www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Incep criticile si la adresa Bancii Nationale a Romaniei

Autor: Bancherul.ro
2009-02-20 08:33
Situatia delicata in care a ajuns Romania, din cauza supraindatorarii bugetului si a companiilor private, mai cu seama a bancilor, pe fondul crizei, incep sa nasca acuzatii de genul: cine este vinovat?

Presa publica astazi un articol in care Matei Paun, directorul BAC Investment, o companie de consultanta in fuziuni si achizitii, considera ca BNR este cea care poarta vina pentru faptul de a fi relaxat prea mult conditiile de creditare, fapt care a permis bancilor sa acorde prea multe credite.

"Cred ca Banca Nationala poarta o parte din vina, pentru ca a permis cresterea accentuata a creditarii, mai ales in valuta. Ei spun acum ca au incercat sa o franeze, dar nu este suficient sa incerci. Acest deficit de cont curent urias, de 12-14% din PIB, este datorat excesului de consum. Si daca acest deficit exista, exista pentru ca s-a creat pe spatele unei finantari foarte relaxate. Daca BNR nu ar fi permis aceasta explozie a creditarii, acum nu am mai fi avut 24 mld. euro datorie de refinantat pe termen scurt", spune Paun, citat de Ziarul Financiar.

Dar BNR afirma ca a trebuit sa derestrictioneze creditarea pentru a aplica normele Uniunii Europene, dupa ce Romania a aderat la 1 ianuarie 2007.

"Atunci cum se explica ca abia in august anul trecut, cand oricum incepeau sa se simta efectele crizei, au aplicat restrictii creditarii? Nu am mai fi avut o crestere de 8% pe an, este adevarat, am fi avut una de 5%, dar ar fi fost sustenabila daca BNR ar fi supravegheat si administrat mult mai strans cresterea creditarii", a spus Paun.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat astazi, in cadrul prezentarii raportului privind inflatia, ca decizia de a relaxa conditiile de creditare, conform normelor europene, in vara anului trecut, ar fi trebuit amanata.

“Mi-as putea reprosa faptul ca nu cerut o amanare a aplicarii normelor europene privind trecerea la noile norme de creditare”, a spus Isarescu. Guvernatorul a tinut insa sa precizeze ca nu a fost vorba de o relaxare in sensul propriu al cuvantului, ci mai degraba de o aliniere la normele europene. Anterior aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, bancile acordau credite dupa niste norme centralizate ale BNR, ce nu permiteau un grad de indatorare mai mare de 40% din veniuri.

Incepand cu vara lui 2007, BNR a inceput sa aplice noi norme de creditare, lasand la latitudinea bancilor sa calculeze gradul de indatorare, acesta crescand cu pana la 70% in cazul majoritatii bancilor.

“Am constatat insa ca unele banci au sarit calul, au acordat credite cu o viteza de 300%, pe o autostrada plina de gropi, motiv pentru care am impus noi restrictii”, a precizat Isarescu. “Poate ca ar fi trebuit sa amanam decizia pentru mai tarziu, sau poate ca trebuia sa impunem un plafon cu privire la volumul de creditare”, a precizat Isarescu.

Guvernatorul a facut aceste precizari in contextul in care creditarea in Romania a avansat foarte mult in ultimii ani, fapt care a provocat o incalzire a economiei iar in acest moment bancile sunt nevoite sa franeze brusc, socul fiind in aceste conditii foarte puternic.