BANCI | Ultima Ora

Guvernul a schimbat Codul Fiscal, pentru ca bancile sa achite mai multe impozite pe creditele neperformante vandute recuperatorilor de creante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-09-01 17:51

Bancile nu vor mai putea deduce integral din impozitul pe profit creditele neperformante vandute recuperatorilor de creante, ci doar in limita a 30% din valoarea acestora, conform unei Ordonante a Guvernului de modificare a Codului Fiscal, publicata ieri in Monitorul Oficial, care va intra in vigoare din 1 ianuarie 2018.

Guvernul spera astfel sa incaseze mai multe impozite de la banci, fiind presat sa-si majoreze veniturile pentru a mentine deficitul bugetar in limita a 3%, conform normelor europene, dupa ce in ultima perioada a recurs la o serie de masuri de natura sociala, in special majorarea salariilor functionarilor publici si a pensiilor, in paralel cu reducerea unor taxe, precum TVA.

Varianta Ordonantei de Guvern publicata ieri in Monitorul Oficial este diferita de cea a proiectului publicat de Ministerul Finantelor.

In proiectul Ministerului Finantelor se permitea ca si sumele obtinute din vanzarea neperformantelor sa poata fi deduse din impozit, insa prevederea a fost anulata in forma finala a Ordonantei pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, care arata urmatoarele:

Art.1 – Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 25 aliniatul (3), dupa litera m) se introduce o noua litera, litera n), cu urmatorul cuprins: “n) cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii, in limita unui plafon de 30% din valoarea creantelor instrainate”.

Asadar, bancile nu vor putea sa-si deduca din impozit si sumele obtinute din vanzarea creditelor neperformante ci doar 30% din valoarea pachetului de neperformante vadut.

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a acuzat recent bancile ca majoritatea lor (70%) nu platesc impozit pe profit, recurgand la optimizari fiscale cu creditele neperformante. In realitate, majoritatea bancilor nu a platit impozit pentru ca au avut pierderi in ultimii ani din cauza creditelor neperformante acordate in perioada de euforie dinaintea crizei din 2008, pierderi care se pot recupera in urmatorii sase ani.

Asa se face ca in prezent desi sistemul bancar raporteaza profituri record, multe banci inca nu platesc impozit la stat, raportand pierdere fiscala, din cauza pierderilor anterioare. (vezi aici detalii)

Pe de alta parte, Ministerul Finantelor, prin ANAF, a depistat la unele banci nereguli privind raportarea pierderilor, prin optimizare fiscala, precum includerea in pachetele de credite neperformante si a unor credite performante, imprumuturi cu dobanzi mari obtinute de la bancile-mama sau transferul unor credite neperformante catre firme off-shore detinute tot de respectiva banca-mama (preturi de transfer).

Unele banci, precum BCR sau Banca Transilvania, au contestat in justitie deciziile ANAF privind optimizarile fiscale, iar in prezent ANAF deruleaza controale la un numar de trei banci.

Cati bani ar putea incasa ANAF de la banci

Conform unei prezentari a prim-viceguvernatorului BNR responsabil cu supravegherea bancilor, Florin Georgescu, bancile au vandut anul trecut credite neperformante record, in valoare de 3,2 miliarde lei, la un pret mediu de 10% din valoarea acestora, pret considerat de Georgescu prea mic, astfel ca el considera ca este justificat controlul ANAF la banci.

Daca bancile vor vinde si anul viitor, dupa intrarea in vigoare a modificarilor la Codul Fiscal, credite neperformante de 3 miliarde lei, ele vor putea deduce din impozitul pe profit doar 30% dintre ele, adica 900 milioane lei, fata de toate cele 3 miliarde lei in prezent, ceea ce inseamna ca bancile vor trebui sa achite impozit pe profit de 16% pe diferenta de 2,1 miliarde lei, adica 336 milioane lei.

In plus, bancile vor trebui sa achite impozit si pe castigul din vanzarea neperformantelor, care de asemenea se poate deduce din impozitul pe venit in prezent.

In conditiile unui pret mediu de vanzare a neperformantelor de 10%, inseamna ca bancile vor incasa din cele 3 miliarde o suma de 300 milioane lei, pentru care vor achita impozite de 48 milioane lei.

Insumate, pierderile potentiale ale bancilor si veniturile incasate de ANAF se ridica la 384 milioane lei, o suma considerabila.

Cresterea cheltuielilor din vanzarea creditelor neperformante ar putea determina bancile sa-si reduca volumul de cesiuni catre firmele de recuperare creante si sa creasca gradul de recuperare in-house.

Scaderea ratei creditelor neperformante de la 8% in prezent la 6% pana la finalul anului, conform tintei BNR, nu va fi afectata, dar ramane de vazut ce se va intampla anul viitor, cand va intra in vigoare noua lege.

Oricum, bancile nu sunt impiedicate sa-si scoata neperformantele in afara bilantului (write-off) si astfel sa-si reduca rata de neperformanta, chiar daca nu le cesioneaza firmelor de recuperare creante.

Taguri: BNR  Banca Nationala a Romaniei  recuperare creante  credite neperformante  Ministerul Finantelor  Guvern  plata taxe  rezultate financiare banci  Non-Performing Loans (NPL)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraHome Bank de la ING are din nou probleme de functionare

Home Bank, aplicatia de internet si mobile banking a ING Bank, are din nou probleme de functionare in acest moment, la doar doua zile dupa ce clientii bancii au reclamat ca nu pot sa se conecteze la contul online iar unii nu au putut utiliza cardurile. “Nu a trecut nici o luna detalii

ING are din nou probleme tehnice cu aplicatia Home Bank si cu sistemul informatic

ING Bank a avut si astazi probleme cu aplicatia de internet si mobile banking Home Bank, la care clientii bancii nu au putut sa se conecteze timp de cateva ore. "Homebanku cand ne anuntati ca iar nu merge?" s-a plans un client pe pagina Facebook a ING. Un alt client a detalii

OTP Bank recunoaste ca nu a indeplinit conditiile impuse de BNR pentru a cumpara Banca Romaneasca

OTP Bank a anuntat ca renunta la tranzactia de preluare a Bancii Romanesti, subsidiara din Romania a National Bank of Greece (NBG), dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a refuzat sa-i acorde autorizatia necesara. Intr-un detalii

Eroare in aplicatia Home Bank a ING la plata ratelor la credite

Home Bank, aplicatia de internet/mobile banking a ING Bank are o “eroare generala la rambursarea creditelor personale si ipotecare”, aceesi problema fiind si la Contact Center, conform unui raspuns al bancii pe pagina Facebook, la reclamatia unui client. Clientii bancii pot detalii

Ultimele Comentarii