BANCI | Stirea Zilei

Cum ar putea fi afectate BCR si BRD de taierea ratingurilor: prin cresterea costului emiterii de obligatiuni si scumpirea creditelor clientilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-07-19 13:51

Decizia agentiei Moodys de a scadea cu 2 trepte ratingurile primelor doua banci romanesti, BCR si BRD, afecteaza nu doar increderea publicului si partenerilor de afaceri in soliditatea celor doua institutii de credit, cat mai ales capacitatea acestora de a atrage noi finantari de pe pietele private de capital. Ambele banci au aprobat recent planuri de emitere de obligatiuni in valoare de pana la 3 miliarde de euro, in conditiile in care recent UniCredit Tiriac Bank a reusit sa vanda pe Bursa de Valori Bucuresti titluri in valoare de 550 milioane lei, iar BERD a lansat un program special destinat sustinerii bancilor in a gasi noi surse de finantare prin vanzari de obligatiuni.

Bancile romanesti trebuie sa devina tot mai independente de bancile-mama. Acesta este si motivul pentru care bancile si BNR se pregatesc sa finalizeze si legislatia pentru emiterea si de obligatiuni garantate (ipotecare) nu doar corporative, negarantate, asa cum au facut recent UniCredit si Banca Transilvania.

Ratingul unei banci afecteaza costul obligatiunilor emise de aceasta pentru a-si asigura resursele de finantare pe termen mediu si lung, dar si a imprumuturilor pe termen scurt de pe piata interbancara sau de la banca centrala.

Pe intelesul tuturor, este posibil ca un rating mai mic al bancii sa majoreze dobanda pe care aceasta o va plati pentru resursele obtinute de pe piata interbancara sau prin emisiunea de obligatiuni, atrase cu scopul de a acorda credite populatiei si companiilor. In aceasta situatie, este posibil, desi nu obligatoriu, ca acest cost mai ridicat al resurselor atrase sa fie transferat spre costul creditelor clientilor, cu alte cuvinte clientii bancii ar putea fi nevoiti sa plateasca mai mult pentru creditele si serviciile primite.

Am spus ca nu este obligatoriu ca bancile sa transfere costurile mai ridicate de finantare, daca acestea vor exista, catre clienti, prin scumpirea creditelor. Dar daca nu o fac, bancile vor trebui sa acopere cumva costurile mai ridicate ale finantarii si o pot face prin reducerea cheltuielilor, care pot lua forma si restructurarilor de personal.

In acest context, decizia Moody's a venit cum nu se poate mai prost pentru cele doua banci, care tocmai se pregatesc sa iasa pe piata privata cu emisiuni de obligatiuni, fapt care le-ar putea determina sa amane planurile.

Pe piata bancara europeana se emit anual obligatiuni de peste 600 de miliarde de dolari, conform unei studiu publicat de Banca Centrala Europeana (BCE).

In respectivul studiu se subliniaza ca rolul major al bancilor in acordarea de credite este important pentru alocarea eficienta a capitalului si riscurilor si implicit pentru activitatea economiei reale. S-a dovedit ca dupa izbucnirea crizei, reducerea volumului de credite a afectat cresterea economica, iar masurile luate de autoritati pentru recapitalizarea bancilor si acordare de garantii au afectat credibilitatea ratingurilor suverane. De unde rezulta importanta economica a unei evaluari impartiale si eficiente a bonitatii unei banci.

Ratingul unei banci afecteaza si capacitatea acesteia de a obtine lichiditati de la banca centrala, care evalueaza calitatea colateralului si in functie de ratingul bancii. Normele Basel II au majorat importanta ratingurilor in reglementare. Astfel, cerintele minime de capital sunt definite in functie de activele ponderate la risc, acesta fiind calculat si in functie de ratingul bancii. Iar acordul Basel III introduce un rol suplimentar al ratingului in evaluarea riscului de credit al contrapartidei, se mai arata in studiul BCE.

De ce au fost retrogradate atat de dur ratingurile BCR si BRD?

Moody’s a retrogradat ratingurile BCR si BRD cu cate doua trepte fiecare, din cauza problemelor pe care le au cele doua banci cu creditele neperformante, care urmeaza sa atinga varful abia in acest an, ceea ce le va afecta in continuare profitabilitatea, chiar si in 2014.

Ratingul BCR (vezi aici detalii) pentru depozitele pe termen lung a fost scazut de la Ba1 la Ba3 (Not-Prime) iar al BRD (vezi detalii despre ratingul BRD) de la Baa3 (Prime-3) la Ba2 (Not-Prime).

Moody's precizeaza ca 3 motive au stat la baza reducerii ratingurilor BCR si BRD:

1. înrăutăţirea în continuare a calităţii activelor bancilor;
2. aşteptările Moody’s ca bancile să aibă dificultăţi semnificative pe termen mediu pentru revenirea la o profitabilitate sustenabilă;
3. expunerea bancilor la valori reduse si incerte ale garanţiilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii