BANCI | Stirea Zilei

Comisioanele la platile interbancare in euro ar putea fi de 10 ori mai mici, odata cu lansarea de catre Transfond a serviciului de procesare a platilor in euro Sent, conform standardelor SEPA

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-12-14 20:08

Transferurile interbancare (intre doua banci) in euro pot fi procesate de catre bancile romanesti, incepand de luni, la aceleasi comisioane ca transferurile in lei, odata cu implementarea de catre Transfond a serviciului de procesare a platilor in euro, denumit Sent, realizat conform standardelor SEPA (Zona Unica de Plati in Euro). Costul unei plati in euro poate scadea astfel de la 20 de euro la doar 2 euro, adica de 10 ori mai putin, conform unei analize realizata de Bancherul.ro.

Sa vedem insa mai in detaliu ce costuri au bancile pentru procesarea unui transfer in numele clientilor si care sunt comisoanele cerute acestora pentru realizarea respectivului transfer.

Astfel, bancile care adera la acest serviciu oferit de Transfond trebuie sa plateasca pentru fiecare plata in euro realizata in numele clientilor, persoane fizice sau companii, acelasi comision ca in cazul unui transfer in lei, adica 0,51 lei (51 de bani) pentru fiecare plata cu o valoare de maxim 50.000 de lei (echivalent in euro) si 6 lei pentru platile de peste 50.000 de lei sau pentru platile urgente.

Peste acest comision datorat Transfond pentru serviciile de decontate a transferurilor, banca adauga propriile taxe, astfel ca in final clientii persoane fizice trebuie sa plateasca, pentru un transfer interbancar (intre conturile a doua banci) in lei, in medie in jur de 6 lei, in cazul unui transfer de 1.000 de lei, conform unei analize realizata de Bancherul.ro.

Comisionul cel mai mic este 2,01 lei (Carpatica), valabil pentru transferuri de până la 100 de lei inclusiv, iar cel mai mare de 30 de lei (BCR, Credit Europe Bank si Libra Bank), în cazul sumelor de peste 50.000 de lei. (Vezi aici topul bancilor cu cele mai mici comisioane pentru transferuri in lei).

In cazul transferurilor in euro, comisioanele sunt, in prezent, substantial mai mari: minim 10 euro trebuie sa plateasca clientii bancilor, persoane fizice, pentru un transfer in euro prin internet banking. Aceasta pentru ca transferurile in valuta se proceseaza prin intermediul mai multor banci straine si sunt administrate de un procesator international, Swift, care impune comisioane ridicate. Pentru fiecare plata in valuta, bancile romanesti impun un comision Swift care se ridica in jurul a 10 euro sau chiar mai mult.

Asa se face ca pentru o plata in euro, bancile romanesti percep comisioane ce ajung pana la 35 de euro, conform unei analize realizata de Bancherul.ro (vezi foto). La cele mai multe banci, aceste comisioane sunt de 15-20 de euro. (Vezi aici topul bancilor cu cele mai mici comisioane la transferurile in euro prin internet banking)

Odata cu lansarea de catre Transfond a serviciului de plati in euro conform standardelor SEPA, bancile romanesti ar putea alinia comisioanele pentru aceste plati la cele in lei, ceea ce inseamna reduceri uriase de costuri pentru clientii care realizeaza plati in euro: in medie de la 15-20 de euro, comisionul se poate reduce la doar 2-3 euro in medie pentru sume mici si poate ajunge la 5 euro pentru sume mai mari. Vorbim, asadar de o reducere de 10 ori, de la 20 la 2 euro, a costului unui transfer in euro.

Ramane insa de vazut cat de dispuse vor fi bancile pentru a implementa serviciul de plati in euro al Transfond sau vor continua sa prefere actualul sistem de plati prin Swift, care presupune comisioane ridicate.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii