Banca Nationala a Romaniei (BNR) | Stirea Zilei

Deprecierea leului fata de euro si dolar a adus BNR un profit de doua miliarde de lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-06-28 17:53

Deprecierea leului cu 2% fata de euro si cu 5% fata de dolarul american in 2019 a adus Bancii Nationale a Romaniei (BNR) un profit de aproape doua miliarde de lei.

Este vorba de veniturile din diferentele de curs valutar, in valoare de 1,9 miliarde lei, care reprezinta principala sursa de castig a bancii nationale. Anul trecut, acestea au fost putin mai mici, de 1,6 miliarde lei, dat fiind ca leul s-a depreciat mai putin fata de principalele valute mondiale.

Veniturile nete ale BNR din dobanzile aferente depozitelor si titlurilor de stat in valuta s-au cifrat la doar 0,3 miliarde lei, la fel ca anul trecut, in timp ce castigurile nete din vanzarea titlurilor in valuta au insumat numai 0,2 miliarde lei.

BNR avea la finalul lui 2019 depozite la vedere in euro in valoare de aproape 80 miliarde lei, depozite la termen in USD in valoare de 1,7 miliarde lei, plasamente in USD de 2,5 miliarde lei, imprumuturi acordate in USD de aproape 1,8 miliarde lei.

Cea mai mare parte a rezervelor valutare ale BNR sunt mentinute in titluri de stat in valuta, impartite astfel: aproape 80 de miliarde de lei sunt in euro si aproape 25 miliarde lei sunt in dolari americani.

Rezervele internaționale ale României administrate de BNR au totalizat 37,5 miliarde euro la 31 decembrie 2019 (în creștere cu 650 milioane euro față de finele anului anterior).

Profitul net obtinut de BNR in 2019 a fost de aproape 1,8 miliarde lei, fata de aproape 1,2 miliarde lei in anul precedent, din care 80%, adica 1,4 miliarde lei, a fost virat statului, conform legii.

"Veniturile și cheltuielile din diferențe de curs aferente exercițiilor financiare 2019 și 2018 sunt aferente, în principal, ieșirilor de valută din pozițiile valutare lungi, fiind calculate pe baza metodei costului mediu", precizeaza BNR, in raportul anual din 2019.

Cum contabilizeaza BNR tranzactiile valutare

Cum se inregistreaza tranzactiile valutare, conform descrierii BNR:

Operațiunile exprimate în monedă străină sunt înregistrate în lei la cursul oficial de schimb de la data tranzacției.

Activele și pasivele monetare exprimate în monedă străină la data situațiilor financiare sunt transformate în lei la cursul de schimb de la acea dată.

Depozitele denominate în valută (la vedere și la termen) aflate în conturi deschise la instituții internaționale, bănci centrale, bănci din străinătate etc. sunt prezentate în situațiile financiare la valoare nominală.

Dobânzile de încasat sunt înregistrate conform contabilității de angajament.

Cumpărările și vânzările la termen/la vedere în cazul operațiunilor swap valută/lei sunt recunoscute în conturile din afara bilanțului de la data tranzacției până la data decontării (la rata la vedere a tranzacției), respectiv în conturile din bilanț la data decontării.

Diferența dintre rata la vedere și rata la termen este înregistrată ca dobândă de plătit sau dobândă de încasat.

Poziția valutară este afectată de către dobânda de plătit/încasat în valută.

Conform metodei costului mediu pentru poziția valutară lungă, orice vânzare de valută (ieșire din poziția valutară) generează câștig/pierdere determinat(ă) astfel:

▪ dacă în cursul zilei achizițiile depășesc vânzările, câștigul/pierderea realizat(ă) din vânzările totale ale zilei se determină prin multiplicarea vânzărilor totale ale zilei cu diferența între prețul mediu al vânzărilor din ziua respectivă și costul mediu al achizițiilor din ziua respectivă;

▪ dacă în cursul zilei vânzările depășesc achizițiile, câștigul/pierderea realizat(ă) din vânzările totale ale zilei se determină prin însumarea următoarelor:

– câștigul/pierderea din vânzările acoperite de achizițiile zilei curente, determinat(ă) ca rezultat al multiplicării achizițiilor totale ale zilei cu diferența între prețul mediu al vânzărilor din ziua respectivă și costul mediu al achizițiilor din ziua respectivă;

– câștigul/pierderea din vânzările acoperite de deținerile de valută din ziua anterioară, determinat(ă) ca rezultat al multiplicării vânzărilor nete ale zilei cu diferența dintre prețul mediu al vânzărilor din ziua respectivă și costul mediu al
poziției valutare din ziua precedentă.

În cazul unei poziții valutare scurte pentru o valută sau pentru aur, se aplică metoda inversă celei descrise anterior. Astfel, costul mediu al poziției scurte este afectat de ieșirile nete, în timp ce intrările nete reduc poziția la costul mediu existent și
generează câștiguri sau pierderi realizate.

 

Taguri: curs BNR  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  curs de schimb valutar  curs EURO/RON  

Comentarii

??????
?
@ Din cât a pierdut economia, ?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii