BANCI | Stirea Zilei

Curtea de Conturi pierde definitiv procesul cu BCR Banca pentru Locuinte; clientii bancii pot sa-si incaseze prima de stat, blocata din 2015 (Actualizat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-10-05 17:00

Curtea de Conturi a pierdut definitiv, la Inalta Curte de Casatie, unul dintre procesele cu BCR Banca pentru Locuinte, pe care a acuzat-o ca a acordat ilegal prima de stat in valoare de pana la 25% pe an din economiile clientilor, astfel ca acestia isi vor putea primi banii aferenti primei de stat, blocati din 2015.

Cele doua banci pentru locuinte din Romania (BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte) au fost acuzate de Curtea de Conturi, in urma unui control desfasurat la finalul anului 2015, ca au primit subventii publice pe care le-au utilizat pentru a obtine profituri, investindu-le in principal in titluri de stat, in loc sa le plaseze in credite imobiliare, conform scopului OUG 99 din 2006 privind functionarea acestor banci speciale.

Cele doua banci pentru locuinte au primit de la buget fonduri sub forma primei de stat in valoare de 765 milioane lei, in perioada 2004-2015, marea majoritate fiind incasate de BCR (608 milioane lei), din care doar 100 milioane au fost utilizate pentru investitii in domeniul locativ, restul primei de stat fiind platita sub forma de dobanzi pentru depozitele clientilor, a acuzat Curtea de Conturi.

Prima de stat de 25% pe an din valoarea economiilor clientilor depuse la bancile pentru locuinte ar fi trebuit acordata de banci doar daca prima ar fi fost utilizata in domeniul locativ, a sustinut Curtea de Conturi, invocand prevederile OUG 99/2006, potrivit careia „pentru a beneficia in mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie sa aiba o durata de minim 5 ani, fara a fi necesara justificarea utilizarii in scop locativ a sumei economisite”.

Prevederea legala era insa neclara, intrucat nu spunea clar daca trebuie sau nu justificata prima de stat sau aceasta se considera a face parte din suma economisita, cum au interpretat bancile.

Curtea de Conturi a considerat ca prima de stat ar fi trebuit justificata in scop locativ, in timp ce bancile au sustinut contrariul, motiv pentru care au contestat in justitie acuzatiile Curtii de Conturi si au obtinut castig de cauza atat la prima instanta, Curtea de Apel Bucuresti, cat si la Inalta Curte, printr-o decizie definitiva pronunta in 3 octombrie, in urma recursului facut de Curtea de Conturi.

Decizia nr.3111 a Inaltei Curti: “Respinge recursul declarat de pârâta Curtea de Conturi a României împotriva sentinţei nr. 1227 din 12 aprilie 2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 3 octombrie 2018.”

ACTUALIZARE

Aceasta sentinta definitiva a Inaltei Curti de Casatie se refera la suspendarea aplicarii deciziei Curtii de Conturi, prin care a obligat banca, printre altele, sa recupereze de la clienti prima de stat platita pana in 2015, considerata ilegala, pana la judecarea dosarului pe fond, care priveste legalitatea acordarii primei de stat.

Efectul unei sentinte definitive pe fond 

In cazul in care Curtea de Conturi va pierde definitiv si dosarul pe fond, prima de stat va putea fi deblocata si incasata de clientii BCR Banca pentru Locuinte, precum si de clientii Raiffeisen, fiind vorba de aceeasi cauza, astfel ca este de asteptat o decizie asemenatoare si in cazul acestei banci.

Ministerul Dezvoltarii a blocat virarea primei de stat clientilor celor doua banci, dupa controlul Curtii de Conturi de la finalul lui 2015, insa acum va trebui sa achite sumele restante.

De asemenea, cele doua banci nu au mai incheiat noi contracte, asteptand decizia justitiei.

Intre timp, legea bancilor pentru locuinte a fost modificata de Parlament si prevede explicit obligatia clientilor bancilor pentru locuinte de utiliza prima de stat pentru scopuri locative.

Mai exact, legea prevede urmatoarele: "Pentru a beneficia de prima de stat... clienţilor li se pune la dispoziţie soldul economisit, la solicitarea 6 acestora, iar pentru a beneficia de prima de stat aceştia au obligaţia ca în termen de maximum 6 luni de la încasarea soldului economisit, să prezinte băncii documentele justificative privind utilizarea în scop locativ, a unei sume cel puţin echivalente cu cuantumul primei de stat şi a dobânzii aferente acesteia. În cazul în care utilizarea sumei cel puţin echivalente cu cuantumul primei de stat şi a dobânzii aferente acesteia în scop locativ nu este dovedită de clienţii băncilor de economisire şi creditare în domeniul locativ, în termenul stabilit, aceasta nu va fi pusă la dispoziţie clientului şi se va restitui Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.”

Ramane de vazut, acum, ce se va intampla dupa ce bancile pentru locuinte au castigat procesul cu Curtea de Conturi si in contextul noii legi: daca in privinta legalitatii acordarii primei de stat pana in 2015 lucrurile sunt clare, iar clientii trebuie sa-si primeasca aceasta prima, intrebarea e cat de atractiva va mai fi de acum inainte aceasta prima, in conditiile in care noua lege impune explicit ca trebuie justificata pentru investitii locative, asadar nu mai poate reprezenta doar un mijloc de economisire atragator, ca in trecut.

In mod clar, cele doua banci vor trebui sa-si reconsidere strategiile de dezvoltare si vanzare a acestui produs dezvoltata in tarile germanice, cunoscut sub denumirea de bauspar (economisire-creditare), care, pana la urma, reprezinta o alternativa sanatoasa de economisire pe termen lung, in vederea obtinerii unui imprumut imobiliar avantajos, cu dobanda mica si fixa.

BCR preciza, dupa castigarea procesului la Curtea de Apel Bucuresti, ca respectiva decizie "sa constituie baza clarificarii situatiei si unui viitor sustenabil al sistemului de economisire creditare in Romania, astfel incat acest sistem sa poata contribui efectiv la rezolvarea problemelor locative ale Romanilor". (vezi aici detalii)

Comentarii

peugen
Ajutor
Buna ziua, in luna decembrie se implinesc 5 ani de cand am incheiat un contract pe 5 ani cu banca pentru locuinte prin BCR. Prima de stat nu mi-a fost virata decat in primul an si partial in cel de-al doilea an. Ce este de facut? Ce ma sfatuiti sa fac pentru a beneficia de prima de la stat si pentru anii urmatori? In ce perioada ar trebui sa fie justificarea investirii in casa?

Vasile Coman - Bancherul.ro
prima de stat
Trebuie sa asteptati finalizarea celor doua procese pe care BCR le are cu Curtea de Conturi. Primul a fost castigat definitiv, conform articolului de mai sus, al doilea este in curs de judecare. Daca banca va avea castig de cauza si in ultimul proces, veti putea cere si restul primei de stat pe care Ministerul Dezvoltarii nu a mai virat-o bancii.

ThD
Prima de stat
Și când se judecă acest al doilea proces pe fond la Iccj? Dacă prin această decizie definitivă s-a hotărât ca prima de stat a fost perfect legală până în 2015, de ce mai este nevoie de alt proces care sa deblocheze și primele de stat aferente anilor de după 2015? Ipotetic, dacă acest al doilea proces dă dreptate Curții de conturi, ce se va întâmpla: primim doar primele virate până în 2015 și pe următoarele nu? Am făcut depuneri conform contractului și s-au schimbat regulile în timpul jocului... Mi se pare normal ca băncile bcr și Raiffeisen sa își asume contractele semnate.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiSeful Oficiului de combatere a spalarii banilor (ONPCSP) a fost amendat de o judecatoare in procesul fraudelor de la BRD

Presedintele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Staicu Daniel-Marius, a primit o amenda judiciara de 5.000 lei, pentru refuzul indirect de a pune la dispozitia instantei care judeca procesul fraudelor de la BRD din perioada 2009-2011 informatiile solicitate in acest detalii

ING Bank spune ca a luat masuri pentru evitarea unei noi erori de procesare a platilor cu cardul, insa ramane problema comunicarii cu clientii, care au inceput sa-si piarda increderea in banca

ING Bank spune ca a luat masuri pentru a putea evita in viitor aparitia unei noi erori de procesare a platilor cu cardul, precum cea de luni, 8 octombrie, cand au fost incasate de doua ori tranzactiile cu cardurile la POS-uri si online, precum si retragerile de bani de la bancomate, efectuate pe detalii

Zaplo, unul dintre cele mai mari IFN-uri de credite online, iese din piata, din cauza restrictiilor BNR

Zaplo, unul dintre cele mai mari IFN-uri de credite online in Romania, infiintat in 2015, detinut de grupul leton 4finance, care a cumparat in 2016 si TBI Bank, a anuntat ca din luna august a stopat acordarea de noi credite online si intentioneaza sa se retraga de pe piata. Un alt IFN de detalii

ING le-a luat clientilor de doua ori banii de pe carduri, iar Home Bank si Call Center-ul nu functioneaza; ACTUALIZARE: ING anunta ca a restituit banii clientilor, Home Bank este functional

ING Bank a anuntat ca pana la ora 21 a restituit clientilor banii luati de doua ori de pe cardurile utilizate incepand de vineri la plati si retrageri de bani de la bancomate, din cauza unei erori de procesare. Insa aplicatia de online banking Home Bank este in continuare doar "partial detalii

Ultimele Comentarii