BANCI | Stirea Zilei

Creditarea s-a racit puternic in prima parte a anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-07-23 23:28

Ritmul de crestere al creditarii s-a temperat semnificativ in prima jumatate a acestui an, din cauza mai multor factori, precum introducerea taxei bancare, cresterea dobanzilor sau restrictiile privind gradul de indatorare a populatiei impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, statisticile BNR arata ca soldul creditelor acordate de banci populatiei a avansat in primul trimestru cu doar 4,1 miliarde lei, cu 2,3 miliarde lei mai putin decat cresterea din aceeasi perioada a anului precedent, de 6,4 miliarde lei.

Imprumuturile in lei au crescut cu 5,5 miliarde lei in primul semestru din acest an, fata de 8,7 miliarde lei in acelasi interval din anul precedent.

Cea mai importanta scadere s-a consemnat la creditele de consum in lei acordate de banci populatiei, a caror sold s-a majorat in primul semestru cu numai 1,6 miliarde lei, fata de 3,8 miliarde lei in intervalul similar al anului precedent.

Si soldul total al creditelor de consum, inclusiv cele in valuta a crescut mult mai putin in acest an, cu numai 1 miliard de lei, fata de 2,8 miliarde anul trecut.

Si in cazul creditelor ipotecare in lei, soldul acestora a avansat in acest an cu 3,7 miliarde lei, fata de 4,9 miliarde lei in anul precedent.

Finantarile in lei acordate de banci firmelor au avut si ele un ritm de crestere injumatatit in acest an, de doar 1,5 miliarde lei, fata de 3,1 miliarde lei in anul precedent.

Pe de alta parte, statisticile au consemnat o crestere importanta a creditelor in euro obtinute de firme, al caror sold a crescut cu echivalentul a doua miliarde lei in primul semestru, fata de numai 0,3 miliarde lei in prima parte a anului trecut.

In iunie, ultima luna a semestrului, soldul creditelor in lei acordate de banci firmelor a crescut cu 1,2 miliarde lei fata de luna anterioara, mai, comparativ cu un avans de 1,6 miliarde lei in iunie 2018.

Creditele pentru consum in lei au sporit cu 0,4 miliarde lei, fata de 0,6 miliarde lei in aceeasi luna a anului precedent, in timp ce creditele ipotecare in lei au avansat cu 0,8 miliarde lei, fata de 1,1 miliarde lei.

Si creditele in lei pentru firme au crescut in iunie fata de mai cu 0,9 miliarde lei, fata de 1,2 miliarde lei cat a fost cresterea in aceeasi luna a anului trecut.

In concluzie, volumul de credite acordate de banci populatiei si firmelor si-a atenuat simtitor ritmul de crestere in primul semestru al anului in ansamblul sau, cat si in ultima luna, iunie, ceea ce poate reprezenta un indiciu ca tendinta ar putea continua.

De altfel, analistii estimeaza ca ritmul creditarii se va tempera in acest an, odata cu reducerea dinamicii PIB-ului, in contextul intrarii intr-un nou cliclu economic de scadere. De altfel, si BNR a avertizat recent ca suntem in varful ciclurilor financiar si imobiliar.

Astfel, economistii Bancii Transilvania prognozeaza o scadere a creditarii la 6% in acest an, de la 6,6% in 2018. Ritmul creditarii ar urma sa coboare si mai mult in 2020, la doar 3,9%, si la 3,3% in 2021.

La finalul primul semestru al anului, in iunie, creditarea a inregistrat un avans anual de 7,1%, in scadere de la 7,7% in luna mai.

Dinamica lunara a fost de 0,8%, in crestere de la 0,4% in mai si 0,6% in aprilie, dar cu mult sub ritmul din iunie 2018, de 1,4%.

Creditele in lei au avut o crestere lunara de 1,3% in iunie, fata de 1% in aprilie si 0,75% in mai, dar de asemenea mult sub nivelul din iunie a anului trecut, cand a fost de 1,9%.

 

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  statistici economice  credite firme  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat determina oamenii sa obtina imprumuturi fara dobanda la inceput, dar sa plateasca ulterior dobanzi detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an, dupa intrarea in vigoare a legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor. Legea obliga IFN-urile sa detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Cea mai mica dobanda este a cardului CEC Bank, 17,41%, te tip variabil, compusa din detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

 



 

Ultimele Comentarii