ECONOMIE | Revista presei

Fitch a mentinut ratingul Romaniei pentru datoriile in valuta la BBB- dar a scazut nota pentru datoriile in lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-07-23 13:47

Fitch Ratings a retrogradat vineri ratingul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală ale României la "BBB minus", de la "BBB", și a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută la "BBB minus", în urma modificării criteriilor aplicate ratingurilor României, perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară, citat de Agerpres.

Plafonul de țară al României a fost confirmat la "BBB plus", calificativul pe termen scurt în valută a fost confirmat la "F3" și a fost atribuit un nou calificativ pe termen scurt în monedă locală la "F3".

Ratingul "BBB minus" este de tip "investment grade" (recomandat pentru investiții).

De asemenea, Fitch a confirmat ratingul obligațiunilor guvernamentale românești pe termen lung în valută la "BBB minus" și a retrogradat ratingul obligațiunilor guvernamentale românești pe termen lung în monedă locală la "BBB minus", de la "BBB".

Retrogradarea ratingului pentru datoriile pe termen lung în monedă locală ale României la "BBB minus", de la "BBB", este în linie cu ghidul actualizat inclus în Criteriile de rating suveran revizuite ale Fitch, din data de 18 iulie, și face parte dintr-o revizuire mai amplă a portofoliului de analiză, în urma căreia agenția a concluzionat că profilul de creditare al României nu mai susține un nivel al ratingului pentru datoriile pe termen lung în monedă locală peste ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută.

Aceasta reflectă opinia Fitch că niciunul din cei doi factori citați în criteriile de rating care sprijină nivelul ridicat al ratingului pentru datoriile pe termen lung în monedă locală nu sunt prezenți pentru România. Cei doi factori cheie sunt: fundamente solide ale finanțelor publice față de fundamentele financiare externe și tratamentul anterior preferențial al creditorilor în monedă locală față de creditorii în valută.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală ale României la "BBB minus" echilibrează perspectiva favorabilă de creștere economică în contrast cu politica fiscală sporită pro-ciclică și alegerile din noiembrie. În plus, poziția de debitor net extern mai mare decât media "BBB" și slăbiciunile structurale ale economiei rămân factorii care constrâng ratingul.

Fitch estimează că în 2016 și 2017 deficitul fiscal se va situa la 3% din PIB și, respectiv, 2,9% din PIB, rămânând neschimbat față de acum șase luni. Totuși, agenția continuă să scoată în evidență presiunile negative asupra sustenabilității fiscale pe termen mediu, ca rezultat al reducerilor importante de taxe din Codul Fiscal.

Vulnerabilitatea finanțelor publice este de asemenea scoasă în evidență pe fondul actualului ciclu electoral, în primul semestru din 2016 adoptându-se unele măsuri populiste, inclusiv o nouă lege a salarizării în sectorul public, care va intra în vigoare luna viitoare și va duce la majorarea cheltuielilor guvernamentale, precum și inițiativa legislativă promovată de Parlament pentru noi reduceri ale contribuțiilor la asigurările sociale.

Extinderea deficitului fiscal al României pune de asemenea presiune pe datoria guvernamentală generală, care s-a deteriorat gradual în ultimii ani spre nivelul mediu al datoriei din categoria "BBB minus". Cele mai recente proiecții standard pe termen mediu spre lung ale Fitch arată că datoria guvernamentală va ajunge la 39,6% din PIB în 2016, de la 38,4% din PIB în 2015, rămânând pe o tendință crescătoare, dar sub nivelul de 45% în următorii zece ani, un nivel care nu este în mod necesar incompatibil cu un rating investment grade (recomandat pentru investiții).

Primele efecte ale reglementărilor Codului Fiscal au ajutat la creșterea solidă a consumului, care va rămâne probabil motorul cheie al PIB-ului în perioada 2016-2017, estimează Fitch. Majorarea cererii pe plan intern va ajuta la stimularea investițiilor în sectorul privat, care va compensa declinul în investițiile publice și cheltuielile legate de fondurile UE.

Totuși, cu o creștere robustă a cererii pe plan intern, exporturile nete vor furniza o contribuție negativă la PIB deoarece cererea pentru importuri va depăși creșterea exporturilor.

Cele mai recente proiecții ale Fitch indică o creștere medie a PIB-ului real de 4% în perioada 2016-2017, peste potențialul de creștere economică al României de 3 — 3,5% și peste media statelor cu rating "BBB".

Potrivit sursei citate, băncile românești sunt bine capitalizate și profitabile. Ele sunt suficient finanțate din depozitele locale și bilanțurile lor se îmbunătățesc gradual deoarece cota împrumuturilor neperformante continuă să scadă.

Totuși, Legea dării în plată aprobată în mai a creat incertitudini privind perspectiva sectorului bancar din România, avertizează Fitch. Băncile românești au deja standarde de creditare înăsprite, au majorat avansul la creditele ipotecare, ceea ce ar putea afecta cererea de împrumuturi.

Perspectiva stabilă reflectă estimarea Fitch că riscurile la adresa ratingului României sunt echilibrate în prezent. Principalii factori de risc care ar putea duce la acțiuni negative de rating sunt: deficit fiscal semnificativ mai ridicat și înrăutățirea dinamicilor datoriei guvernamentale, precum și o deteriorare a dinamicilor datoriei externe.

Pe de altă parte, factorii care ar putea duce la o îmbunătățire a ratingului sunt: consolidarea fiscală credibilă, îmbunătățirea sustenabilă a finanțelor externe și o creștere economică sustenabilă, care să sprijine convergența progresivă spre nivelul mediu de venit din UE.

În cazul unor presiuni financiare severe, sprijinul pentru subsidiarele băncilor din România va veni în primul rând de la băncile lor mamă, apreciază Fitch.

De asemenea, agenția estimează că principalii parteneri economici ai României din UE vor beneficia de pe urma redresării graduale a economiei.

Taguri: reclamatie banca  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii