BANCI | Stirea Zilei

Banca Transilvania cere ajutorul statului, ca sa faca fata competitiei bancilor straine

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-02 16:27

Banca Transilvania a solicitat garanţii guvernamentale pentru nevoile de finanţare în euro, ca să poată concura cu subsidiarele locale ale unor mari grupuri financiare internaţionale, ce au beneficiat de ajutoare de stat, relatează Reuters.

Agentia de presa a revenit ulterior asupra informatiilor, precizand ca nu este vorba de o cerinta doar pentru Banca Transilvania, ci pentru toate bancile romanesti.

Mai multe bănci internaţionale cu subsidiare în România au primit ajutoare guvernamentale de la statele de provenienţă, prin injecţii directe de capital sau prin garanţii pentru emisiuni, pentru a face faţă mai bine crizei financiare mondiale.

Cel mai recent exemplu este Erste Bank, ce deţine cea mai mare bancă românească, BCR, care a semnat vineri un acord mult aşteptat cu guvernul austriac, pentru a-şi majora capitalul cu 2,7 miliarde euro.

"Este o competiţie neloială, atunci când băncile din Austria, Olanda sau Grecia primesc ajutor de la stat", a declarat într-un interviu pentru reuters directorul general al Băncii Transilvania, Robert Rekkers.

"Este clar că dacă nu ar fi beneficiat de aceste ajutoare, şi-ar fi redus activitatea în România sau chiar s-ar fi retras de pe această piaţă. Garanţiile de stat pentru finanţările în euro ar fi o idee bună, pentru că, în caz contrar, am fi dezavantajaţi", a mai spus acesta.

Rekkers a declarat că Banca Transilvania, ce are o rată de solvabilitate de circa 15%, nu are probleme de lichiditate şi nu are nevoie de o infuzie de capital din partea statului.

Acesta a adăugat că, în timp ce guvernul nu susţine băncile cu capital românesc, a prevăzut în bugetul pentru 2009 injecţii de capital în CEC Bank şi Eximbank, deţinute de stat, ceea ce este "un alt exemplu de situaţie incorectă", potrivit lui Rekkers.

Analiştii avertizează din ce în ce mai mult că băncile din Europa Centrală şi de Est ar putea avea nevoie de numerar suplimentar de miliarde de euro, pentru a evita o criză, din cauza creditării externe masive şi a dependenţei de linii de împrumuturi din străinătate.

Rekkers a spus că nu este îngrijorat din cauza deprecierii recente a leului, pentru că majoritatea portofoliilor băncii sunt în lei.

Şeful Băncii Transilvania a mai spus că banca va încerca să fie prudentă, ţintind măsuri de reducere a costurilor, în timp ce va abandona planurile privind o extindere a reţelei de 500 de unităţi. Rekkers nu a furnizat detalii suplimentare.

Banca Transilvania are active totale de 17 miliarde lei (5 miliarde dolari) şi a afişat un profit net de 398 milioane lei anul trecut, cu 17% mai mult decât în 2007.

Acţiunile Băncii Transilvania s-au depreciat luni până la un nivel minim al ultimilor cinci ani, de 0,6350 lei, în contextul în care cotaţiile titlurilor de pe pieţele de capital au coborât la un nivel minim nemaiatins din septembrie 2003, înregistrat luna trecută, ca urmare a îngrijorării cu privire la stabilitatea economică a României şi a turbulenţelor internaţionale.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii