BANCI | Stirea Zilei

BNR mai respinge un atac necredibil impotriva sa, a ROBOR si a bancilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-01-22 23:48

Banca Nationala a Romaniei (BNR) respinge din nou acuzatiile de manipulare a indicelui ROBOR pentru dobanzile pietei interbancare aduse de Daniel Zamfir, senator ALDE, partid care face parte din coalitia de guvernamant, alaturi de PSD, ai carui reprezentanti au justificat taxa bancara introdusa intempestiv la finalul anului trecut prin “lacomia” bancilor de a obtine profituri prin cresterea dobanzilor.

Darius Valcov, consilierul economic al premierului Dancila, a declarat, inainte de introducerea taxei bancare, botezata taxa pe lacomie, ca bancile au facut un cartel pentru a majora indicele ROBOR, cu scopul de a obtine profituri cat mai mari.

Daniel Zamfir este un apropiat al avocatului Gheorghe Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor, asadar direct interesat de discreditarea sistemului bancar si a BNR.

Cuplul Zamfir-Piperea este autorul mai multor legi adoptate impotriva sistemului bancar, precum darea in plata sau conversia in lei a creditelor in franci elvetieni, la cursul din data acordarii, legi declarate partial, respectiv in intregime ilegale de Curtea Constitutionala.

In ziua adoptarii de catre Guvern a taxei pe banci, Parlamentul a aprobat alte trei legi initiate de cuplul Zmfir-Piperea impotriva bancilor: plafonarea dobanzilor la credite, anularea caracteristicii de titlu executoriu al contractelor de credit si limitarea sumelor ce pot fi recuperate de firmele specializate la dublul sumei cu care au fost cumparate de la banci.

Acuzatiile reprezentantilor Guvernului si ale cuplului Zamfir-Piperea sunt lipsite astfel de credibilitate, date fiind interesele directe ale acestora privind introducerea taxei pe banci si discreditarea sistemului bancar.

Criticii BNR si ai sistemului bancar au profitat de cresterea puternica a ROBOR, incepand din toamna lui 2017, pe fondul intensificarii inflatiei si a instabilitatii politice.

Astfel, ROBOR la 3 luni, indicele pentru calcularea dobanzilor la creditele in lei cu dobanda variabila, printre care si cele Prima Casa, a depasit nivelul dobanzii de politica monetara, de 1,75%, la inceputul lunii octombrie 2017, pentru prima data dupa sase ani, pana atunci fiind permanent sub nivelul dobanzii de referinta a BNR. (vezi grafic)

Ecartul dintre dobanda de referinta si ROBOR s-a adancit in perioada 2016-2017, cand BNR a mentinut un exces de lichiditate in piata, cu scopul de a stimula creditarea, dupa cum a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Astfel ca ROBOR la 3 luni a coborat la un minim istoric de 0,68% in octombrie 2016, cu peste un punct sub dobanda BNR, de 1,75% in acel moment.

Lucian Croitoru, consilierul de politica monetara al guvernatorului BNR, a sugerat atunci ca ROBOR-ul ar trebui crescut cat mai curand spre nivelul dobanzii de referinta, dat fiind ca inflatia va creste. (vezi aici detalii)

Dar Mugur Isarescu nu l-a ascultat si a amanat cresterea ROBOR. Asa incat acesta s-a majorat singur, luand BNR pe nepregatite, in toamna lui 2017.

De atunci, BNR a scapat de sub control ROBOR, in sensul ca l-a lasat sa ramana peste dobanda de referinta, chiar daca aceasta a fost majorata de trei ori, pana la 2,5%.

BNR a dorit astfel ca ROBOR sa reflecte o politica monetara mai restrictiva decat arata dobanda de referinta, cu scopul ca aceasta sa nu fie majorata prea tare, iar ulterior scazuta iar, dupa ce inflatia va fi scazut, dn nou, la 3,5%, de la peste 5%, spre surpriza multora.

ROBOR a fost lasat astfel la peste 3% pe an, oferind insa apa la moara politicienilor populisti si altor detractori ai sistemului bancar, direct interesati de demonizarea acestuia.

Declarație de presă a purtătorului de cuvânt al BNR, Dan Suciu, în legătură cu acuzațiile aduse BNR

Domnul senator Daniel Zamfir și domnul avocat Gheorghe Piperea au început din data de 13 ianuarie a.c., la postul de televiziune Antena 3, un atac la reputația Băncii Naționale a României prin proferarea unor acuzații fără fundament, bazate pe neadevăruri și neînțelegeri grave legate de implicarea BNR în piețele financiare interbancare.

Deși reprezentanții BNR au răspuns, subliniind prin intervenții publice neclaritățile și neadevărurile exprimate, domnul senator a continuat să propage acuzațiile respective, fără niciun amendament. În consecință, sunt necesare mai multe precizări:

Piața financiară interbancară (monetară, valutară), înființată în 1995, este un canal esențial prin care se transmite politica monetară, atributul exlusiv al BNR, consacrat prin lege. Prin stabilirea ratei dobânzii de politică monetară, BNR definește și culoarul de variație a dobânzilor pe piața interbancară, în scopul îndeplinirii obiectivului său fundamental, asigurarea stabilității prețurilor pe termen mediu. Ratele dobânzilor interbancare îndeplinesc, în consecință, un rol vital în configurarea politicii monetare.

Indicii de referință ROBOR (inițial numiți BUBOR la înființarea pieței) au fost stabiliți pentru transparentizarea și definirea tendințelor și a eficienței politicii monetare, precum și a corelațiilor vitale cu piața valutară. Cele 8 referințe din această piață (overnight, o zi, o săptămână, o lună, trei luni, șase luni, nouă luni, 12 luni) sunt calculate într-o platformă independentă pe baza cotaţiilor afişate de către băncile comerciale la scadențele respective.

BNR monitorizează respectarea regulilor de funcționare a pieței. Toate așa-zisele probleme invocate de domnul senator Zamfir în legătură cu pretinse manipulări ale pieței sau trucări ale indicilor au fost tranșate clar și explicit prin comunicatul recent al Asociației Piețelor Financiare și comunicatul Consiliului Concurenței sau prin intervenții ale BNR.

În consecință, nu există nicio justificare rațională de a răspunde afirmativ solicitării domnului senator Daniel Zamfir pentru a anula sau schimba regulamentul de funcționare a pieței, regulament care respectă toate standardele internaționale, după cum confirmă Asociația Piețelor Financiare. Această piață interbancară a contribuit, la rândul său, la obținerea statutului de economie de piață funcțională, condiție obligatorie pentru aderarea României la Uniunea Europeană.

Domnul senator Daniel Zamfir se adresează greșit Băncii Naționale a României atunci când încearcă să pună în discuție așa-zisele probleme în loc să se adreseze direct celor care operează pe piață. Mai mult, abia prin OUG 50/2010 referința ROBOR a fost preluată ca parte explicită și transparentă în structura ratelor la credite. A fost aleasă scadența la 3 luni (care atunci era de 6,84%), pentru că a fost considerată relevantă ca urmare a volatilității relativ reduse, a valorii de semnal și pentru a oferi suficientă predictibilitate în relația dintre bănci și debitori. Decizia alegerii acestei referințe nu a aparținut BNR. Dacă domnul senator Daniel Zamfir crede că nivelul ROBOR de 3% este împovărător (deși este la mai bine de jumătate din nivelul la care era când a fost ales ca reper), poate propune o altă referință, cu toate consecințele de rigoare.

Totodată, după cum clarifică și comunicatul Asociației Piețelor Financiare, cifra invocată în public de domnul senator Daniel Zamfir, cea a tranzacțiilor din 17 ianuarie 2019 (de 1,56%), nu reprezintă altceva decât media tranzacțiilor ROBID - ROBOR pe termen scurt, pentru o zi cu o lichiditate mare, dar care nu caracterizează tranzacțiile pe durată mai lungă de timp (cum e ROBOR la 3 luni), în zilele cu lichiditate mică. De exemplu, pentru ziua de ieri, 21 ianuarie a.c., această cifră este 2,39%, ceea ce subliniază încă o dată volatilitatea indicilor ROBOR pe termen scurt. Aceasta nu înseamnă că se anticipează o prognoză într-un sens sau altul, variațiile de lichiditate fiind determinate pe termen scurt de operațiunile Ministerului de Finanțe (încasări de taxe și impozite sau plăți de salarii și pensii), după cum guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat de nenumărate ori.

BNR este deschisă la dialog și la conlucrare cu toate instituțiile statului, în limitele mandatului său definit de lege și ale decenței interlocutorului. Dar orice dialog, orice proces de comunicare trebuie să pornească de la probleme reale și trebuie să se bazeze pe înțelegerea corectă și onestă a situației. Din păcate, asistăm la același atac dezlănțuit cu acuze extrem de grave, fără probe, proferate în public din partea domnului senator Daniel Zamfir și a avocatului Gheorghe Piperea, care, potrivit domnului Zamfir, este autorul tuturor inițiativelor legislative promovate de acesta în Parlament. Un dialog real este binevenit atunci când cei implicați pot contribui cu clarificări, dar nu și atunci când este deturnat pentru a întreține artificial o stare de confuzie.

Comentarii

constantin
Ancheta necesara la Daniel Zamfir
Avand in vedere instabilitatea economica creata prin proiectele legislative lansate de catre senatorul Daniel Zamfir, precum si a declaratiilor publice de o gravitate extrema care a afectat si afecteaza in mod vizibil siguranta economica nationala solicitam de urgenta o ancheta care sa analizeze punctual activitatea acestui personaj. Sunt persona fizica si administrator si nu am nicio culoare politica, ci doar putin scaun la cap ca s nu zica miselul ca sunt de-ai bancherilor. A face declaratii in public , in calitate de senator al Romaniei si de Presedinte al Comisiei Economic, industrii si servicii fara a verifica autenticitatea informatiilor pe care le obtine de la diversi penibili, denota gravitatea situatiei si afecteaza intreg mediul de afaceri. De asemenea a emite proiecte legislative fara studii de impact este o crima economica. Stop dl. Zamfir ca romanii nu sunt cobaii dvs. sa va jucti cu soarta lor. In toata aceasta ironie vehementa cu, care luptati ma face sa cred ca nu sunteti in toate mintile si chiar credeti cu tarie ca realizati ceva extraordinar pentru romani. Stiti ce realizati in final cu proiectele acestea - saracie. Doriti cu adevarat sa faceti ceva pozitiv, ok, taxati bancile ca sunt de acord sa fie taxat dar hai inainte da a da cu piciorul sa ne punem la masa toti factorii implicati si sa gasim un procent sanatos de taxare. Vrem dobanzi ca afara, pai eu sunt primul ca administrator s iau credite cu dobanda ca afara, dar mintea domniei voastre aceea inculta s-a intrebat de ce sunt dobanzile asa de mari? Pai sa va dau un exemplu: In Spania daca nu ti-ai platit rata la banca ai pus-o ... numai poti sa-ti iei nici macar un contract amarat de telefon. In Romania cati clienti isi platesc ratele dl. Zamfir, aveti idee ..... pai totul se reduce la riscul de creditare. In afara riscul e mic pentru ca rate nerambursare este mica, la noi riscul e mare pentru ca multi nu achita. Am si eu o intrebare dl. senator, stiti ce inseamna o economie de piata, ca tare imi e ca ati cam chiulut de la scoala? Cum pusca mea putem avea un presedinte la Comisia economica care e praf la cunostinte financiar bancare si economice. Auzi chipule ca el intreaba pe unii si pe altii care-i spun cum merge treaba. Hai sa-ti spuna un ardelean get/bget du-te cat vezi cu ochii si lasa-ne ca zau ca ne-am scarbit de voi si pe la noi pe aici se vehiculeaza ideea ca ne-am cam saturat de porcii de dincolo dupa ce treci muntii. Ne dorim o Romanie curata si civilizata, iar voi din pacate sunteti varianta de Las fierbinti a politicii romanesti. Ne trezim noi mai greu ardelenii, dar si de venim la Bucuresti apai va spunem ca Vlad Tepes era bland pe langa ce o sa va facem noi miseilor si tradatori de neam ce sunteti. M-am saturat sa vad cum ne pleaca copii dincolo ca numai rezista de nesimtirea voastra, nu se mai poate. STOP JOC si luati-l ca un avertisment serios.

RADULESCU MARCEL
Imputatii BNR
BNR i se poate imputa abandonarea sistemului bauspar in bratele sistemului mafiot. N-a miscat un deget in apararea clientilor bancilor pentru locuinte, iar legea o obliga sa protejeze interesele financiare ale acestora

RADULESCU MARCEL
Zamfir - o unealta suspecta
Senatorul asta, care este sotul Oanei Stancu de la Antena3 si care a fost luat de ALDE dupa ce l-a dat afara PNL, este mai mult decat dubios si suspect. Ceva pozitiv, constructiv, n-ar face, e pus doar pe distrugere. SRI mai exista? Daca tot cauta dreptate si adevar in sistemul bancar, de ce nu se implica in scandalul cu bancile pentru locuinte?! Aici chiar ar avea de lucru si ar descoperi muuuuuulte abuzuri si ilegalitati comise de Curtea de Conturi, dar asta e o institutie atat de fundamentala incat tuturor le e frica sa o traga la raspundere.

constantin
ALLLooo Zamfir
Cursul azi 1 Euro = 4.7569, 1 CHF = 4.1946 Pppptttiuu, deci cu cat o sa platesc eu rata de azi .... ptiii ce m-ati ajutat dl. senator,.... Bineinteles ca tot BNR-ul e de vina. Ia uite aici dl. senator "cresteri" spectaculoase urmare a deciziilor dvs. intelepte BET, indicele care arată evoluţia celor mai lichide 15 companii, a coborât cu 11,21%, indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, s-a depreciat cu 10,95%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, consemna o scădere de 9,93%, informează Agerpres. Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 10,71%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, a consemnat o depreciere de 8,96%. Valoarea totală a schimburilor realizate miercuri pe Bursa de Valori Bucureşti s-a situat la aproape 1,056 miliarde de lei (226,75 milioane de euro), cele mai multe fiind tranzacţii cu acţiuni (1,053 miliarde lei). Cele mai mari scăderi erau consemnate la Banca Transilvania (-19,91% ), BRD-GSG (-16,62%) şi TMK Artrom (-15%). Sa-mi spuneti si mie dl. senator dupa viziunea minunata a dvs. cati bani faceti voi la buget cu taxa asta incat sa acopere gaurile provocate in economie ... Nici 1/10 aici e problema domnule senator. Cine acopera gauta de 9/10 noi prostii de romani care stam si inghitim zi de zi OUG-urile voastre minunate. Repet, e important sa impozitam, sa aducem venit la stat, dar acestea trebuie coroborate cu reducerea cheltuielilor si cresterea investitiilor. Voi faceti pe invers, produceti cheltuilei care nu sunt acoperite de buget, dupa care va apucati sa faceti bugetul si inventati taxe ca sa puteti acoperi cheltuielile. Revin, misto scoala ati facut dar nu se pupa cu economia de piata..... Ia sa-mi spuneti dl. senator cate cheltuieli bugetare ati taiat voi in ultimii 2 ani. Dati vina pe BNR, care au si ei pacatele lor ca nimeni nui sfant pe lumea asta, dar ia sa ne uitam in ograda voastra. Cati parlamentari cu dosare avem care au devalizat statul si votati acum ordonante ca sa scapati. Cate ministere avem 28 . Ia reduceti la 14 ministere, si dati afara 20% din bugetarii din Romania. Timp de un an de zile statul sa-i plateasca fiecarei firme care angajeaza un bugetar, cu obligatie ca inca 12 luni sa nu poate sa-l dea. Astfel scoatem bugetarii de la naftalina care nu produc nimic. Ia reformati voi statul si cheltuielile publice pe care le faceti, ia taiati voi pensiile speciale si toate cheltuielile inutile. Domnule Radulescu, daca ar fi sa rascolim in fiecare institutie si firma credeti-ma ca nici masca de gaze nu ne mai salveaza ... Stilul asta de la romani de a face circ ca sa pot ei fura cat mai mult e unealta veche, de acum 2.000 de ani, nu au inventat roata. Partea proasta e ca sa ai o majoritate atat de mare cum a avut PSD-ul si sa-ti tai singur craca asta e de pus in rama. Eu zic asa ca BNR-ul e de vina ca: 1. O treime din romani au PRIVATA si nu toaleta si canalizare - stiti locul acela privat ca de aceea se numeste privata unde te duci sa-ti faci nevoile in aer liber 2. O parte din romani daca vor lumina trebuie sa-si faca gaura in tavan si pod sa le intre razele romantice ale lunii, asta in cazul in care e senin. 3. Ca au fugit din tara multi dragi cetateni sa scape de voi, nu de altceva, doar de voi .... 4. Ca aveti dosare penale, ... stau sa ma gandesc daca imi ajung degetele de la maini sa numar cati parlamentari cinstiti or fi, dar sunt convins ca si ei se inteaba ce dracu cauta pe acolo 5. Sunt convins ca tot ei sunt de vina si de clasa politica 6. Putem continua ... Deci concluzia de la BNR ni se trage tot raul din lume. Adevar va graiesc ca i se gata si mandatul lui Isarescu si vor sari toti ca musca la... stiti voi la ce sa puna laba sau botul pe mana BNR, dar sa va aduceti aminte ca dc guvernul e asa de competent ceva urma si de BNR nici nu vreau sa ma gandesc. O sa vina un atotstiutor ca Zamfir la conducere si o sa ne zica stiti va spun eu cum sta treaba ca am auzit de la ala si ala ce si cum merge treaba, afara bancilor din Romania ca noi n-avem nevoie de voi, ce cautati voi in tara asta..... Trebuie sa-mi schimb domeniul de activitate al societtaii si sa fac cozi de lemn pentru sape ca am o minunata viziune ca se vor vinde ca paine calda in lunile ce vor urma. Sunt un om pasnic si nu ma gandesc la cozi de lemn de topor .... Din pacate prostia/lacomia si hotia cresc precum Fat-frumos, iar inteleptii/cultii stau ascunsi de teama mafiotilor, numai au nicio sansa si asta se doreste. Consumatori si slugi .... sa o duca unii bine ... Suntem un popor tare inghesuiti daca atata putem si nu suntem n stare sa facem nimic, ne meritam soarta.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii