BANCI | ANPC

OTP Bank, amendata de ANPC pentru cesionarea creditelor in franci elvetieni (CHF)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-11-28 22:03

OTP Bank a fost amendata cu 160.000 de lei de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), prin CJPC Constanta, pentru ca a cesionat ilegal credite in franci elvetieni (CHF) catre diverse firme off-shore detinute de banca-mama din Ungaria, dar care nu aveau licenta de functionare ca banca.

In consecinta, respectivele firme off-shore nu aveau dreptul sa perceapa dobanzi pentru creditele cesionate de OTP Bank, asa cum s-a intamplat in perioada dupa 2007, cand au fost cesionate in jur de 10.000 de credite in valoare de peste 700 milioane CHF si peste 20 milioane euro catre firme precum OTP Financing Solutions din Olanda si OTP Bank Nyrt din Ungaria.

ANPC a cerut de aceea, OTP Bank, sa restituie clientilor cu credite in CHF cesionate dobanzile pe care acestia le-au platit, in valoare de aproape 250 milioane CHF si 20 milioane euro, conform informatiilor publicate de presa.

"OTP Bank România S.A. nu a pus la dispoziţie documente care să ateste pentru OTP Financing Solutions B.V. calitatea de instituţie de credit sau de entitate autorizată şi reglementată în acest sens prin legi speciale. OTP Financing Solutions B.V. în calitate de cesionar avea dreptul de a percepe lunar, doar sume de bani reprezentând principalul creditului, perceperea oricărei alte sume de bani realizându-se fără nicio bază legală, în condiţiile constatării lipsei capacităţii speciale de folosinţă a cesionarului care nu are calitatea de instituţie de credit sau instituţie financiară autorizată", conform procesului-verbal de sancţionare a OTP Bank de catre ANPC.

Masura dispusa de Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor din Constanta vizeaza doar clientii care au depus reclamatii, dar se asteapta ca ANPC sa o transpuna la nivel national, ca in cazul Bancpost.

OTP Bank a anuntat ca va contesta in instanta decizia ANPC, astfel ca pana in momentul unei decizii definitive a judecatorilor, masurile dispunse impotriva sa sunt suspendate.

Bancpost a fost sanctionata, la randul sau, de ANPC, in luna august a acestui an, tot cu o amenda de 150.000 de lei pentru cesiunile ilegale de credite tot catre firme off-shore din strainatate, insa banca a contestat masura in justitie, procesul fiind in faza de judecata.

Cu aceeasi ocazie, ANPC a acuzat Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca a permis bancilor sa cesioneze in strainatate creditele acordate de bancile romanesti. (vezi aici detalii)

Comentarii

Fodor István
Panasz
Lakás Chf hitelt vetem fel 2007 Ben és lassan nem tudom fizetni úgy megnőtt a havi részlet fizetés. Mien lehetőség?

Vasile Pop Coman - jurnalist Bancherul.ro
Panasz
Jogában áll a banktól kérni, hogy a jelen pénzügyi lehetőségei szerint találjanak megoldást a hitel kifizetésére. Javaslom, hogy vegyen ligatúrát a CSALB-val, a csalb.ro weboldalon. Kérem, hogy a banktól és a CSALB-tól kapott válaszokkal térjen vissza hozzám.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: ANPC



Paul Anghel, director in cadrul ANPC, anchetat pentru coruptie de DNA

Paul Anghel, director general la Directia generala control si supraveghere piata si aromonizare europeana din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), este anchetat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA).  Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie detalii

Reclamatiile la ANPC impotriva bancilor si IFN-urilor: 463 in anul 2021

Pe parcursul anului 2021, la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au fost înregistrate 463 reclamații din partea consumatorilor de servicii financiare oferite de banci si Institutii Financiare Nebancare (IFN). ANPC a verificat instituții financiare bancare și nebancare, constatându-se că, în cazul unei instituții financiare nebancare, caracteristicile principale ale creditului erau prezentate într- un mod înșelător/ambiguu. Extras din Raportul anual ANPC 2021: Servicii financiare ANPC a acordat o atenție deosebită plângerilor consumatorilor privind serviciile financiare, ținând cont de impactului financiar foarte puternic asupra detalii

Firmele de recuperare creante inscrise in evidenta ANPC

LISTA ENTITAȚILOR CARE DESFAȘOARĂ ACTIVITATEA DE RECUPERARE CREANȚE CARE FIGUREAZĂ ÎN EVIDENȚA ANPC

Nr. crt DENUMIRE ENTITATE 1 AGIO Wierzytelnosci Plus Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamkniety reprezentată de SC KI DEBTSERVICE SRL
2 SC ASSET PORTFOLIO SERVICING ROMANIA SRL
3 SC ASSET RECOVERY DEBTS SRL
4 SC AVESTIS INTERNATIONAL SRL
5 SC B2KAPITAL PORTFOLIO MANAGEMENT SRL
6 SC CEE COLLECT ROMANIA SRL
7 SC COFACE ROMANIA INSURANCE SERVICES SRL
8 SC COLECTARE RECUPERARE CREANTE CRC SRL
9 SC CREDITEXPRESS FINANCIAL SERVICES SRL
10 SC CYCLE EUROPEAN SRL
11 SC DEBT COLLECTION AGENCY SRL
Radiată
12 SC ENB PROPERTY SOLUTIONS SRL
13 EOS CREDIT detalii

Clientii Vodafone au o parere proasta despre firma de telefonie

Vodafone are o reputatie proasta printre clientii sai, conform comentariilor la o postare pe Facebook a firmei de telefonie din Anglia. Cea mai mare parte a comentariilor sunt critice la adresa Vodafone: "O retea care a ajuns de tot rasul lumii...3 detalii

 



 

Ultimele Comentarii