BANCI | Stirea Zilei

Initiativa de la Viena 2 ne preseaza sa luam masuri urgente pentru rezolvarea problemei creditelor neperformante. Avem nevoie de un nou AVAB?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-28 20:46

In ianuarie 2013, membrii Initiativei de la Viena, creata in 2009 pentru a asigura o asa-zisa retragere ordonata a expunerilor bancilor straine din tarile Europei de Est, avertizau ca acum sectoarele bancare din aceste tari se confrunta cu o problema mai mare decat rambursarea finantarilor catre bancile-mama: volumul ridicat al creditelor neperformante, care impiedica relansarea creditarii.

In consecinta, s-a cerut bancilor centrale, autoritatilor si bancilor comerciale din aceste tari adoptarea unor masuri de urgenta pentru rezolvarea acestei probleme.

"Pentru a se evita o stagnare prelungită a creditarii si cresterii economice, din cauza intarzierii curatarii bilanturilor bancilor de creditele neperformante, este critica rezolvarea acestei probleme, care poate actiona ca o piedică în acordarea de noi imprumuturi de catre banci", se spunea in comunicatul din urma cu aproape 2 ani.

S-au mai scurs 9 luni dupa aceea si membrii Initiativei de la Viena s-au intrunit iar, de data aceasta la Bruxelles, in octombrie 2013, de unde au emis un comunicat in care se spune cam acelasi lucru: 

“Pentru revigorarea creditarii este nevoie de un efort concertat din partea autorităților de reglementare și băncilor, pentru a se oferi stimulentele si impulsul necesare pentru a se rupe cercul care leaga creșterea redusă a creditarii de volumul mare al creditelor neperformante”.

Si, asa cum ii sta bine oricarui comitet sau comisii, s-a decis infiintarea unui “grup de lucru” care sa analizeze si sa gaseasca solutiile cele mai potrivite pentru rezolvarea "problemei".

A mai trecut un an de atunci, si iata ca Initiativa Viena 2, formata din reprezentantii institutiilor financiare internationale, precum BERD si FMI, ai principalelor grupuri bancare din estul Europei si ai bancilor centrale din zona, s-a intrunit iar, saptamana trecuta, la Viena, de unde a solicitat, ati ghicit, ca tarile din Centrul si Estul Europei sa adopte “masuri decisive, targetate si luate in timp util pentru soluționarea creditelor neperformante (NPL)."

Se propun solutii concrete, precum infiintarea unui fel de AVAB

Aceeasi placa, dupa aproape doi ani de zile, ceea ce nu e deloc surprinzator pentru o astfel de asociatie birocratica si ineficienta.

Noutatea, de aceasta data, o reprezinta propunerile mai concrete privind masurile ce trebuie luate, printre care si infiintarea unui asa-numit "pool" in care sa fie adunate creditele neperformante ale tuturor bancilor, precum si a unei societati de gestionare a activelor neperformante, adica un fel de "bad bank" sau un AVAB care a gestionat la noi falimentele bancare din anii 2000, in special pe cel al Bancorex.

"La o reuniune a unui grup de lucru a Initiativei Viena 2 care a avut loc in 23 septembrie, la Viena, s-a luat notă de progresele înregistrate recent în unele tari in ceea ce priveste vânzările de credite neperformante și scoatere a neperformantelor din bilanturile bancilor (write-off)", se spune intr-un comunicat de presa, in care se mai arata urmatoarele:

“Creditele neperformante sunt un impediment serios pentru redresarea din criza financiară în anumite țări din Estul si Centrul Europei.

Povara activelor neperformante distrage atentia băncilor de la activitatea de acordare de noi credite. In timp ce Banca Centrală Europeană urmeaza să încheie exercitiul de evaluare a activelor și testele de stres test pentru băncile din zona euro de importanță sistemică, e nevoie ca astfel de masuri sa fie luate si in tarile din afara zonei euro, au avertizat participantii grupului de lucru.

Subsidiarele din Europa de Est ale bancilor europene de importanta sistemica ar trebui să promoveze un mecanism de coordonare eficace pentru abordarea creditelor neperformante.

Strategiile de solutionare a neperformantelor

Viena 2 a recomandat sa se infiinteze comisii la nivelul fiecarei tari pentru a se identifica și aborda principalele obstacole în calea rezolvarii creditelor neperformante și pentru a propune potențiale solutii. Aceste comisii vor include profesionisti in restructurarea (workout) creditelor din băncile comerciale, juriști, reprezentanti ai autorităților de reglementare locale și instituțiile financiare internaționale. Ei vor evalua o serie de strategii de solutionare a neperformantelor, precum:

- O mai bună coordonare a restructurarilor întreprinderilor viabile, in afara proceselor in instanta. Acțiuni pentru a accelera repararea bilanțurilor debitorilor ar trebui să fie, de asemenea, elemente critice în rezolvarea problemei creditelor neperformante. Principiile de restructurare, completate de regulile Asociației Internaționale a Profesionistilor in Restructurari, Insolventa si Faliment (INSOL), pot ajuta la elaborarea și armonizarea liniilor directoare de restructurare specifice fiecărei țări din Estul Europei.

Șase bănci prezente la reuniunea de la Viena (Erste Bank, Unicredit, Raiffeisen Bank, Société Générale, Intesa San Paolo si Alpha Bank) s-au angajat să stabilească astfel de principii în lunile următoare si sa le respecte în timp util. Acestea cer si celorlalte banci, locale sau straine, să facă acelasi lucru. Bancile cer, in acelasi timp, autorităților de reglementare, sa le ofere susținerea in eforturile de restructurare.

- Infiintarea de societăți de gestionare a activelor (AMC) în special în cazul în care este necesară o restructurare amplă a sectorului bancar. Având în vedere resursele limitate ale finanțele publice, aceste entități ar trebui să fie detinute si conduse de sectorul privat.

- Infiintarea unor alte vehicule de restructurare detinute si finantate în comun de mai multe bănci-mamă, depășindu-se astfel problemele de coordonare.

- Promovarea vânzarilor de active neperformante. Investitori specializati din exterior pot veni cu experienta importanta in astfel de cazuri si cu finanțarea necesara pentru a ridica standardele de recuperare, astfel incat sa creasca lichiditatea pieței secundare pentru astfel de active. Dialogul între bănci și investitori ar trebui să se intensificate. Acest lucru ar putea fi facilitat prin sprijinul acordat companiilor locale de recuperare a creantelor. Investitorii, in schimb, pot beneficia de exploatarea în comun a portofoliilor cu caracteristici și profiluri de risc similare.

- Crearea unui “pool” (punerea la comun) de active transfrontaliere pentru a atinge dimensiunea critică. Dimensiunea totală a creditelor neperformante în Europa de Est pot fi semnificativa, dar ele sunt blocate în piețe naționale mici. Armonizarea standardelor locale și posibilitatea unui “pool” national pot fi luate în considerare.

- Abordarea impedimentelor legale, de reglementare și tratamentul fiscal pentru eliminarea creditelor neperformante rămâne o sarcină urgentă în multe țări.
Institutiile financiare internationale si-au reconfirmat sprijinul lor pentru acest lucru și s-au angajat să faciliteze solutionarea la timp a creditelor neperformante conform mandatelor lor, prin intermediul asistenței tehnice și participarea la proiecte.

Planuri de acțiune in privinta creditor neperformante vor fi elaborate de către fiecare grup nou creat în țările selectate. Raportarea și monitorizarea acțiunilor propuse vor fi analizate în cadrul Inițiativei de la Viena. Următorul eveniment major va fi Forumul Inițiativei Viena dîn luna noiembrie. “

Abordari diferite ale problemei neperformantelor in Romania si Ungaria

De data aceasta, trebuie sa recunoastem, birocratii de la FMI sau BERD sunt ceva mai concreti. Chiar sugereaza ce fel de masuri trebuie sa se adopte si cine sa se implice.

Intre timp, insa, dupa cum am vazut, fiecare tara a inceput sa-si rezolve singura problema neperformantelor, intr-un stil caracteristic fiecareia: in Ungaria, premierul Orban a luat masuri drastice, cum ii sta in caracter, infiintand un fel de AVAB, o “banca rea” in care a adunat neperformantele tuturor bancilor, curatand astfel dintr-o data tot sectorul bancar maghiar, asa cum o face si cu creditele in valuta. Adica un fel de “pool” national, cum se sugereaza in declaratia Iniativei de la Viena.

La noi, BNR a actionat intr-un stil elegant european, dar cu intarziere, cerand fiecarei banci sa-si faca singura curatenie, prin vanzarea sau scoaterea in afara bilantului a creditelor neperformante. Operatiunea se realizeaza in urma unui exercitiu de reevaluare a calitatii portofoliului de credite, in paralel cu cel deruat de Banca Centrala Europeana, in vederea aderarii sistemului bancar romanesc la Uniunea Bancara Europeana. Uniune din care nici Ungaria, nici Cehia sau Polonia, nu vor sa faca parte deocamdata. Am vazut aici de ce.

Problema neperformantelor ramane asadar una delicata pentru Romania, daca tinem cont de faptul ca rata creditelor neperformante la noi este cea mai mare din zona, alaturi de Bulgaria, dupa cum se vede si din statistica publicata recent de BERD.

Se pune asadar intrebarea daca nu cumva ar fi mai eficient si la noi crearea acelui "pool" comun de neperformante, sau o noua AVAB, o "bad bank", dupa modelul din Ungaria, unde s-a infiintat desi rata creditelor neperformante este mai redusa decat la noi.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat determina oamenii sa obtina imprumuturi fara dobanda la inceput, dar sa plateasca ulterior dobanzi detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an, dupa intrarea in vigoare a legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor. Legea obliga IFN-urile sa detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Cea mai mica dobanda este a cardului CEC Bank, 17,41%, te tip variabil, compusa din detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii