BANCI | Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2024-12-02 20:18

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an, comparativ cu aceeasi perioada din 2023, conform datelor statistice furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Un numar de 26 de banci au inregistrat profit, in timp ce 6 au raportat pierderi.

Valoarea activelor detinute de banci, dintre care jumatate sunt credite, a avut o crestere anuala asemanatoare cu profitul, de 11%, echivalentul a 86 miliarde lei, pana la 843 miliarde lei, la finalul lunii septembrie 2024.

Creditele la valoarea bruta (inclusiv provizioanele) au avansat cu aproape 9%, echivalentul a 36 miliarde lei, la un total de 448 miliarde lei.

Ajustarile pentru depreciere (provizioanele pentru riscul de credit) au crescut tot cu 9% (700 milioane lei) la 8,8 miliarde lei.

Depozitele atrase de banci de la populatie si firme au avut o ascensiune anuala de 11%, echivalentul a 66 miliarde lei, la 666 miliarde lei, cu 218 miliarde lei mai multe decat creditele.

Solvabilitatea bancilor, in crestere la 25%

Solvabilitatea bancilor (ponderea fondurilor proprii din active) a inregistrat o crestere anuala importanta, de la 22% in septembrie 2023 la aproape 25% in septembrie 2024, cu mult peste nivelul minim legal de 8%.

In ultimele doua trimestre s-a inregistrat o crestere de cate un punct a solvabilitatii bancilor, pe fondul emiterii de catre banci a unor obligatiuni cu scopul indeplinirii cerintelor minime de fonduri proprii si datorii eligibile (MREL) stabilite la nivel european.

Conform precizarilor BNR, „conceptul MREL a apărut ca o consecință a trecerii de la „bail out” la „bail in” pentru a crea
premisele ca, la momentul rezoluției, instituțiile de credit să dispună de suficiente pasive care să poată fi folosite la absorbția pierderilor și la recapitalizare.

Prin urmare, instituțiile de credit trebuie să constituie un stoc minim de fonduri proprii și datorii eligibile pentru absorbția pierderilor și acoperirea necesarului de recapitalizare, care să fie poziționate corespunzător în ierarhia creanțelor, să aibă scadențe suficient de lungi, să confere certitudine juridică în contextul aplicării instrumentului de recapitalizare internă și să nu inducă efecte de contagiune în sistemul financiar și în economie în ansamblul său.

Banca Națională a României (BNR), în calitate de autoritate de rezoluție (AR), stabilește o cerință minimă de fonduri proprii şi datorii eligibile pentru fiecare instituție de credit (IC) aflată în responsabilitatea sa, la nivel individual și (sub) consolidat, în conformitate cu legislația națională (Legea nr. 312/20153) și având în vedere actele delegate și de punere în aplicare adoptate de Comisia Europeană prin care sunt reglementate aspecte care fac obiectul MREL (Regulamentul Delegat (UE) 2016/1450).”

Taguri: Indicatori sistem bancar  credite ipotecare  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  banca  depozite bancare  credite imobiliare  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat determina oamenii sa obtina imprumuturi fara dobanda la inceput, dar sa plateasca ulterior dobanzi detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an, dupa intrarea in vigoare a legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor. Legea obliga IFN-urile sa detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Cea mai mica dobanda este a cardului CEC Bank, 17,41%, te tip variabil, compusa din detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii