BANCI | Stirea Zilei

In atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2024-02-26 19:25

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit.

Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online de la IFN-uri, obtinute rapid, fara verificari.

Si asta cu toate ca IFN-urile si bancile sunt obligate printr-un regulament emis de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa verifice la Biroul de Credit gradul de indatorare al solicitantilor de imprumuturi si sa respinga cererile precum cele din exemplul de fata, cand ratele depasesc 40% din salariu sau pensie.

Faptul ca in cazul semnalat de un cititor ratele au ajuns sa fie inca o data mai mari decat pensia ridica semne de intrebare cu privire la modul in care sunt respectate normele BNR.

Mai ales ca IFN-urile se bazeaza pe faptul ca aproba creditele foarte rapid, ceea ce inseamna, cu siguranta, un rabat de la verificarile cu privire la gradul de indatorare al clientilor.

La aceasta se adauga costul ridicat al imprumuturilor, cu dobanzi (DAE) care ajung chiar si la 70.000% pe an (sic!).

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca IFN-urile incalca legea contractelor de credit (OUG 50/2010) cu privire la aplicarea dobanzilor pe zi, nu pe an, cum prevede aceasta lege (vezi aici detalii).

Am mai sesizat BNR cu privire la problema supraindatorarii cu credite de la IFN-uri, de data aceasta in cazul unui adolescent, insa banca nationala spune ca-si face treaba in aceasta privinta (cum altfel?!) (vezi aici detalii).

Cum se face insa ca primim in continuare reclamatii privind supraindatorarea, si nu privind cazuri simple, ci destul de grave, ca in exemplul de fata?

Taguri: UniCredit Bank  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Ferratum  Biroul de Credit  credite online IFN-uri  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC)  credite IFN  reclamatie IFN  regulament BNR  imprumut  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude

Cand am vazut cat de multe fraude online cu actiuni Transgaz sau cu criptmonede se fac, m-am intrebat care ar putea fi motivele. Din reclamatiile cititorilor am constatat ca primul pas al inselatoriilor cu investitii in actiunile unor firme cunoscute, precum detalii

 



 

Ultimele Comentarii