BANCI | Ultima Ora

Ratingul BRD, scazut de Moody's cu 2 trepte, de la Baa3 la Ba2; Banca va avea probleme sa revina la un profit sustenabil

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-07-18 17:45

Agentia Moody’s a redus ratingurile BRD pentru depozitele pe termen lung şi pe termen scurt de la nivelul Baa3/Prime-3 la Ba2/Not-Prime, după ce agenţia a revizuit ratingul pentru soliditate financiară BCA (baseline credit assessment) de la ba3 la b2.

În consecinţă, Moody’s a retrogradat şi ratingul BRD de soliditate financiară individuală (BSFR), de la nivelul D- la E+. Ratingul pentru depozitele pe termen lung are perspectivă negativă, anunta agentia americana de rating intr-un comunicat.

Moody’s a explicat că reducerea ratingului BCA a avut 3 motive: 1. Deteriorarea în continuare a calităţii activelor bancii; 2. Aşteptările agentiei ca banca va avea dificultăţi semnificative să revină la o profitabilitate sustenabilă în 2013; 3. Expunerea băncii la valori reduse si incerte ale garanţiilor.

Totuşi, noteaza agentia, BRD ramane capitalizată corespunzător pentru a face fata unui nou necesar de provizioane pentru acoperirea stocului existent de credite neperformante, astfel că Moody’s nu se aşteaptă ca banca să aibă nevoie de capital suplimentar, in conditiile in care deteriorarea calitatii activelor continua in linie cu media sistemului bancar.

Creditele neperformante ar putea atinge nivelul maxim în 2013, iar provizioanele de risc vor rămâne ridicate, dar sub nivelul de vârf din 2012, de 5,2% din creditele brute.

Calitatea activelor BRD este slabă, iar raportul dintre împrumuturile problemă şi împrumuturile brute s-a înrăutăţit la 22,2% în martie 2013, faţă de 21,3% la sfârşitul lui 2012. Banca şi-a îmbunătăţit însă rata de acoperire a creditelor neperformante la 53,9%, in martie 2013, de la circa 43% la sfârşitul lui 2011.

Moody's apreciaza ca expunerea bancii pe valori reduse si incerte ale colateralelor, precum si durata mare a executarilor silite ar putea sa puna in continuare presiuni pe rata de acoperire a neperformantelor, precum si pe capacitatea bancii de a-si reduce nivelul ratei de neperformanta.

Cauzele nivelului ridicat al creditelor neperformante la BRD sunt urmatoarele: 1. expunerea semnificativa pe credite pentru companii slabe din sectorul IMM-urilor si pe credite de consum si 2. nivelul semnificativ al creditarii in valuta, care reprezinta 58% din portofoliul bancii, in principal in euro.

Profitabilitatea va fi afectata si in 2013 si 2014

Calitatea slaba a activelor si venitul net in scadere a produs bancii pierderi in 2012 si vor continua sa afecteze profitabilitatea BRD si in 2013 si 2014.

Moody's apreciaza ca BRD va continua sa aiba dificultati pe termen mediu in eforturile de a reveni la o profitabilitate sustenabila, dupa pierderi de 74 milioane euro in 2012 (-0,88% din activele ponderate la risc), in cadrul implementarii unei noi strategii de piata si noi produse, imbunatatirea structurii de risc si de diminuare a portofoliului semnificativ de neperformante.

Agentia considera ca profitul mic al BRD din primul trimestru al acestui an, de 3 milioane de euro, semnificativ mai redus decat cel din aceeasi perioada a anului precedent, reflecta in principal scaderea semnificativa a venitului net, in timp ce provizioanele se mentin la niveluri ridicate iar costurile sunt in scadere.

Capitalizarea BRD rămâne adecvata, cu o rată de solvabilitate conform IFRS de 16,7%, la sfârşitul lui 2012. Conform scenariilor de stres luate în calcul de agenţie, care măsoară rezistenţa băncii la continuarea înrăutăţirii calităţii activelor, presiunile asupra capitalului vor fi limitate.

BRD este a doua mare bancă din România după nivelul activelor.

Perspectiva ratingului pe termen lung a BRD este negativă şi reflectă posibilitatea ca presiunile asupra calităţii activelor, profitabilităţii şi capitalului, dacă vor fi sustenabile, să poată duce la o posibilă reducere a calificativului.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii