BANCI | Stirea Zilei

Incep criticile si la adresa Bancii Nationale a Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-20 08:33

Situatia delicata in care a ajuns Romania, din cauza supraindatorarii bugetului si a companiilor private, mai cu seama a bancilor, pe fondul crizei, incep sa nasca acuzatii de genul: cine este vinovat?

Presa publica astazi un articol in care Matei Paun, directorul BAC Investment, o companie de consultanta in fuziuni si achizitii, considera ca BNR este cea care poarta vina pentru faptul de a fi relaxat prea mult conditiile de creditare, fapt care a permis bancilor sa acorde prea multe credite.

"Cred ca Banca Nationala poarta o parte din vina, pentru ca a permis cresterea accentuata a creditarii, mai ales in valuta. Ei spun acum ca au incercat sa o franeze, dar nu este suficient sa incerci. Acest deficit de cont curent urias, de 12-14% din PIB, este datorat excesului de consum. Si daca acest deficit exista, exista pentru ca s-a creat pe spatele unei finantari foarte relaxate. Daca BNR nu ar fi permis aceasta explozie a creditarii, acum nu am mai fi avut 24 mld. euro datorie de refinantat pe termen scurt", spune Paun, citat de Ziarul Financiar.

Dar BNR afirma ca a trebuit sa derestrictioneze creditarea pentru a aplica normele Uniunii Europene, dupa ce Romania a aderat la 1 ianuarie 2007.

"Atunci cum se explica ca abia in august anul trecut, cand oricum incepeau sa se simta efectele crizei, au aplicat restrictii creditarii? Nu am mai fi avut o crestere de 8% pe an, este adevarat, am fi avut una de 5%, dar ar fi fost sustenabila daca BNR ar fi supravegheat si administrat mult mai strans cresterea creditarii", a spus Paun.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat astazi, in cadrul prezentarii raportului privind inflatia, ca decizia de a relaxa conditiile de creditare, conform normelor europene, in vara anului trecut, ar fi trebuit amanata.

“Mi-as putea reprosa faptul ca nu cerut o amanare a aplicarii normelor europene privind trecerea la noile norme de creditare”, a spus Isarescu. Guvernatorul a tinut insa sa precizeze ca nu a fost vorba de o relaxare in sensul propriu al cuvantului, ci mai degraba de o aliniere la normele europene. Anterior aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, bancile acordau credite dupa niste norme centralizate ale BNR, ce nu permiteau un grad de indatorare mai mare de 40% din veniuri.

Incepand cu vara lui 2007, BNR a inceput sa aplice noi norme de creditare, lasand la latitudinea bancilor sa calculeze gradul de indatorare, acesta crescand cu pana la 70% in cazul majoritatii bancilor.

“Am constatat insa ca unele banci au sarit calul, au acordat credite cu o viteza de 300%, pe o autostrada plina de gropi, motiv pentru care am impus noi restrictii”, a precizat Isarescu. “Poate ca ar fi trebuit sa amanam decizia pentru mai tarziu, sau poate ca trebuia sa impunem un plafon cu privire la volumul de creditare”, a precizat Isarescu.

Guvernatorul a facut aceste precizari in contextul in care creditarea in Romania a avansat foarte mult in ultimii ani, fapt care a provocat o incalzire a economiei iar in acest moment bancile sunt nevoite sa franeze brusc, socul fiind in aceste conditii foarte puternic.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii