BANCI | Stirea Zilei

Haiducii darii in plata pregatesc o noua lovitura: conversia creditelor in franci elvetieni la cursul din data acordarii, dar mai intai trebuie sa o infrunte pe Ana Birchall

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-09 23:39

Tandemul compus din avocatul Gheorghe Piperea si deputatul PNL Daniel Zamfir, autorii legii privind darea in plata, sunt pe cai mari acum, dupa succesul legii lor in Parlament, astfel ca s-au napustit imediat asupra altor proiecte de lege cu iz populist, cele privind conversia in lei a creditelor in franci elvetieni, primul initiat de deputata PSD, Ana Birchall, al doilea de un grup de deputati UDMR.

Deputatul Zamfir spune ca a fost rugat de catre asociatiile clientilor bancilor sa rezolve si problema creditelor in franci, intrucat bancile au acordat aceste imprumuturi utilizand practici inselatoare, iar apoi au facut profituri din deprecierea leului fata de CHF, dupa izbucnirea crizei, in timp ce clientii lor se zbat sa achite rate impovaratoare.

De aceea, el considera ca ar fi justificata conversia in lei a creditelor in franci, la cursul din data acordarii si la costurile din prezent ale imprumuturilor in lei, pentru ca bancile isi pot acoperi pierderile din castigurile obtinute pana acum.

“Initial era vorba de conversia la cursul din data acordarii plus o depreciere de 20%, insa acum datele problemei s-au schimbat, intrucat sunt peste 70 de decizii ale instantelor de judecata privind conversia la cursul din data acordarii, de care trebuie sa tinem cont”, a declarat Zamfir, pentru Bancherul.ro.

El spune ca maine urmeaza sa discute aceasta problema cu avocatul Piperea, in cadrul unei conferinte dedicata darii in plata, dupa care va propune un amendament privind conversia la cursul din data acordarii, la una dintre cele doua initiative legislative din Parlament pe tema conversiei creditelor in franci, prima a deputatei Ana Birchall, initiata inca din 2014, a doua, mai recenta, a unui grup de parlamentari UDMR.

De fapt, si proiectul UDMR prevede conversia creditelor in CHF la cursul istoric, ceea ce i-a alarmat deja pe reprezentantii BNR, in timp ce proiectul Anei Birchall este mai echilibrat, aceasta sustinand o coversie la o valoare medie intre cursul din data acordarii si cel din prezent, dupa ce initial proiectul sau era mai vag, precizand doar lipsa costurilor cu conversia, care urma sa se realizeze la cursul zilei.

De altfel, acceasta prima varianta a legii sale ar fi in acord cu prevederile Directivei 17 privind creditele ipotecare, care recomanda tarilor membre conversia la cursul din data efectuarii acesteia si in acelasi timp aplicarea legii doar pentru creditele noi, incheiate dupa ce legea va fi adoptata, fara efect retroactiv.

Numai ca daca legea s-ar adopta astfel, nu ar mai rezolva problema curenta a vechilor credite in franci, obtinute inainte de criza din 2008, astfel ca parlamentarii vor fi nevoiti sa recurga la o solutie de compromis, pentru a satisface pretentiile clientilor bancilor, dar fara sa afecteze sistemul bancar, dupa cum recomanda reprezentantii BNR, pe buna dreptate.

De aceea, opinia Anei Birchall pe aceasta tema, in apararea proiectului sau de lege, care tine cont de ambele parti afectate de lege, este mai corecta decat cea a deputatului Daniel Zamfir, care este preocupat mai cu seama de interesele consumatorilor, mai putin de pericolele la adresa stabilitatii financiare.

Ana Birchall:

Vă asigur că mă voi lupta în continuare ca proiectul inițiat de mine să fie cel pe care se vor purta discuțiile ulterioare din comisiile de specialitate, pentru simplul motiv că acesta este cel mai înaintat din punctul de vedere al parcursului legislativ. Demersul PNL de a lucra pe alte proiecte legislative introduse mult mai recent este unul pur și simplu demagogic și politicianist. Dacă ar dori cu adevărat să soluționeze cât mai curând criza francului elvețian și să ajute oamenii sufocați de datorii, ar veni alături de mine și am putea discuta propunerile lor, ca amendamente la proiectul legislativ inițiat de mine.

Proiectul privind conversia creditelor, PLX 345/2014, inițiat de mine în 2014 și semnat de 131 deputați și senatori, proiect pe care liberalii nu l-au susținut în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, se află în prezent pe ordinea de zi la Comisia juridică, de disciplină și imunități din Camera Deputaților, comisie co-raportoare alături de Comisia pentru buget, finanțe și bănci. După raportul comun al celor două comisii urmează votul din plenul Camerei Deputaților, camera decizională pe acest proiect legislativ.

Menționez de asemenea că am făcut o cerere către președintele Comisiei juridice, domnul deputat Liviu-Bogdan Ciucă, pentru a fi invitată și a participa la toate discuțiile din comisie legate de proiectul meu legislativ și de problema conversiei creditelor în general.

Nu voi renunța la a găsi cea mai potrivită soluție pentru toți românii care, fără voia lor și fără a se face responsabili, s-au trezit peste noapte cu ratele dublate și triplate, în imposibilitatea de a-și mai achita creditele. Indiferent de forma finală, soluția legislativă este singura care poate veni în ajutorul miilor de oameni ce trăiesc cu frica de a-și pierde agoniseala de o viață.

Daca ne gandim la ce s-a intamplat cu darea in plata, parlamentarii au devenit acum destul de imprevizibili pentru a putea anticipa finalul povestii francilor elvetieni. Sigur e ca bancile cu astfel de credite trebuie sa-si pregateasca noi provizioane, ca sa nu folosim termenul “pierderi”, care i-ar putea irita pe militantii anti-banci.

Iar BNR cu siguranta ca a efectuat deja studii de impact ale unei astfel de legi si a cerut deja bancilor potential afectate sa-si asigure rezervele de care au nevoie.

In paralel, juristii si avocatii sunt foarte ocupati.

Taguri: lege darea in plata  comision retragere bani bancomat (ATM)  curs BNR  Easy Credit  TBI Bank  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  

Comentarii

3treid
mojicii din BNR
Bai, imediat ce se gaseste o persoana sa fie pentru consumatori, la fel de repede se gaseste cineva sa asocieze lupta acestuia cu interesele personale. Mojici astia din BNR, se gandesc numai la populism. Nu stimati bancheri, mai sunt deputati care sa lupte pentru cetateni. Comentariul de la poza de sus, chiar ca intrece orice urma de bun simt. Ce e mai sus, este cinism la adresa oamenilor.

Pentru oameni
Pentru oameni
Și foarte bine fac domnii haiduci . Le dorim mult mult succes ! Iar vouă celor care vă împotriviti ,dezinformați,vouă arogantilor care vorbiți cu atâta cinism , aroganță vă dorim să vă mănânce cancerul și buba neagră . Oricum o sa v-o luați nasol ! Dumnezeu oferă fiecăruia după inimă și voi aveți pact cu diavolul așa că....

mari
De s-ar inmulti haiducii....
wawwww.....cata nevoie avem de acesti haiduci. Adevarul e, ca aceasta tara are mare nevoie de foarte multi haiduci ca dansii, pentru a opri celelalte dezastre care se intampla in aceasta tara. Ar fi o idee buna sa se infiinteze un partid cu astfel de haiduci. Eu ii sustin. Doamne ce curatenie s-ar face!?

cristian dogaru
propagandist BNR
vasile, sa te iei de mana cu Dan Popa...mai ai putin si inventezi si tu taxe abracadabrante ca efect al legii darii in plata, cum visa si Dan taxe de notificare de mii de euro...iar bula aia din dreptul fotografiei e jalnica.

cetatean
Ne vor sclavi ... nu un popor inteligent
bancherul.ro este ziarul online de propaganda al BNR......, incet, incet ne indreptam spre aflarea adevarului.... , oricat de mult este sustinut Isarescu de masonerie acesta nu va mai rezista mult. Romanii s-au saturat de politica financiara dusa de catre acest stat in stat fata de proprii cetateni .......... Cand a fost vorba ca si BNR-ul sa fie controlat de alta institutie, gen Parlamentul Romaniei au sarit ca arsi si va dati seama de ce.... Va dati seama ce sustinere au din afara daca de 26 de ani nu au putut sa ii miste niciun partid de acolo, in afara ca si-au mai adaugat fiecare cate un viceguvernator pe linie politica ... gen Olteanu, Georgescu, Voinea, etc... Subscriu si eu la cati mai multi haiduci ..... poate asa vom reusi sa ne recuperam tara de la mafioti.... Apropo ...., Polonia studiaza legea de dare in plata a Romaniei, poate ar fi bine si voi sa studiati legea lor privind conversia in CHF.

DORIM ADEVARUL
ADEVARUL
Catre Zamfir, Dl. Zamfir daca porniti acest proiect v-as ruga sa verificati suma imprumutata de banci din exterior in CHF si suma acordata de banci clientilor ca sa vedeti marea magarie .... Sa vedeti ce expunere reala a existat asupra bancilor din exterior pe CHF si sa vedeti cate credite au fost date din ratele incasate de catre banci ulterior .... O sa vedeti ce diversiune exista din acest punct de vedere.... o sa vedeti ca bancile incasau in primii ani intre 70-75% dobanda si 20-25% din credit. Practic cu dobanda ce credeti ca au facut ......... ce au facut cu acei CHF incasati din rate .... 3 ipoteze: 1 - au dat alte credite; 2 - au stins din expunerea exterioara; 3 - au vandut valuta prin licitatie catre alte banci pentru a incasa profitul. Ar fi bine sa plecati din acest punct pentru a vedea realitatea cat de fapt au imprumutat bancile din exterior pentru a acoperi aceste credite si cate au fost acoperite cu depozite prin achizitia de catre banci la licitatie de CHF la un anumit curs sau din ratele de la clienti. BNR e obligata sa furnizeze aceste informatii, data fiind situatia, de ce nu o face ...... stiti singuri raspunsul. BNR ar trebui sa ne zica curat ... in perioada 2006 - 2009 bancile s-au imprumutat din exterior cu atata CHF si au acordat credite de atata. Din profitul obtinut bancile au acordat atata, iar expunerea reala este de atata.... Asteptam raspunsul slugilor intereselor straine....

Dan
conversie CHF
Este jignitor la adresa poporului un astfel de comentariu in ziar facut la adresa a doua persoane care sustin interesele partii din populatie care a fost manipulata de cei care ii platim inclusiv de Dl Isarescu. sa va fie rusine. nu uitati ca autoritatile statului trebuie sa ii protejeze pe romani nu interesele camatarilor autorizati de BNR. vad ca ii deranjeaza inclusiv initiativa UE de a imparti pierderile asta dupa ce ani la randul partea lunara achitata reprezinta dobanda nu soldul efectiv de asta de ce nu vorbesc stimabili domni bancheri. Am facut refinantare si nu mi-au dat voie sa schimb nicio virgula din conditiile de contractare si acum ne spun ca a fost negociere... cuvantul este CAMATARI, efectul ne au vandut pentru ceva arginti ca sa le fie lor bine si copiilor lor.

miha
iubire de neam
Sa faca dreptate justitia, dar nu pot sa nu ma simt oripilata de atitudinea subiectiva a multor impartitori de lege care pledeaza spre indestularea strainilor si saracirea semenilor de neam. Mie, "mi-ar muri o lume" sa nu-mi impart dreptatea conationalilor mei atata timp cat legea e de partea lor. Mai oameni buni sunteti romani???

miha
iubire de neam
Sa faca dreptate justitia, dar nu pot sa nu ma simt oripilata de atitudinea subiectiva a multor impartitori de lege care pledeaza spre indestularea strainilor si saracirea semenilor de neam. Mie, "mi-ar muri o lume" sa nu-mi impart dreptatea conationalilor mei atata timp cat legea e de partea lor. Mai oameni buni sunteti romani???

costel
catre patriabank dabuleni
bnr luati mauri cu patria bank dabuleni sint comisioane ascunse in contract penalitati abuzive un credit se plateste de trei ori mai mult .nu ia nimeni nici o masura



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii