BANCI | Ultima Ora

Radu Ghetea va fi schimbat de la conducerea CEC Bank, spune premierul Victor Ponta. Ce va face BNR? Va fi sau nu de acord?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-18 08:32

Premierul Victor Ponta a declarat aseara la postul Romania TV ca Radu Gratian Ghetea nu va mai fi presedintele CEC urmand sa fie schimbat de ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, dupa verificarea cazului in care banca de stat i-a acordat un credit in valoare de 1,3 milioane de euro fiicei presedintelui Basescu, Ioana.

Intrebat dacă Radu Ghetea va mai rămâne preşedinte al CEC după "năzbâtia" de a acorda un credit ipotecar Ioanei Băsescu, şeful Executivului a răspuns:

"Nu. Am vorbit cu domnul ministru de Finanţe, pentru că este singurul care are competenţa de a face schimbări în conducerea CEC, şi îl susţin total să verifice foarte clar lucrurile şi să propună măsurile care se impun. O să-l mai sune domnul Băsescu să-l apere pe cel care i-a dat credit, dar domnul Chiţoiu nu e aşa uşor impresionabil, am totală încredere că ştie să-şi facă treaba".

"Activitatea de ansamblu a bancii este evident în supravegherea Ministerului de Finanţe, pentru că Ministerul de Finanţe e acţionarul, e proprietarul. E ca şi când la o televiziune sau o afacere, proprietarul care are sută la sută, sigur că nu poate să lase adunarea generaă sau consiliul de administraţie să facă orice cu banii respectivi", a mai spus Ponta.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat recent că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC Bank inainte de termenul din mai 2015, fără a motiva această intervenţie.

Ulterior, presedintele Basescu a precizat, prin purtatorul sau de cuvant, ca o schimbare a lui Ghetea pe criterii politice, inainte de expirarea mandatului, ar transmite un mesaj de neincredere in banca dar si in sistemul bancar, Ghetea fiind si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Ce va face BNR?

Inlocuirea lui Ghetea cu o alta persoana la conducerea CEC Bank nu se poate face insa fara acordul BNR, institutie care are un cuvant greu de spus atat in privinta schimbarii unui presedinte de banca, dar si in cea de numire a inlocuitorului.

Si in 2009 s-a incercat de catre noul guvern debarcarea lui Ghetea de la conducerea CEC Bank, pe care a preluat-o la inceputul lui 2007 de la Eugen Radulescu, insa atunci BNR s-a opus. Enache Jiru, acum secretar de stat la Finante, era, la vremea aceea, principalul candidat pentru inlocuirea lui Ghetea.

Ramane de vazut ce va face acum BNR, in conditiile in care la mijloc este si scandalul creditului acordat Ioanei Basescu, in conditii pe care banca inca nu le-a lamurit.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii