Banca Nationala a Romaniei (BNR) isi mentine prognoza inflatiei stabilita in august, la 3,5% la finalul acestui an, la limita superioara a intervalului superior, de un punct procentual, al tintei de 2,5%, in ciuda faptului ca analistii bancilor se asteapta ca inflatia sa urce aproape de 4%.
Daca inflatia va scadea in acord cu prognoza BNR, este posibil ca si ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele in lei cu dobanda variabila, sa coboare sub 3%, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
“Prognoza noastra este ca in urmatoarele luni inflatia isi va continua tendinta descendenta si va urma, conform datelor preliminirare prevazute pentru saptamana viitoare, (cand Institutul de Statistica va anunta nivelul inflatiei din octombrie) o scadere sensibila a ratei inflatiei, pana spre limita de sus a intervalului de tinta, spre 3,5%. Acestea sunt datele noastre, iar noi credem in ele, cu riscurile necesare. Joi (cand va fi prezentat raportul privind inflatia) veti vedea ca sunt riscuri, sunt consemnate in comunicat, daca le cititi cu atentie, legate de preturile pe care noi nu le controlam. Altminteri, tot din comunicat, inflatia pe care noi o putem influenta, a coborat in continuare, undeva la 2,7%, sensibil in apropierea ratei noastre de politica monetara si sub dobanzile din piata monetara”, a spus Mugur Isarescu, in cadrul briefing-ului de astazi, la intrebarea pusa de Bancherul.ro privind riscul ca BNR sa rateze tinta de inflatie, conform prognozelor analistilor.
“Datele analizate in prezent de noi, pe care le schimbam in functie de evolutia situatiei, arata ca tendinta de scadere a inflatiei va continua si anul viitor, dar mai atenuata”, a adaugat guvernatorul.
- Ne putem astepta si la scaderea dobanzilor ROBOR, pe masura ce scade inflatia? l-am mai intrebat pe Mugur Isarescu.
“Nu mult. Dobanzile sunt unde trebuie. Fluctuatiile sunt mici, pentru dumneavoastra poate sunt mari, dar pentru noi sunt rezonabile. ROBOR-ul la 3 luni, care este acum principala obsesie, pentru ca are si impact in procesul de creditare, din august se plimba intre 3,1% si 3,4%. Noi spunem ca e stabil. Dumneavoastra, ca sa faceti stiri, spuneti ca s-a prabusit, a crescut...dar miscari intre 3,1% si 3,4% le vedem in continuare. Nu le consideram a fi nici cresteri, nici scaderi, sunt fluctuatii absolut normale in functionarea unei piete. Cam pe acolo le vedem si in perioada urmatoare.
Dar cineva ar putea sa intrebe: dar ce nu ar fi ROBOR intre 2,5% si 3%? Nu e prea mare excesul (deficitul de lichiditate)? Nu, pentru ca reflecta si perceptia bancilor ca in viitor BNR va majora rata de politica monetara. Si atunci este normal ca ROBOR-ul la o zi, la o saptamana, pana la o luna, sa fie mai apropiat de 2,5%, rata de politica monetara, iar cel la 3 si 6 luni sa se stabilizeze undeva mai sus, pentru ca intervine judecata de valoare a analistilor din bancile comerciale, a dumneavoastra, si a trezorerilor ca banca nationala va majora dobanda.
Si mai este si prognoza. Deocamdata inflatia este 5%. Cand va ajunge la 3,5%, probabil ca si dumneavoastra, impreuna cu trezorierii si analistii veti gandi altfel. Asa ca, sa mai asteptam o saptamana sau doua sau trei sau sfarsitul anului. Noi ne mentinem prognoza ca indicele preturilor de consum se va apropia de 3,5%, cu imponderabilele pe care nu ai cum sa le pui cu exactitate”, a adaugat guvernatorul BNR.