BNR a impus bancilor sa ia in calcul riscul valutar si un grad de indatoare mult mai mare decat la creditele in lei.

Ipocrizia autoritatilor si bancilor fiind asadar dovedita, ramane intrebarea daca au recurs la aceasta din nestiinta sau intentionat. Si cum e greu de crezut ca tocmai ei sa nu-si aminteasca de faptul ca au dat credite imobiliare doar in valuta, atunci acuzatia de cinism poate fi justificata.

Si atunci, nu ne mai ramane decat sa ne intrebam daca nu cumva ipocrizia si cinismul sunt mai grave decat populismul.

Mai ales daca ne gandim ca atat guvernul cat si BNR si bancile au avut o sansa mare de a rezolva singure problema creditelor in CHF, dupa interventia FMI de la inceputul anului trecut, care a impus Parlamentului sa renunte la adoptarea legii conversiei.

BNR si bancile au promis atunci ca vor negocia individual cu clientii conversia creditelor, guvernatorul BNR solicitand bancilor sa imparte cu clientii povara cursului valutar.

Asociatiile consumatorilor si ANPC s-au lansat cu bancile in negocieri care acum par destul de rezonabile, precum conversia cu un discount de 25%, care s-a dovedit de succes in cazul creditelor Volksbank, insa bancile s-au dovedit, previzibil, suficient de arogante si avare pentru a accepta o parte din povara clientilor, afisand in schimb profituri record.

Sansa a fost irosita cu multa nepasare: BNR nu a mai amintit nimic despre proiectul de conversie, continuand in schimb cu clasicele vaiete fata de diverse initiative legislative, iar unele banci, precum Raiffeisen sau Piraeus, au lansat oferte de conversie abia in urma cu cateva luni, cand deja se prefigura adoptarea unei legi, in perspectiva alegerilor. Iar alte banci, precum Banca Romaneasca sau Credit Europe Bank, nici macar nu s-au sinchisit sa propuna clientilor solutii de conversie.

Proiectul de conversie al Ministerului Finantelor, invocat acum de BNR, a fost anuntat in urma cu aproape doi ani, insa a fost abandonat, dupa interventia FMI in Parlament pentru suspendarea legii, la fel cum s-a intamplat si cu un alt proiect mai vechi, „scade rata”, sprijinit chiar de prim-viceguvernatorul BNR Georgescu.

In concluzie, BNR si bancile isi merita soarta. Imaginati-va doar cata simpatie si bani ar fi castigat Raiffeisen sau alte banci daca ar fi acceptat un program de conversie cu discount de 25%, care le-ar fi scutit de efectele unei conversii la cursul istoric si de imaginea foarte proasta pe care o vor mosteni multi ani de acum inainte.

Oricum, cel mai probabil aceasta problema reala si grava a creditelor in CHF nu ar fi avut alta sansa de rezolvare decat printr-o lege, mai mult sau mai putin populista, a Parlamentului, cum s-a intamplat, de altfel, si in tarile vecine.

Chiar daca este de asteptat sa apara, ca in cazul legii darii n plata, contestatii la Curtea Constitutionala si la autoritatile europene, acestea nu vor avea drept rezultat decat o continuare a scandalului de pe piata bancara si alte pierderi de capital de incredere pentru banci, intr-un context de crestere vizibila a normelor si legislatiei de protectie a consumatorilor, in detrimentul aspectelor de protejare a sistemelor bancare si mai ales de salvare a bancilor cu bani publici.

Taguri: credite ipotecare  curs BNR  Easy Credit  TBI Bank  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  BT Pay  credite pentru locuinte  credite imobiliare  cont bancar firma  

Comentarii

Client
Asa da
Un comentariu foarte pertinent, felicitari.

mihaela
Felicitari!
Este foarte corect ceea ce spuneti, dar ce bine era sa nu aveti dreptate si noi oamenii cu credite sa nu fim nevoiti sa suportam atat si sa ne chinuim , ci sa muncim cinstit si sa platim tot cinstit. Dar asat este tara noastra. Ce sa face nu avem de ale decat sa luptam ca in evul mediu cu furci si topoare ca altfel la noi in tara nu se poate.

constantin
felicitari
Felicitari pt articol, este foarte bun si la obiect iar daca nici acum nu se vede reaua credinta a bancilor si bnr-ului ,inseamna ca trebuie sa isi puna ochelari cu dioptrii ca fundul de sticla !!

Un client pagubit
Bravo!
Articol de nota 10.De ce BNR ul care a avizat astfel de credite a fost in tot acest timp ,mai putin vinovat decat clientii?De ce nu a luat masuri de rezolvare a problemei?

Samir petrescu
Atentie
Este o diversiune...MARE ATENTIE BA BAETI....

Catavencu
Pasiunea omoara ratiunea!
Dar trec cu varsta...Si pasiunea si ratiunea... Evident ca nici macar BT nu va scapa de prostia conversiei obligatorii, cu tot efortul financiar pe care l-a facut pt discount de 23%. Iar discriminarea celor cu euro si lei e o realitate crunta care invita, in masa, la inconstienta de a accepta riscuri care nu pot fi gestionate. "Intinde-te cat ti-e plapuma"! Dar cu "succesurile" de la Bac... e explicabil...

Radulescu
Ati baut gaz ?
Doamne, ce timpuri traiesc. E real acest aarticol ? As vrea sa stiu totusi numele autorului ca sa ii urmaresc scrierile de acum incolo. Cata dreptate. Daca Raiffeisen accepta un discount de 30-35 % , avea pana in acest moment toate creditele convertite. Si nu suferea atatea pierderi de imagine,pierderi care ii va urmari vreo 20 ani de acum incolo. Cate campanii sa faca ei, cate acte de caritate si cate maratoane sa spele rusineaa ingamfarii si a umilintei a mii de familii. Unde mai pui ca acum, pe legea conversiei la curs istoric, multi angajati din banci rasufla usurati. Ei au tacut pana acum si au stat in umbra. Desi au avut reduceri de dobanda la creditele in chf acordate,ei tot chf-ul ddublu au platit.La fel ca si ceilalti. Le-a placut sau nu le-a mai placut la job, au bagat mare ca n-au avut incotro. Trebuiau sa reziste,caci o eventuala demisie/ plecare ar fi atras dobanzile uriase. Asa ca, de marti inainte, liber la demisii fratior :)

MIHAI
credite
FELICITARI PT ANALIZA recomand sa-l citeasca toti bancherii de la cel mai mic pana la isarescu

Laura Dobrescu
Articolul Dvs
Foarte corect spus. O analiza, care pune punctul pe i. Suferinta, batjocora si umilintele pe care le-am indurat, din partea bancii si a executorilor, nu are capat. Am platit in avans, creditul si tot s-au grabit sa ne execute, ptr sume derizorii, comparabil cu valoarea ipotecii. Nimic nu s-a interpus intre noi si lacomia lor. Avem contractele de credit, fara clauze clare care sa explice formule de calcul ale dobanzilor si comisioanelor. Avem grafice de plata care arata complet diferit, de ce s-a promovat in momentul in care s-a vandut produsul bancar. Avem un produs inselator , intr-o moneda pe care nu am vazut-o in viata noastra. Si nu in ultimul rand suntem familii cu 2 sau 3 copii, care au ramas in strada, s-au care au fost tinuti intr-o saracie lucie ca sa isi dea ultimii banuti, sa plateasca o rata care creste permanent!Multumim pentru articol, cu o floare nu se face primavara, dar macar o anunta!

Mot Mihai
Fact
@Catavencu...prea pretentios aliasul pentru nivelul comentariului... Este un fapt...indiferent de tabere si pareri...anume ca acele credite in lei aveau dobanzi exprimate cu 2 cifre...vanzatorii de credite ipotecare le promovau doar persoanelor cu un avans generos... Intr-adevar cinism este cuvantul potrivit pentru bankingul practicat in Romania

Alex
Cinism
" ipocrizia si cinismul sunt mai grave decat populismul." Excelent spus!

laurentiu
EURO?
astept cu interes conversia creditelor in Euro... ar fi o masura cu un impact mult mai mare...

Vali
Adevar!
Excelet articol! Acesta e adevarul! Bancile ne-au recomandat CHF pentru ca la Euro sau RON nu ne incadram. Ne promiteau ca francul este o moneda stabila. Am fost inselati. Vrem bancheri anchetati!

ovidiu
BNR
Bun articol, insa doresc sa fac o precizare. BNR stia de criza, inca din ianuarie-februarie 2008 insa a comunicat asta doar bancilor, nu oamenilor, mai mult putea stopa creditarea inca de atunci insa au facut-o doar in august 2008. Citez din Norma BNR 2/2008 "Băncile trebuie să dispună de planuri alternative aprobate de către structurile de conducere ale băncilor, care să detalieze cât mai concret strategiile privind administrarea riscului de lichiditate în condiţii de criză. "

Sarboiu Dan
Echilibru
In acest domeniu efectele se vad, de regula in timp, dar in cazul conversiei cu siguranta ca asa va fi. Atunci aceasta problema se va suprapune peste cele care vor fi la acel moment (de natura financiara si politica in egala masura). Nu facem altceva decat sa „impingem” mai incolo rezolvarea. Nu sunt pentru masuri radicale/extreme, in aceasta chestiune, asa cum se previzioneaza a fi. O gandire chibzuita si aplicarea unei masuri echilibrate, este solutia, chiar daca ea nu va fi pe placul ,,combatantilor”. Decidenti, mai ganditi.

consumator
Corect
Cel mai bun si realist articol pe tema CHF. FELICITARI.

marius
corect
Solutia pe care eu o vad ca fiid foarte corecta era ca marja bancii sa fie fixa in lei la nivelul initial indiferent de valuta creditului.Acum,cei cu credite in lei sunt muuuult mai avantajati fata de cei cu credite in lei pt ca ei au aceeasi marja a bancii de la inceput pe cand celorlalti marja s-a dublat-calculata in lei.asta desi legea stabileste ca marja bancii nu poate creste pe toata durata creditului .Dar tot legea stabileste ca marja bancii se exprima procentual ceea ce e ,cred eu ,o scapare a legiuitorului facand un mare dezavantaj pt creditatii in valuta si o mare oportunitate de casting imoral pt banci.Si astfel intelegem de ce s-au dat aceste credite in valute aflate la minime istorice,tocmai pt ca se prevedea o crestere a acestora in fata leului,crestere ce duce automat la cresterea ,spun din nou,imorala a profitabilitatii creditelor.Aceasta lege slaba e responsabila de tot deranjul de azi so acesta lege trebuia sa fie corectata cu o noua formulate care as stabileasca ca marja bancii se exprima in lei indiferent de valuta creditului si nu poate creste pe durata rambursarii.Iar celor creditati in valuta sa li se returneze banii luati in plus.Atat si nimic mai mult.Dar se da aceasta lege ce nu rezolva cauza asa ca ne putem astepta sa apara pe viitor credite in alte valute exotice aflate (intamplator nu-i asa ?) la minime istorice...

marius
corect
Solutia pe care eu o vad ca fiid foarte corecta era ca marja bancii sa fie fixa in lei la nivelul initial indiferent de valuta creditului.Acum,cei cu credite in lei sunt muuuult mai avantajati fata de cei cu credite in valuta pt ca cei cu lei au aceeasi marja a bancii de la inceput pe cand celorlalti marja li s-a dublat-calculata in lei.Asta desi legea stabileste ca marja bancii nu poate creste pe toata durata creditului .Dar tot legea stabileste ca marja bancii se exprima procentual ceea ce e ,cred eu ,o scapare a legiuitorului facand un mare dezavantaj pt creditatii in valuta si o mare oportunitate de casting imoral pt banci.Si astfel intelegem de ce s-au dat aceste credite in valute aflate la minime istorice,tocmai pt ca se prevedea o crestere a acestora in fata leului,crestere ce duce automat la cresterea ,spun din nou,imorala a profitabilitatii creditelor.Aceasta lege slaba e responsabila de tot deranjul de azi so acesta lege trebuia sa fie corectata cu o noua formulate care as stabileasca ca marja bancii se exprima in lei indiferent de valuta creditului si nu poate creste pe durata rambursarii.Iar celor creditati in valuta sa li se returneze banii luati in plus.Atat si nimic mai mult.Dar se da aceasta lege ce nu rezolva cauza asa ca ne putem astepta sa apara pe viitor si alte credite in alte valute exotice aflate (intamplator nu-i asa ?) la minime istorice...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii