BANCI | Educatie financiara

Ce este un cont de economii, ce avantaje ofera si cum se utilizeaza corect

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-08-21 19:56

Contul de economii este un produs bancar oferit de banci, destinat economisirii unor sume de bani, pentru care banca plateste o dobanda.

Avantajul acestuia este ca avem oricand acces la bani, fara a pierde dobanda platita de banca, spre deosebire de un depozit clasic, la care dobanda se plateste la termenul stabilit initial.

Dobanzi

Pe de alta parte, dobanda platita in cazul unui cont de economii este, in general, variabila, nu fixa, adica se poate modifica oricand, in functie de evolutia indicilor dobanzilor bancare. (Exista banci care practica dobanzi fixe valabile pentru anumite intervale, precum un trimestru).

De asemenea, dobanzile platite de banca pentru un cont de economii sunt ceva mai mici decat in cazul unui depozit.

O alta caracteristica a conturilor de economii este acela ca unele banci impun anumite sume minime pentru plata unei dobanzi, in general de 500 de lei. Cu cat sumele economisite sunt mai mari cu atat dobanda platita este mai mare, existand dobanzi prestabilite pe transe valorice.

Dobanzile platite de banci pentru un cont de economii difera destul de mult.

De exemplu, pentru sume intre 500 si 10.000 de lei, BCR plateste o dobanda de maxim 3,75%, BRD si Raiffeisen Bank de 4,5% iar Banca Comerciala Carpatica de 5,5%.

Cum se utilizeaza un cont de economii

Pentru deschiderea unui cont de economii la ghiseul unei banci aveti nevoie doar de actul de identitate, pe baza caruia se constituie un cont bancar pe baza caruia functioneaza contul de economii.

La acest cont se poate atasa unul sau mai multe carduri cu ajutorul caruia se pot depune bani, la ATM-uri specialilzate, in contul de economii, sau se pot regrate sume de bani din contul de economii.

La cont se poate atasa si serviciul de internet banking (in cazul in care nu aveti deja unul deschis la respectiva banca), cu ajutorul caruia puteti vizualiza starea contului, puteti face plati si transferuri sau constitui depozite.

Un cont de economii se poate deschide si online sau prin telefon de catre clientii unei banci.

Dupa deschiderea contului puteti depune sume de bani in numerar, la ghiseul bancii, la automatele de depunere numerar sau la ATM-urile specializate pentru depuneri de numerar.

De asemenea, puteti transfera sume de bani in contul de economii dintr-un alt cont, prin ordine de plata la ghiseele bancilor, prin internet banking, telefon banking sau la automatele bancare si ATM-urile specializate.

Cum puteti avea acces la banii depusi in cont?

Metoda clasica de evidentiere sau verificare a sumelor din contul de economii este extrasul de cont, eliberat la ghiseul bancii sau prin scrisoare postala, la cerere sau periodic (de obicei lunar).

Accesul la contul de economii se poate face si prin mijloace moderne de comunicatii, precum internet, telefon sau cu ajutorul cardului, la ATM-uri.

Astfel, bancile ofera clientilor posibilitatea interogarii contului de economii prin telefon (serviciile de call center), online (serviciul de internet banking) sau cu cardul la ATM-uri.

Cardul atasat contului de economii ofera si avantajul de a retrage sume de bani la ATM-uri sau de a face plati la comercianti sau alti furnizori de servicii, precum si pentru plata diverselor taxe sau impozite.

Garantii

Conturile de economii, ca oricare alt cont sau depozit bancar, este garantat de stat in limita echivalentului a 100.000 de euro pentru fiecare deponent la fiecare banca.

Cu alte cuvinte, daca un deponent are doua conturi de economii la aceeasi banca, daca respectiva banca intra in faliment, el va fi despagubit in limita a 100.000 de euro, chiar daca intr-un cont va avea o suma mai mare decat aceasta limita.

In schimb, daca un client are doua conturi la doua banci diferite, unul cu o valoare de 80.000 de euro iar celalalt tot de 80.000 de euro, in cazul in care ambele banci intra in faliment statul il va despagubi cu 160.000 de euro, intrucat ambele conturi sunt in limita a 100.000 de euro, la banci diferite.

Exemple de conturi de economii

Vezi contul de economii CON(T)FORT oferit de Banca Comerciala Carpatica - cont cu dobanda excelenta si acces oricand la bani

Comentarii

ce conteaza
matematica
va rog sa verificati inainte sa publicati....80.000 + 80.000 nu va face niciodata 180.000 !!!....e lipsa de profesionalism....

Bancherul.ro
corect
Ne scuzati, mai gresim si noi, multumim pentru observatie, s-a corectat



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Oferte de credite pe Facebook care sunt inselatorii sau fraude online (tepe)

Pe Facebook exista nenumarate oferte de credite care sunt tentative de inselatorie (tepe) sau fraude online. Metoda de inselatorie consta, in principal, in obtinerea de catre escroci a datelor personale si financiare (numerele si parolele cardurilor sau aplicatiilor bancare) prin detalii

Cum aș putea să previn fraudele cu cardul realizate de persoane din alte țări?

"O persoană apropiată a observat recent în aplicația băncii o serie de tranzacții din Italia. Ea a fost în țară în tot acest timp, așa că nu ar fi avut cum să facă acele tranzacții. Eu sunt client ING, așa că aș vrea să știu cum aș putea să evit acest detalii

Site-uri pentru tepe (inselatorii, fraude) cu credite

Va prezentam mai jos o lista cu site-uri promovate de Google prin care se dau tepe cu false credite: - quiz.vumrez.com - site promovat de Google pe site-ul Bancherul.ro, care are link catre un asa-zis chestionar cu valoarea creditului pe care vrei sa-l obtii, iar detalii

Bancile au inceput sa inteleaga ca au nevoie de o relatie pe termen lung cu consumatorul, nu de un castig rapid

• Majorările fiscale în 2025 pot fi: majorarea TVA, a impozitului pe profit sau a impozitului pe proprietăți – Ana Popescu • UniCredit a reevaluat creșterea economică la 1,7%, în scădere în anul 2024 și sub detalii

 



 

Ultimele Comentarii