BANCI | Stirea Zilei

Ce efecte are noul regulament BNR la creditele ipotecare: valoarea imprumuturilor in valuta scade cu 30%, cele in lei devin mai usor de accesat, dar sunt mai scumpe

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-09-07 22:30

Unul dintre cele mai importante efecte ale noului regulament BNR cu privire la creditele acordate de banci populatiei se refera la avansul minim necesar pentru obtinerea unui imprumut: 30% la creditele in euro sau 40% la creditele in alte valute, fata de 10% in prezent sau chiar 5% in cazul creditelor tip Prima Casa.

Concret, in cazul unui credit de 50.000 de euro, acum ai nevoie de un avans de 5.000 de euro sau chiar de 2.500 de euro pentru creditele tip Prima Casa, fata de 15.000 de euro cat va fi nevoie daca actualul proiect BNR va intra in vigoare.

Creditele ipotecare in lei vor fi avantajate, intrucat pentru obtinerea acestora va fi nevoie de un avans de numai 15%.

Creditele ipotecare in valuta vor fi afectate si de conditiile propuse pentru calcularea gradului de indatorare, adica valoarea ratei lunare raportate la venit. In prezent, bancile sunt obligate de BNR sa ia in calcul un grad de risc aferent celei mai mari variatii al cursului din ultimele 18 luni, adica in jur de 15%, conditie impusa in 2008.

Noul regulament prevede dublarea acestui soc de curs valutar, la 35,5%, ceea ce inseamna ca ratele in euro vor fi calculate la un curs de aproximativ 5,75 lei pentru un euro, fata de 4,25 cat e euro in prezent. Efectul: rata lunara luata in calcul pentru stabilirea valorii creditului creste cu aproximativ 20%.

Ceea ce inseamna ca beneficiarul creditului va avea nevoie de un salariu cu cel putin 20% mai mare decat in prezent pentru obtinerea unui credit de aceeasi valoare.

Sa luam un exemplu concret: la un credit ipotecar de 50.000 de euro pe 30 de ani, cu o dobanda de 7,5%, rata lunara este in jur de 350 de euro.

Pentru aceasta, este nevoie de venituri nete in jurul a 830 de euro (3.500 lei). Insa in cazul noilor conditii impuse de BNR, solicitantul creditului va avea nevoie de venituri cu cel putin 20% mai mari, pentru a putea acoperi o eventuala creste de acelasi nivel al cursului, adica 1.000 de euro (4.200 de lei).

Valoarea creditului in euro scade cu pana la 30%

Daca veniturile raman neschimbate, de 830 de euro lunar, atunci rata scade de asemenea cu 20% pentru aceeasi valoare a creditului, pana la maxim 280 de euro, ceea ce inseamna ca valoarea imprumutului ce-l va putea contracta va fi mai mic de 40.000 de euro.

Scaderea valorii imprumutului va fi si mai mare, spre 30%, pentru ca banca va fi nevoita sa calculeze, conform noului proiect BNR, nu doar riscul valuar ci si o posibila majorare a dobanzii la credit cu 0,6%, precum si o diminuare de pana la 6% a veniturilor, cerea ce inseamna ca valoarea creditului scade spre 35.000 de euro.

Creditul in lei devine concurent serios pentru valuta

In aceste conditii, creditul ipotecar in lei devine un concurent serios pentru cel in euro, in ciuda faptului ca are dobanzi inca substantial mai mari, in jur de 9%, fata de cel in euro, in jur de 7%, astfel ca rata lunara este mai mare cu aproximativ 50 de euro in cazul exemplului mentionat mai sus.

Pe de alta parte, la aceleasi venituri, din cauza restrictiilor privind riscul valutar, valoarea creditului in lei ce se va putea obtine va fi asemanatoare cu cea in euro sau chiar mai mare. Iar avansul necesar de trei ori mai mic.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii