BANCI | Stirea Zilei

Initiativa de la Viena 2: Bancile trebuie sa-si curete bilanturile de creditele neperformante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-01-24 22:55

Comitetul director al Initiativei Viena 2 s-a întâlnit la Viena in 14 ianuarie 2013 pentru a discuta despre tendintele dezintermedierii, calitatea activelor si etapele următoare către o uniune bancara, conform deciziilor Consiliului UE din decembrie 2012, anunta Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) intr-un comunicat.

A avut loc si o intalnire cu grupurile bancare care operează în Europa Centrală, de Est si de Sud-Est (CESEE), prezidată de către presedintele BERD, Sir Suma Chakrabarti (foto), concluziile fiind oferite de vicepresedintele Wilhelm Molterer.

Dezintermediere moderata, cu variatie continua intre state

S-a remarcat faptul că retragerea finantării de către băncile vest-europene din CESEE a continuat să se tempereze în trimestrul al treilea din 2012. Un document recent de la Banca Reglementelor Internationale prezentat în cadrul reuniunii, arată în mod clar faptul că:

(i) retragerea finantării transfrontaliere de către băncile vest-europene vis-à-vis de CESEE a fost substantiala incepand din 2011;

(ii ) retragerile au fost cauzate in principal de situatia bancilor-mama si a statelor de origine, în contextul crizei din zona euro

(iii) factorii locali au început recent să joace un anumit rol.

În afară de finantarea de la banca-mamă, sursele locale de finantare au început să câstige în importantă, fapt care a produs o imagine mai moderata a dezintermedierii la nivel consolidat, desi există limite în aceste surse de finantare, dat fiind că pietele locale de capital rămân subdezvoltate.

Procesul de dezintermediere a continuat să difere foarte mult între tări în ultimele 12 luni, reflectând atât gravitatea diferita a construirii datoriilor in perioada pre-criză, precum si mediul politic intern din tările gazdă. Vienna 2 Deleveraging Monitor este o analiză în profunzime a acestor tendinte.

Mai multe masuri pentru a aborda nivelul ridicat al creditelor neperformante

Participantii la intalnire au subliniat necesitatea de a aborda de urgenta problema calitatii activelor si a nivelului ridicat al creditelor neperformante în unele tări din regiune.

Comitetul de Coordonare a salutat extinderea Initiativei de consultare cu privire la creditele neperformante din cadrul Băncii Mondiale si atentia acordata acestei probleme de alte institutii financiare internationale.

În scopul de a evita o stagnare prelungită a creditului si cresterii economice, din cauza intarzierii curatarii bilanturilor bancilor de creditele neperformante, este critica rezolvarea acestei probleme, care poate actiona ca o piedică în acordarea de credite noi.

Crearea Grupului de lucru privind Uniunea Bancara Europeană

Comitetul de Coordonare a anuntat si crearea unui grup de lucru privind Uniunea bancară. Grupul de lucru va tine seama de implicatiile deciziilor recente luate de Consiliul UE in privinta tărilor gazdă din Europa Centrală, de Est si de Sud-Est din perspectiva autoritatilor din tarile de origine si din statul gazdă, precum si a băncilor comerciale care operează în regiune, cu un accent special pe tarile non-euro, atat din afara cat si din cadrul Uniunii Europene, unde activeaza grupuri bancare transfrontaliere din zona euro. Primul raport de progres este de asteptat sa fie publicat până la sfârsitul primului trimestru al anului 2013.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii