BANCI | Stirea Zilei

BNR mentine prognoza de inflatie la 3,5% la finalul anului, astfel ca si ROBOR-ul va mai scadea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-11-06 22:48

Banca Nationala a Romaniei (BNR) isi mentine prognoza inflatiei stabilita in august, la 3,5% la finalul acestui an, la limita superioara a intervalului superior, de un punct procentual, al tintei de 2,5%, in ciuda faptului ca analistii bancilor se asteapta ca inflatia sa urce aproape de 4%.

Daca inflatia va scadea in acord cu prognoza BNR, este posibil ca si ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele in lei cu dobanda variabila, sa coboare sub 3%, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

“Prognoza noastra este ca in urmatoarele luni inflatia isi va continua tendinta descendenta si va urma, conform datelor preliminirare prevazute pentru saptamana viitoare, (cand Institutul de Statistica va anunta nivelul inflatiei din octombrie) o scadere sensibila a ratei inflatiei, pana spre limita de sus a intervalului de tinta, spre 3,5%. Acestea sunt datele noastre, iar noi credem in ele, cu riscurile necesare. Joi (cand va fi prezentat raportul privind inflatia) veti vedea ca sunt riscuri, sunt consemnate in comunicat, daca le cititi cu atentie, legate de preturile pe care noi nu le controlam. Altminteri, tot din comunicat, inflatia pe care noi o putem influenta, a coborat in continuare, undeva la 2,7%, sensibil in apropierea ratei noastre de politica monetara si sub dobanzile din piata monetara”, a spus Mugur Isarescu, in cadrul briefing-ului de astazi, la intrebarea pusa de Bancherul.ro privind riscul ca BNR sa rateze tinta de inflatie, conform prognozelor analistilor.

“Datele analizate in prezent de noi, pe care le schimbam in functie de evolutia situatiei, arata ca tendinta de scadere a inflatiei va continua si anul viitor, dar mai atenuata”, a adaugat guvernatorul.

- Ne putem astepta si la scaderea dobanzilor ROBOR, pe masura ce scade inflatia? l-am mai intrebat pe Mugur Isarescu.

“Nu mult. Dobanzile sunt unde trebuie. Fluctuatiile sunt mici, pentru dumneavoastra poate sunt mari, dar pentru noi sunt rezonabile. ROBOR-ul la 3 luni, care este acum principala obsesie, pentru ca are si impact in procesul de creditare, din august se plimba intre 3,1% si 3,4%. Noi spunem ca e stabil. Dumneavoastra, ca sa faceti stiri, spuneti ca s-a prabusit, a crescut...dar miscari intre 3,1% si 3,4% le vedem in continuare. Nu le consideram a fi nici cresteri, nici scaderi, sunt fluctuatii absolut normale in functionarea unei piete. Cam pe acolo le vedem si in perioada urmatoare.

Dar cineva ar putea sa intrebe: dar ce nu ar fi ROBOR intre 2,5% si 3%? Nu e prea mare excesul (deficitul de lichiditate)? Nu, pentru ca reflecta si perceptia bancilor ca in viitor BNR va majora rata de politica monetara. Si atunci este normal ca ROBOR-ul la o zi, la o saptamana, pana la o luna, sa fie mai apropiat de 2,5%, rata de politica monetara, iar cel la 3 si 6 luni sa se stabilizeze undeva mai sus, pentru ca intervine judecata de valoare a analistilor din bancile comerciale, a dumneavoastra, si a trezorerilor ca banca nationala va majora dobanda.

Si mai este si prognoza. Deocamdata inflatia este 5%. Cand va ajunge la 3,5%, probabil ca si dumneavoastra, impreuna cu trezorierii si analistii veti gandi altfel. Asa ca, sa mai asteptam o saptamana sau doua sau trei sau sfarsitul anului. Noi ne mentinem prognoza ca indicele preturilor de consum se va apropia de 3,5%, cu imponderabilele pe care nu ai cum sa le pui cu exactitate”, a adaugat guvernatorul BNR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii