FONDURI DE INVESTITII | Profil

Fondul ETF BET Patria - Tradeville, randament de 33% in ultimul an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-11-08 08:43

• Fondul ETF BET Patria – Tradeville a inregistrat active nete totale de 135,3 milioane lei la sfarsitul lunii octombrie, in crestere de 13 ori in ultimii trei ani

• Fondul ETF Energie Patria – Tradeville a inregistrat o crestere a activelor nete totale de aproape 6 ori de la momentul listarii la bursa in februarie anul curent pana la sfarsitul lunii octombrie

ETF BET Patria – Tradeville administrat de SAI Patria Asset Management, primul fond de tip Exchange Traded Fund din Romania, a atins active de 135,3 milioane lei la sfarsitul lunii octombrie, in crestere cu 87,6% fata de sfarsitul anului 2022, conform unui comunicat, in care se adauga:

SAI Patria Asset Management, companie membra a Grupului Patria Bank, administreaza singurele doua fonduri de tip Exchange Traded Fund din Romania.

Fondurile de investitii de tip ETF sunt fonduri listate la bursa care permit publicului investitor sa beneficieze de performantele medii ale unei piete de instrumente financiare sau ale unui segment de piata.

ETF BET Patria – Tradeville are ca strategie replicarea structurii si performantei indicelui principal BET al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Fondul a crescut accelerat in ultimii ani. Investitorii la bursa au apreciat avantajele investitiilor pasive in instrumente de tip ETF, asa cum o fac si investitorii la nivel global unde fondurile de acest tip inregistreaza active totale de ce depasesc 10 trilioane de dolari.

ETF BET Patria – Tradeville inregistra la sfarsitul lunii octombrie 2023 active nete totale in valoare de 135,3 milioane lei, in crestere cu 87,6% fata de sfarsitul anului 2022.

Valoarea activelor nete totale inregistrate de fond a crescut de 13 ori in ultimii trei ani, de la 10,4 milioane lei la sfarsitul lunii octombrie 2020.

Numarul de investitori in fond s-a majorat la 13.399 la sfarsitul lunii octombrie 2023 fata de 7.217 la sfarsitul lunii decembrie 2022 (+85,7%). In ultimii trei ani numarul de investitori a crescut de peste 12 ori, de la 1.095 la sfarsitul lunii septembrie 2020 la 13.399 in octombrie anul curent.

Fondul se tranzactioneaza la BVB cu simbolul TVBETETF, poate fi cumparat si vandut prin orice intermediar autorizat sa tranzactioneze la BVB si este unul dintre cei mai lichizi emitenti listati la bursa. Valoarea tranzactiilor la bursa cu unitatile fondului, inregistrate in primele zece luni ale anului curent, a fost de 64,3 milioane lei.

Conform unei analize realizate de Patria Asset Management in baza datelor publicate de BVB, lichiditatea unitatilor fondului, exprimata ca valoare a tranzactiilor la bursa, a fost mai mare decat lichiditatea a 68 din cei 85 de emitenti listati pe piata reglementata de actiuni a bursei, mai mare decat lichiditatea tuturor emitentilor listati pe piata AeRO a BVB si mai mare decat lichiditatea a 155 din cele 157 de emisiuni de obligatiuni listate la bursa (analiza realizata pentru primele zece luni ale anului curent).

Numarul de tranzactii cu unitatile de fond TVBETETF inregistrate la BVB in aceeasi perioada a fost de 48,0 mii.

Acesta a fost mai mare decat numarul de tranzactii cu actiuni inregistrate de 80 din cei 85 de emitenti listati pe piata reglementata a BVB, de toti emitentii listati pe piata AeRO si de toate emisiunile de obligatiuni listate la bursa.

De asemenea, fondul a inregistrat si cea mai mare valoare a tranzactiilor si cel mai mare numar de tranzactii in randul emitentilor listati la categoria Unitati de fond a BVB, in aceeasi perioada.

ETF BET Patria – Tradeville beneficiaza de serviciile furnizorului de lichiditate (market maker) SSIF Tradeville SA.

In ceea ce priveste performantele, ETF BET Patria – Tradeville a inregistrat o crestere a valorii unitatii de fond de 33,2% in ultimul an (31 octombrie 2022 – 31 octombrie 2023).

Performanta cumulata a fondului, de la momentul lansarii in anul 2012, a fost +331,5%, reprezentand un randament mediu anual de aproximativ 13,8% in cei peste unsprezece ani de existenta a fondului.

Conform unei analize publicate de Ziarul Financiar, ETF BET Patria – Tradeville a fost cel mai performant fond de actiuni din Romania in ultimii trei ani incheiati la 30 septembrie 2023, cu un randament de +77,7%.

Cel de-al doilea fond de tip Exchange Traded Fund administrat de SAI Patria Asset Management, ETF Energie Patria – Tradeville, este un fond sectorial care urmareste replicarea structurii si performantei indicelui BET-NG al BVB, indice dedicat sectorului energie si utilitati aferente. Fondul a fost lansat la inceputul anului 2023 si listat la bursa in luna februarie.

La sfarsitul lunii octombrie 2023 fondul inregistra active nete totale de 8,9 milioane lei, in crestere de aproape sase ori fata de momentul listarii la bursa, cand valoarea activelor era de 1,5 milioane lei. Numarul de investitori in fond se ridica la 2.038 la sfarsitul lunii octombrie, in mai putin de zece luni de existenta a fondului.

ETF Energie Patria – Tradeville se tranzactioneaza la BVB cu simbolul de tranzactionare PTENGETF si beneficiaza, la randul sau, de serviciile de furnizor de lichiditate (market maker) ale SSIF Tradeville SA. Fondul a inregistrat o crestere a valorii unitatii de fond de 15,8% de la momentul lansarii.

Informatii suplimentare despre cele doua fonduri sunt disponibile pe siteul web al societatii de administrare, SAI Patria Asset Management, la adresa www.patriafonduri.ro.

Societatea de administrare a lansat recent versiunea in limba engleza a siteului web pentru prezentarea detaliata a fondurilor ETF BET Patria – Tradeville si ETF Energie Patria – Tradeville.

De asemenea, SAI Patria Asset Management este partener al proiectului BVB Research Hub al Bursei de Valori Bucuresti si publica materiale informative si educative despre fondurile de tip ETF pe siteul www.bvbresearch.ro.

Despre Patria Asset Management | www.patriafonduri.ro

SAI Patria Asset Management SA este o Societate de Administrare a Investitiilor autorizata de ASF, parte a grupului Patria Bank, care administreaza sase fonduri deschise de investtii: ETF BET Patria -Tradeville, ETF Energie Patria – Tradeville, Patria Obligatiuni, un fond specializat in instrumente cu venit fix denominat in lei, Patria Euro Obligatiuni, un fond specializat in instrumente cu venit fix denominat in Euro, Patria Global, un fond diversificat in lei si Patria Stock, un fond diversificat in lei cu specializare in actiuni. Compania opereaza si platforma de tranzactionare prin internet online.patriafonduri.ro pentru fondurile Patria Obligatiuni, Patria Euro Obligatiuni, Patria Global si Patria Stock.

SAI Patria Asset Management este parte din Grupul Patria Bank care are ca actionar majoritar Fondul de Investitii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai carui principali investitori sunt BERD (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investitii, parte a Grupului Bancii Europene pentru Investitii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) si BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Marii Negre). Din Grupul Patria Bank mai fac parte Patria Bank SA si Patria Credit IFN SA.

Informatii suplimentare

Denumirile indicilor BET si BET-NG sunt protejate ca marca inregistrata apartinand BVB, iar fondurilor ETF BET Patria – Tradeville si ETF Energie Patria – Tradeville le-a fost acordata o autorizatie ne-exclusiva de utilizare a indicilor BET, respectiv BET-NG, pentru crearea unor produse financiare pe baza unui contract de licenta incheiat de SAI Patria ASset Management cu Bursa de Valori Bucuresti.

Informatii suplimentare despre fondurile Patria Asset Management sunt disponibile in prospectele acestora, in documentele cu informatii esentiale si in celelalte documente ale fondurilor, disponibile pe siteul www.patriafonduri.ro. Performantele anterioare nu prevad profiturile viitoare. Performanta viitoare face obiectul impozitarii care depinde de situatia personala a fiecarui investitor si care se poate schimba in viitor. Investitia in fonduri presupune si riscuri, inlcluzand riscul ca performanta tintita sa nu fie atinsa sau investitia sa produca o pierdere ca urmare a conditiilor specifice pietelor si instrumentelor in care investeste fondul.

 

Taguri: Patria Bank  fonduri de investitii  banca  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Cum poti primi dobanda pentru restul economisit la platile cu BT Pay

250.000 de persoane care folosesc BT Pay economisesc prin opțiunea Round Up din aplicație. 8 din 10 persoane care au conturi de economii la Banca Transilvania folosesc inclusiv Round Up, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Cu peste 12.000 de detalii

ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii