RECLAMATII BANCI | Educatie financiara

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2024-02-26 13:37

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din pensia ei de 2.300 de lei. Sunt in stare de soc, salariul meu este de 5.000 de lei pe luna si am doi copii.

Va rog frumos sa imi spuneti daca am vreo sansa sa obtin legal informatii despre creditele mamei si care sunt consecintele daca nu le achita. Mi-a dat parole de acces in conturi care nu mai functioneaza.

Are credite la Ferratum Bank, Unicredit, Credit Expres, Viva credit, Smile credit, Ok credit, Hora Credit, Flex Credit … si inca “cateva” de care nu imi este clar daca isi mai aminteste sau doar se preface ca nu isi aminteste cum se numesc. Imi spune ca se poate imprumuta 40% din venit la cate IFN-uri vrea ea.

Cui ma pot adresa? ANPC? BNR? Biroul de credit?

Cum e posibil ca o batrana sa ajunga in situatia asta?…

Ii platesc intretinerea de 10 ani, ii hranesc pisicile si ii fac cumparaturi – nu a fost si nu este o batrana neglijata. A vrut mai mult decat i-am putut oferi eu si s-a supraindatorat. Iar acum imi cere sa platesc dobanzi de mii de lei.

Tot ce pot sa fac este sa ma indatorez la randul meu, la o banca, insa, nu la un IFN.

Dar cum pot identifica creditele si cum o pot opri sa faca altele?…

Probabil multi copii de 40 de ani se trezesc peste noapte in situatia mea.

Ma puteti ajuta cu un sfat? Ce ati face inlocul meu? Nu, nu o pot duce cu forta la medic :(„, se plange un cititor, la Reclamatiibanci.ro.

Raspuns

Stimata doamna,

Intr-adevar, este uimitor sa afli ca se poate intampla asa ceva, insa stim ca exista, de ceva timp, problema supraindatorarii cu creditele online de la IFN-uri, care se obtin foarte usor, fara verificarea gradului de indatorare.

Si asta in ciuda faptului ca exista un regulament emis de Banca Nationala a Romaniei (BNR), care interzice bancilor si IFN-urilor sa aprobe imprumuturi persoanelor care au rate de platit mai mari de 40% din salariu sau pensie. Atentie! Este vorba de ratele la toate creditele, si la cele vechi, in curs de rambursare, nu doar la cel nou!

Daca mama dumneavoastra a reusit, la varsta ei, sa obtina atat de multe imprumuturi, astfel incat ratele sa fie aproape inca o data mai mari decat pensia, este o confirmare a existentei problemei supraindatorarii la IFN-uri, un aspect de care este responsabila BNR, in calitate de supraveghetor al institutiilor financiare nebancare.

De aceea, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este o plangere la BNR: gasiti la acest link datele de contact ale BNR

In al doilea rand, trimiteti la IFN-urile de la care a luat aceste imprumuturi mama dumneavoastra reclamatii cu privire la ilegalitatea acordarii acestora, cu incalcarea Regulamentului BNR privind gradul maxim de indatorare. (Vezi aici raspunsul integral)

Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici si te ajutam!

Taguri: UniCredit Bank  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Ferratum  Biroul de Credit  Reclamatiibanci.ro  credite IFN  reclamatie IFN  imprumut  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Oferte de credite pe Facebook care sunt inselatorii sau fraude online (tepe)

Pe Facebook exista nenumarate oferte de credite care sunt tentative de inselatorie (tepe) sau fraude online. Metoda de inselatorie consta, in principal, in obtinerea de catre escroci a datelor personale si financiare (numerele si parolele cardurilor sau aplicatiilor bancare) prin detalii

Cum aș putea să previn fraudele cu cardul realizate de persoane din alte țări?

"O persoană apropiată a observat recent în aplicația băncii o serie de tranzacții din Italia. Ea a fost în țară în tot acest timp, așa că nu ar fi avut cum să facă acele tranzacții. Eu sunt client ING, așa că aș vrea să știu cum aș putea să evit acest detalii

Site-uri pentru tepe (inselatorii, fraude) cu credite

Va prezentam mai jos o lista cu site-uri promovate de Google prin care se dau tepe cu false credite: - quiz.vumrez.com - site promovat de Google pe site-ul Bancherul.ro, care are link catre un asa-zis chestionar cu valoarea creditului pe care vrei sa-l obtii, iar detalii

Bancile au inceput sa inteleaga ca au nevoie de o relatie pe termen lung cu consumatorul, nu de un castig rapid

• Majorările fiscale în 2025 pot fi: majorarea TVA, a impozitului pe profit sau a impozitului pe proprietăți – Ana Popescu • UniCredit a reevaluat creșterea economică la 1,7%, în scădere în anul 2024 și sub detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii