Fitch a mentinut ratingul Romaniei pentru datoriile in valuta la BBB- dar a scazut nota pentru datoriile in lei
Autor: Bancherul.ro
2016-07-23 13:47
Fitch Ratings a retrogradat vineri ratingul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală ale României la "BBB minus", de la "BBB", și a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută la "BBB minus", în urma modificării criteriilor aplicate ratingurilor României, perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară, citat de Agerpres.
Plafonul de țară al României a fost confirmat la "BBB plus", calificativul pe termen scurt în valută a fost confirmat la "F3" și a fost atribuit un nou calificativ pe termen scurt în monedă locală la "F3".
Ratingul "BBB minus" este de tip "investment grade" (recomandat pentru investiții).
De asemenea, Fitch a confirmat ratingul obligațiunilor guvernamentale românești pe termen lung în valută la "BBB minus" și a retrogradat ratingul obligațiunilor guvernamentale românești pe termen lung în monedă locală la "BBB minus", de la "BBB".
Retrogradarea ratingului pentru datoriile pe termen lung în monedă locală ale României la "BBB minus", de la "BBB", este în linie cu ghidul actualizat inclus în Criteriile de rating suveran revizuite ale Fitch, din data de 18 iulie, și face parte dintr-o revizuire mai amplă a portofoliului de analiză, în urma căreia agenția a concluzionat că profilul de creditare al României nu mai susține un nivel al ratingului pentru datoriile pe termen lung în monedă locală peste ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută.
Aceasta reflectă opinia Fitch că niciunul din cei doi factori citați în criteriile de rating care sprijină nivelul ridicat al ratingului pentru datoriile pe termen lung în monedă locală nu sunt prezenți pentru România. Cei doi factori cheie sunt: fundamente solide ale finanțelor publice față de fundamentele financiare externe și tratamentul anterior preferențial al creditorilor în monedă locală față de creditorii în valută.
Ratingul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală ale României la "BBB minus" echilibrează perspectiva favorabilă de creștere economică în contrast cu politica fiscală sporită pro-ciclică și alegerile din noiembrie. În plus, poziția de debitor net extern mai mare decât media "BBB" și slăbiciunile structurale ale economiei rămân factorii care constrâng ratingul.
Fitch estimează că în 2016 și 2017 deficitul fiscal se va situa la 3% din PIB și, respectiv, 2,9% din PIB, rămânând neschimbat față de acum șase luni. Totuși, agenția continuă să scoată în evidență presiunile negative asupra sustenabilității fiscale pe termen mediu, ca rezultat al reducerilor importante de taxe din Codul Fiscal.
Vulnerabilitatea finanțelor publice este de asemenea scoasă în evidență pe fondul actualului ciclu electoral, în primul semestru din 2016 adoptându-se unele măsuri populiste, inclusiv o nouă lege a salarizării în sectorul public, care va intra în vigoare luna viitoare și va duce la majorarea cheltuielilor guvernamentale, precum și inițiativa legislativă promovată de Parlament pentru noi reduceri ale contribuțiilor la asigurările sociale.
Extinderea deficitului fiscal al României pune de asemenea presiune pe datoria guvernamentală generală, care s-a deteriorat gradual în ultimii ani spre nivelul mediu al datoriei din categoria "BBB minus". Cele mai recente proiecții standard pe termen mediu spre lung ale Fitch arată că datoria guvernamentală va ajunge la 39,6% din PIB în 2016, de la 38,4% din PIB în 2015, rămânând pe o tendință crescătoare, dar sub nivelul de 45% în următorii zece ani, un nivel care nu este în mod necesar incompatibil cu un rating investment grade (recomandat pentru investiții).
Primele efecte ale reglementărilor Codului Fiscal au ajutat la creșterea solidă a consumului, care va rămâne probabil motorul cheie al PIB-ului în perioada 2016-2017, estimează Fitch. Majorarea cererii pe plan intern va ajuta la stimularea investițiilor în sectorul privat, care va compensa declinul în investițiile publice și cheltuielile legate de fondurile UE.
Totuși, cu o creștere robustă a cererii pe plan intern, exporturile nete vor furniza o contribuție negativă la PIB deoarece cererea pentru importuri va depăși creșterea exporturilor.
Cele mai recente proiecții ale Fitch indică o creștere medie a PIB-ului real de 4% în perioada 2016-2017, peste potențialul de creștere economică al României de 3 — 3,5% și peste media statelor cu rating "BBB".
Potrivit sursei citate, băncile românești sunt bine capitalizate și profitabile. Ele sunt suficient finanțate din depozitele locale și bilanțurile lor se îmbunătățesc gradual deoarece cota împrumuturilor neperformante continuă să scadă.
Totuși, Legea dării în plată aprobată în mai a creat incertitudini privind perspectiva sectorului bancar din România, avertizează Fitch. Băncile românești au deja standarde de creditare înăsprite, au majorat avansul la creditele ipotecare, ceea ce ar putea afecta cererea de împrumuturi.
Perspectiva stabilă reflectă estimarea Fitch că riscurile la adresa ratingului României sunt echilibrate în prezent. Principalii factori de risc care ar putea duce la acțiuni negative de rating sunt: deficit fiscal semnificativ mai ridicat și înrăutățirea dinamicilor datoriei guvernamentale, precum și o deteriorare a dinamicilor datoriei externe.
Pe de altă parte, factorii care ar putea duce la o îmbunătățire a ratingului sunt: consolidarea fiscală credibilă, îmbunătățirea sustenabilă a finanțelor externe și o creștere economică sustenabilă, care să sprijine convergența progresivă spre nivelul mediu de venit din UE.
În cazul unor presiuni financiare severe, sprijinul pentru subsidiarele băncilor din România va veni în primul rând de la băncile lor mamă, apreciază Fitch.
De asemenea, agenția estimează că principalii parteneri economici ai României din UE vor beneficia de pe urma redresării graduale a economiei.
Taguri: Romania
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Revista presei
Seful PSD cere Guvernului sa ia masuri impotriva bancilor, acuzate ca fac profituri mari dar nu dau suficiente credite
Liviu Dragnea, presedintele partidului de guvernamant, PSD, a declarat ca Guvernul trebuie sa adopte rapid masuri impotriva “bancilor lacome”, pentru ca acestea obtin profituri prea mari, dar acorda prea putine credite. Dragnea a facut aceasta declaratie in cadrul unui detalii
Vodafone a pierdut 300.000 de clienti
Vodafone a pierdut peste 300.000 de clienti in primul semestru din acest an, scrie Hotnews.ro. Firma de telefonie britanica pierde clienti in conditiile in care serviciile sale sunt mult mai scumpe si mai dezavantajoase fata de ofertele altor concurenti. Astfel, abonamentele detalii
Salariul minim brut creste de la 1.450 lei la 1.900 lei din 1 ianuarie 2018
Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va creşte de la 1.450 de lei la 1.900 de lei lunar, începând cu 1 ianuarie 2018, în această sumă nefiind incluse sporuri şi alte adaosuri, conform unei Hotărâri de Guvern publicată în Monitorul detalii
Bancile vor putea face plati instant din 2018
Băncile aflate în top cinci în România vor începe din februarie testarea sistemul Instant payments, iar până la finalul anului viitor este posibil ca șase bănci să ofere serviciul în piață, a anunțat Bogdan Năstase, project manager Transfond, potrivit detalii
- Retea de camatarie cu un executor judecatoresc si un membru al trupei Vunk, anihilata de DIICOT
- Ziarul Financiar si prim-ministrul cred ca ROBOR-ul a crescut pentru ca guvernatorul BNR a fost in concediu
- Premierul Tudose a refuzat sa-si incaseze salariul pe card, pentru a nu plati comisioane
- Premierul Tudose s-a intalnit cu bancherii si le-a spus ca a venit timpul sa plateasca impozite si sa nu mai scoata toti banii din tara
- Bancpost se vinde in acest an
- Pilonul II de pensii va fi desfiintat, anunta noul ministru al Finantelor; noul premier l-a contrazis: nu se va desfiinta
- OTP Bank va afla in iulie daca i-a fost acceptata oferta de a cumpara Banca Romaneasca
- Statul garanteaza creditele pentru cumpararea de terenuri si investitii in agricultura
- Cehia vrea sa introduca o taxa pe banci
- Moodys plateste o amenda de 864 milioane dolari pentru ratingurile subprime care au declansat criza din 2008
ROBOR
- Asociatia Pietelor Financiare respinge acuzatiile de manipulare a ROBOR de catre banci
- ROBOR-ul reactioneaza la restrictiile de creditare ale BNR
- Roborul profita de Isarescu
- ROBOR la 6 luni - evolutie istorica
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active in 2017
- Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la contul curent cu card si online banking
- Topul bancilor dupa active in 2016
- Topul bancilor dupa active in 2015
- Topul bancilor dupa active in 2014
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Statistici BNR
- Creditele noi acordate de banci au crescut in februarie, dupa cinci luni consecutive de scadere
- Numarul restantierilor din Biroul de Credit urca la cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni
- Cate credite noi in euro au acordat bancile in 2017
- Statisticile creditelor acordate de banci populatiei (decembrie 2017)
- Statisticile creditelor acordate de banci firmelor (decembrie 2017)
Legislatie
- OUG 51 din 1997 actualizata privind operatiunile de leasing
- Ordonanta de urgenta nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, cu modificari si completari
- Ordonanta de Guvern nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor (versiune actualizata)
- Regulament BNR privind institutiile emitente de moneda electronica
- Ordonanta de Urgenta (OUG) nr. 50 din 2010 privind contractele de credit pentru consumatori, actualizata
Analize economice
- Inflatia din Ungaria este 2,7%, cu o dobanda de politica monetara de 0,9%
- PIB-urile Ungariei si Poloniei au crescut mult mai mult decat cel al Romaniei in 2018
- Inflatia din Cehia a crescut la 2,5%
- Cursul euro/leu intr-o noua zona de variatie
- BNR: Ritmul anual de crestere a volumului productiei industriale a incetinit
Anunturi banci
- BRD retrage din oferta cecurile in valuta si operatiunile prin contact center
- IBAN-urile Bancpost se vor schimba in IBAN-uri Banca Transilvania de la 1 ianuarie 2019
- Alpha Bank isi inchide sucursalele si aplicatia de online banking la ora 14 si le deschide abia luni, la 8
- OTP Bank isi anunta clientii ca trebuie sa-si actualizeze datele personale pana in 5 decembrie, altfel banca le va bloca conturile si cardurile
- Banca Transilvania inventeaza POS-uri in forma de cutii de donatii
Ministerul Finantelor
- Ministerul Finantelor spune ca este in plan cu necesarul de finantare pentru 2018, de 72 miliarde lei
- Termenul de depunere a declaratiei unice a fost prelungit pana la 31 iulie
- Romanii au cumparat titluri de stat Centenar in valoare de 786 milioane lei
- Populatia poate cumpara titluri de stat cu dobanda de 5%, de la Trezorerii sau Posta
- Titlurile de stat pentru populatie prin Programul Tezaur se vor distribui si prin Posta Romana
Biroul de Credit
- Intrebari frecvente despre Biroul de Credit
- Lista bancilor si IFN-urilor care-si raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Cum pot fi sters din Biroul de Credit?
Procese
- Clauze abuzive in contractele de credit ale Piraeus Bank (decizie definitiva a judecatorilor)
- Se rejudeca un proces privind clauzele abuzive din contractele de credit ale BCR, la sesizarea ANPC
- Libra Bank pierde procesul cu ANSPDCP in care a contestat amenda primita pentru raportarea ilegala a clientilor la Biroul de Credit
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Asociatia Parakletos si bancile care au acordat credite in franci elvetieni
- Raiffeisen Bank pierde procesul cu ANPC privind comisioanele la retragerile de numerar de pe cardurile de credit
Stiri economice
- Enel vrea sa-si treaca clientii pe piata libera
- Oamenii reclama ca nu pot cumpara titluri de stat Centenar la Posta prin transfer bancar sau card, ci doar cu numerar
- Vodafone si Orange, amendate de ANCOM pentru ca si-au suprataxat clientii pentru convorbirile roaming in strainatate
- Ministerul Finantelor anunta ca introduce Declaratia Unica pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati economice sau alte categorii de venituri
- Ministerul Finantelor a imprumutat 2 miliarde euro de pe pietele internationale
Statistici
- Pretul caselor, in scadere cu 0,7%, conform Eurostat
- Numarul fimelor active din Romania, conform statisticilor Registrului Comertului
- Evolutia istorica a cresterii anuale a Produsului Intern Brut (PIB), conform datelor Institutului National de Statistica (INS)
- Evolutia istorica a valorii Produsului Intern Brut (PIB), conform datelor Institutului National de Statistica (INS)
- Transferurile de bani ale romanilor din strainatate au ajuns la 2,1 miliarde euro anul trecut, conform statisticilor Eurostat
Noutati BCE
- ECB: Insights into the digital transformation of the retail payments ecosystem
- ECB introductory statement on Governing Council decisions
- Speech by Mario Draghi, President of the ECB: Sustaining openness in a dynamic global economy
- Deciziile de politica monetara ale BCE
- Mario Draghi, President of the ECB: Introductory statement to the press conference (with Q&A)
Noutati EBA
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
- EBA issues first binding mediation decision between the SRB and the NBR
- Asset repricing, cyber-attacks and Brexit are key risks for EU financial markets, shows ESA report
- EBA publishes its Roadmap on FinTech
Noutati FGDB
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
- FGDB explica modul de aplicare a procedurii de recapitalizare interna a unei banci cu depozitele negarantate ale clientilor (bail-in)
- Valoarea depozitelor garantate de FGDB a crescut cu 50 miliarde lei in ultimul an, la 221 miliarde lei in total
- FGDB aminteste ca toate conturile si depozitele din bancile romanesti sunt garantate in limita a 100.000 de euro
Noutati FMI
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
- IMF concludes article IV consultation with Romania
- IMF statement on the stability of the banking system in Ukraine
Noutati BERD
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
- Banca Transilvania and EBRD become majority shareholders of Victoriabank in Moldova
- BERD devine actionar Agricover Holding
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
- A Challenging Decade and a Question for the Future (speech by Janet Yellen, The Fed chair)
Noutati BEI
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Aplicatia Home Bank a ING a avut din nou probleme de functionare
- Probleme la Unicredit cu functionarea aplicatiilor de mobile banking si online banking
- Cardul de masa BT poate fi inregistrat in BT Pay, pentru platile cu telefonul
- BCR a lansat noua platforma de online banking, George
- BBVA ofera open banking
Noutati Comisia Europeana
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
- Council of the European Union statement on Bulgaria path towards ERM II participation
- Romania, pe ultimul loc in Europa la digitalizare
Noutati BVB
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
- BVB avertizeaza doua firme ca nu si-au respectat obligatiile de raportare
- Raiffeisen Centrobank (RCB) a lansat produse de investitii tip warrant la BVB
- BVB a initiat procesul de fuziune cu Sibex
Ultimele Comentarii
-
http://www.viptarimas.com/
nike lebron 12 bleu ... detalii
-
http://www.culdesacmag.com/
mennns adidas gazelle ... detalii
-
http://www.profancyshop.com/
nike roshe run hyp ... detalii
-
http://www.vuduchoan.com/
... detalii
-
http://www.jcwjrlaw.com/
kvinners ... detalii