BANCI | Stirea Zilei

Curtea de Conturi pierde definitiv procesul cu BCR Banca pentru Locuinte; clientii bancii pot sa-si incaseze prima de stat, blocata din 2015 (Actualizat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-10-05 17:00

Curtea de Conturi a pierdut definitiv, la Inalta Curte de Casatie, unul dintre procesele cu BCR Banca pentru Locuinte, pe care a acuzat-o ca a acordat ilegal prima de stat in valoare de pana la 25% pe an din economiile clientilor, astfel ca acestia isi vor putea primi banii aferenti primei de stat, blocati din 2015.

Cele doua banci pentru locuinte din Romania (BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte) au fost acuzate de Curtea de Conturi, in urma unui control desfasurat la finalul anului 2015, ca au primit subventii publice pe care le-au utilizat pentru a obtine profituri, investindu-le in principal in titluri de stat, in loc sa le plaseze in credite imobiliare, conform scopului OUG 99 din 2006 privind functionarea acestor banci speciale.

Cele doua banci pentru locuinte au primit de la buget fonduri sub forma primei de stat in valoare de 765 milioane lei, in perioada 2004-2015, marea majoritate fiind incasate de BCR (608 milioane lei), din care doar 100 milioane au fost utilizate pentru investitii in domeniul locativ, restul primei de stat fiind platita sub forma de dobanzi pentru depozitele clientilor, a acuzat Curtea de Conturi.

Prima de stat de 25% pe an din valoarea economiilor clientilor depuse la bancile pentru locuinte ar fi trebuit acordata de banci doar daca prima ar fi fost utilizata in domeniul locativ, a sustinut Curtea de Conturi, invocand prevederile OUG 99/2006, potrivit careia „pentru a beneficia in mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie sa aiba o durata de minim 5 ani, fara a fi necesara justificarea utilizarii in scop locativ a sumei economisite”.

Prevederea legala era insa neclara, intrucat nu spunea clar daca trebuie sau nu justificata prima de stat sau aceasta se considera a face parte din suma economisita, cum au interpretat bancile.

Curtea de Conturi a considerat ca prima de stat ar fi trebuit justificata in scop locativ, in timp ce bancile au sustinut contrariul, motiv pentru care au contestat in justitie acuzatiile Curtii de Conturi si au obtinut castig de cauza atat la prima instanta, Curtea de Apel Bucuresti, cat si la Inalta Curte, printr-o decizie definitiva pronunta in 3 octombrie, in urma recursului facut de Curtea de Conturi.

Decizia nr.3111 a Inaltei Curti: “Respinge recursul declarat de pârâta Curtea de Conturi a României împotriva sentinţei nr. 1227 din 12 aprilie 2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 3 octombrie 2018.”

ACTUALIZARE

Aceasta sentinta definitiva a Inaltei Curti de Casatie se refera la suspendarea aplicarii deciziei Curtii de Conturi, prin care a obligat banca, printre altele, sa recupereze de la clienti prima de stat platita pana in 2015, considerata ilegala, pana la judecarea dosarului pe fond, care priveste legalitatea acordarii primei de stat.

Efectul unei sentinte definitive pe fond 

In cazul in care Curtea de Conturi va pierde definitiv si dosarul pe fond, prima de stat va putea fi deblocata si incasata de clientii BCR Banca pentru Locuinte, precum si de clientii Raiffeisen, fiind vorba de aceeasi cauza, astfel ca este de asteptat o decizie asemenatoare si in cazul acestei banci.

Ministerul Dezvoltarii a blocat virarea primei de stat clientilor celor doua banci, dupa controlul Curtii de Conturi de la finalul lui 2015, insa acum va trebui sa achite sumele restante.

De asemenea, cele doua banci nu au mai incheiat noi contracte, asteptand decizia justitiei.

Intre timp, legea bancilor pentru locuinte a fost modificata de Parlament si prevede explicit obligatia clientilor bancilor pentru locuinte de utiliza prima de stat pentru scopuri locative.

Mai exact, legea prevede urmatoarele: "Pentru a beneficia de prima de stat... clienţilor li se pune la dispoziţie soldul economisit, la solicitarea 6 acestora, iar pentru a beneficia de prima de stat aceştia au obligaţia ca în termen de maximum 6 luni de la încasarea soldului economisit, să prezinte băncii documentele justificative privind utilizarea în scop locativ, a unei sume cel puţin echivalente cu cuantumul primei de stat şi a dobânzii aferente acesteia. În cazul în care utilizarea sumei cel puţin echivalente cu cuantumul primei de stat şi a dobânzii aferente acesteia în scop locativ nu este dovedită de clienţii băncilor de economisire şi creditare în domeniul locativ, în termenul stabilit, aceasta nu va fi pusă la dispoziţie clientului şi se va restitui Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.”

Ramane de vazut, acum, ce se va intampla dupa ce bancile pentru locuinte au castigat procesul cu Curtea de Conturi si in contextul noii legi: daca in privinta legalitatii acordarii primei de stat pana in 2015 lucrurile sunt clare, iar clientii trebuie sa-si primeasca aceasta prima, intrebarea e cat de atractiva va mai fi de acum inainte aceasta prima, in conditiile in care noua lege impune explicit ca trebuie justificata pentru investitii locative, asadar nu mai poate reprezenta doar un mijloc de economisire atragator, ca in trecut.

In mod clar, cele doua banci vor trebui sa-si reconsidere strategiile de dezvoltare si vanzare a acestui produs dezvoltata in tarile germanice, cunoscut sub denumirea de bauspar (economisire-creditare), care, pana la urma, reprezinta o alternativa sanatoasa de economisire pe termen lung, in vederea obtinerii unui imprumut imobiliar avantajos, cu dobanda mica si fixa.

BCR preciza, dupa castigarea procesului la Curtea de Apel Bucuresti, ca respectiva decizie "sa constituie baza clarificarii situatiei si unui viitor sustenabil al sistemului de economisire creditare in Romania, astfel incat acest sistem sa poata contribui efectiv la rezolvarea problemelor locative ale Romanilor". (vezi aici detalii)

Comentarii

peugen
Ajutor
Buna ziua, in luna decembrie se implinesc 5 ani de cand am incheiat un contract pe 5 ani cu banca pentru locuinte prin BCR. Prima de stat nu mi-a fost virata decat in primul an si partial in cel de-al doilea an. Ce este de facut? Ce ma sfatuiti sa fac pentru a beneficia de prima de la stat si pentru anii urmatori? In ce perioada ar trebui sa fie justificarea investirii in casa?

Vasile Coman - Bancherul.ro
prima de stat
Trebuie sa asteptati finalizarea celor doua procese pe care BCR le are cu Curtea de Conturi. Primul a fost castigat definitiv, conform articolului de mai sus, al doilea este in curs de judecare. Daca banca va avea castig de cauza si in ultimul proces, veti putea cere si restul primei de stat pe care Ministerul Dezvoltarii nu a mai virat-o bancii.

ThD
Prima de stat
Și când se judecă acest al doilea proces pe fond la Iccj? Dacă prin această decizie definitivă s-a hotărât ca prima de stat a fost perfect legală până în 2015, de ce mai este nevoie de alt proces care sa deblocheze și primele de stat aferente anilor de după 2015? Ipotetic, dacă acest al doilea proces dă dreptate Curții de conturi, ce se va întâmpla: primim doar primele virate până în 2015 și pe următoarele nu? Am făcut depuneri conform contractului și s-au schimbat regulile în timpul jocului... Mi se pare normal ca băncile bcr și Raiffeisen sa își asume contractele semnate.

maria p.
plata primelor de stat aferente
Buna ziua Va rog frumos ce se intampla cu plata primelor de stat aferente anilor de dupa 2015. A avut loc procesul de fond Curtea de ConturI ? Astept raspunsul dvs Multumesc !

FLORIN I.
DOSAR PROCES DE FOND CURTEA DE CONTURI-BCL
Ne puteti da va rugam numarul de dosar si unde se judeca pentru a urmari pe portalul tribunalului rezolutiile si termenele de judecare ?

DUMITRASCU
prime
In Romania nu conteaza cu cine ai semnat contractul: nici banca si nici statul nu isi asuma nici o responsabilitate decat atunci cand trebuie sa platesti impozite si taxe !oricum niciodata , oricate procese ar fi castigate, nu se vor aplica hotararile, ca sa nu mai vorbim de aspectele legate de intarzieri in acordarea p[rimelor si posibilitatea cel putin teoretica de a si beneficia de ele !

maria p.
plata primelor de stat aferente
Buna ziua Va rog frumos ce se intampla cu plata primelor de stat aferente anilor de dupa 2015. A avut loc procesul de fond Curtea de ConturI ? Astept raspunsul dvs Multumesc !

luk
prima de la stat ?
Trist pentru noi care chiar am crezut in BCR..bpl.Daca se va castiga in cele din urma procesul ,nu vom lua decat niste bani care deja s-au devalorizat dupa atata timp.Nu pot pricepe de ce se merge atat de greu cu procesul.2020 ,deja ma strange in spate,ce vom mai face atunci cu acei bani cand toate se scumpesc?

Serban Costel
situatia primei de la stat
Buna ziua . Am nevoie de cateva raspunsuri in.ce priveste situatia acestui pachet de economisire Banca pt locuinte va prezint situatia pe scurt, In decembrie 2016 mi-a fost prezentat acest pachet si am considerat a este ok am semnat contractul am depus banii si speram sa fie ok in decembrie 2017 cand am fost sa depun suma de bani in cont am observat ca am mai putini banii in.cont cand am intrebat cand se pune prima reprezentantul BCR a spus ca nu se stie ca sint in litigiu din 2015 , am o intrebare simpla .Dece mi-sa prezentat in pachet de economisire care avea o situatie incerta fara sa fiu informat ca exista riscul ca aceste prime sa nu mai fie acordare , si a doua intrebare . Este cineva care a primit prima de cand BCR spune ca a castigat acest proces a primit cineva prima ? Mai mult ca sigur s-a ascuns cu buna stiinta faptul ca banca este intr-un proces pt aceste prime , daca stiam de litigiu sigur nu mai faceam acest contract . o zi buna .

Ciovica Ilian
Depozite BCR BpL
DACA :BCR urmareste prin recursul sau promovat anularea in totalitate a actelor emise de Curtea de Conturi, iar Curtea de Conturi a Romaniei urmareste modificarea sentintei Curtii de Apel Bucuresti si mentinerea actelor sale emise ca fiind legale, LOGIC. Prin urmare, doar litigiul avand ca obiect suspendarea actelor administrative ale curtii de conturi (decizia nr.7/10.12.2015, incheierea nr.2/29/02/2016) a fost castigat definitiv de BCR avand dosar nr. 1724/2/2016, insa asa cum am aratat la pct. 2 aceasta solutie nu are ca efect obligarea de drept a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, care este ministerul de resort, sa vireze aceste prime in conturile BCR banca pentru locuinte SA. Numai dupa solutionarea litigiului nr. 1723/2/2016, aflat pe rolul Inalte Curti de Casatie si justitie cu termen 20.06.2020, vom sti soarta acordarii primelor anuale de catre stat, respectiv Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Cei care (beneficiarii programului BPL) vor sa isi rezolve individual problemele ar trebui sa se judece singuri (sau sa se uneasca mai multi intr-un litigiu) in contradictoriu cu BCR BPL SA si cu Minister de resort. Eu care am un CONTRACT LOCUINTA AVANTAJ PLUS din 01.03.2014 si platite ratele aferente fiecarui an , cand o sa pot beneficia de depozi+ prima de stat + dobanzile aferenete ?

daniel
litigii BCR Banca pentru Locuinte VS. Curtea de Conturi a Romaniei
Buna ziua! Am facut un studiu asupra litigiilor pe care le are BCR Banca pentru locuinte VS. Curtea de Conturi a Romaniei si vreau sa contrazic sustinerile voastre potrivit careia Curtea de Conturi a Romaniei ar fi pierdut DEFINITIV litigiul cu BCR BANCA PENTRU LOCUINŢE S.A. In contradictoriu cu aceasta sustinere, tin sa va informez ca BCR BANCA PENTRU LOCUINŢE S.A. are 3 LITIGII pe rolul instantelor in contradictoriu cu Curtea de Conturi a Romaniei: 1. litigiul avand dosar nr. 4928/2/2016, are ca obiect anulare act administrativ: decizia nr. 19/10/12/2015 emisa de Curtea de Conturi a Romaniei, acest proces a fost pierdut de BCR la Curtea de apel Bucuresti la data de 28.11.2016 pe motiv ca BCR nu are calitate procesuala activa ca sa atace aceste acte administrative (vezi solutia pe portalul curtii de apel bucuresti aici: http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000338509&id_inst=2 ) Sentinta pronuntata in acest dosar de Curtea de Apel Bucuresti a fost atacata in recurs de BCR la Inalta Curte de Casatie, si are primul termen de judecata la data de 10.04.2019, ora 09.00. vezi stadiul dosarului aici: http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=200000000338509 Cine doreste, poate merge chiar in sala de judecata a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si sa asiste la judecarea litigiului. 2. litigiul avand nr. dosar 1724/2/2016 are ca obiect SUSPENDARE executare acte administrative emise de Curtea de Conturi dec. nr.7/10.12.2015, incheierea nr.2/29/02/2016. acest proces a fost castigat de BCR la Curtea de apel Bucuresti la data de 12.04.2016, avand urmatoarea solutie: Dispune suspendarea executării Deciziei nr. 17/10.12.2015, astfel cum a fost menţinută prin Încheierea nr. 2/29.02.2016, până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 1723/2/2016 (vezi solutia pe portalul curtii de apel bucuresti aici: http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000334149&id_inst=2 ) Sentinta pronuntata in acest dosar de Curtea de Apel Bucuresti a fost atacata in recurs de Curtea de Conturi a Romaniei, iar acest recurs a fost respins de instanta la data de 03.10.2018. Solutia si stadium litigiului poate fi vizulizat aici: http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=200000000334149 Efectul acestei solutii definitive este ca decizia nr. 17/10.12.2015, astfel cum a fost menţinută prin Încheierea nr. 2/29.02.2016, emisa de Curtea de Conturi a Romaniei, nu produc efecte juridice, respectiv nu trebuie puse in executare de BCR pana la solutionarea definitiva a dosarului nr. 1723/2/2016, insa nu au ca efect de drept acordarea primelor anuale de catre stat, BCR trebuind sa obtina o hotarare definitiva de obligare a statului roman la virarea a primelor anuale in contul BCR (tinand cont ca statul roman refuza acordarea lor). In cazul refuzului acordarii acestor prime de catre stat catre BCR, BCR ar putea obliga statul la acordarea primelor de stat prin intentarea si castigarea unui proces impotriva Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice care este ministerul de resort ce acorda aceste prime intr-un litigiu avand ca obiect obligatia de a face/actiune in pretentii. 3. ultimul litigiu, cu dosar nr. 1723/2/2016, are ca obiect anulare act administrativ: decizia nr. 17/10 decembrie 2015 si incheierea nr. 2/29 februarie 2016. acest proces a fost castigat de BCR in parte (nu in totalitate) la Curtea de apel Bucuresti la data de 01.03.2017 anulandu-se partial aceasat decizie cu privire la anumite masuri din aceste acte administrative (vezi solutia pe portalul Curtii de Apel Bbucuresti aici: http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000334148&id_inst=2 ) Sentinta pronuntata in acest dosar de Curtea de Apel Bucuresti a fost atacata in recurs atat de BCR (care urmareste anularea in totalitate a actelor emise de Curtea de Conturi) cat si de Curtea de Conturi a Romaniei la Inalta Curte de Casatie, si are primul termen de judecata la data de 26.06.2020, ora 09.00. vezi stadiul dosarului aici: http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=200000000334148 BCR urmareste prin recursul sau promovat anularea in totalitate a actelor emise de Curtea de Conturi, iar Curtea de Conturi a Romaniei urmareste modificarea sentintei Curtii de Apel Bucuresti si mentinerea actelor sale emise ca fiind legale, LOGIC. Prin urmare, doar litigiul avand ca obiect suspendarea actelor administrative ale curtii de conturi (decizia nr.7/10.12.2015, incheierea nr.2/29/02/2016) a fost castigat definitiv de BCR avand dosar nr. 1724/2/2016, insa asa cum am aratat la pct. 2 aceasta solutie nu are ca efect obligarea de drept a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, care este ministerul de resort, sa vireze aceste prime in conturile BCR banca pentru locuinte SA. Numai dupa solutionarea litigiului nr. 1723/2/2016, aflat pe rolul Inalte Curti de Casatie si justitie cu termen 20.06.2020, vom sti soarta acordarii primelor anuale de catre stat, respectiv Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Cei care (beneficiarii programului BPL) vor sa isi rezolve individual problemele ar trebui sa se judece singuri (sau sa se uneasca mai multi intr-un litigiu) in contradictoriu cu BCR BPL SA si cu Minister de resort.

Bungo
Prima stat
Eu nici la ora actuala nu am primit prima de stat pe anul 2017.Am avut depusi bani la Bcr prin programul BPL.banii mi-au fost returnati dar prima pe anul 2017 nu a primito si nu stiu daca o voi mai primiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR avertizeaza ca riscurile privind cursul de schimb, dobanzile, inflatia si cresterea economica raman ridicate, din cauza masurilor adoptate de Guvern

Episodul recent de depreciere a leului, de cadere a Bursei si de crestere a dobanzilor s-ar putea repeta, pentru ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca riscurile raman in continuare ridicate, fiind determinate in principal de OUG 114/2018 prin care s-a introdus taxa pe activele detalii

Isarescu nu s-a lasat impresionat de rugamintile parlamentarilor. Vreti dobanzi mai mici? Atunci trebuie sa facem altceva. Sa scadem mai intai inflatia si deficitele bugetar si comercial! Dobanzile nu se pot scoate din palarie!

Parlamentarii mai ca nu l-au implorat ieri pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sa gaseasca o solutie pentru scaderea ROBOR si implicit a dobanzilor la credite, fiind convinsi ca banca nationala poate face asta, daca vrea, indiferent de ce se intampla in economie si in detalii

Mugur Isarescu le-a explicat parlamentarilor ca totul e in regula cu ROBOR, ca nu poate fi manipulat de banci si nici nu poate fi mai mic, cum vor ei, decat daca scad inflatia si dobanda BNR

Intr-un final, conducerea BNR, in frunte cu guvernatorul Mugur Isarescu, au venit pentru audieri la comisiile de specialitate din Senat, dupa ce initial a refuzat invitatia cunoscutului sau critic, senatorul ALDE, Daniel Zamfir, motivand ca este nelegitima si subversiva, urmarind, de fapt, sa-l detalii

Sa aveti incredere! ne-a asigurat Mugur Isarescu, dupa ce a respins dur si hotarat atacurile populiste ale consilierului premierului, Darius Valcov, la adresa BNR

“Sa aveti incredere!” Cu aceste cuvinte si-a incheiat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, conferinta de presa de astazi, pe care a deschis-o cu o replica dura si ferma adresata consilierului economic al premierului Romaniei, Darius Valcov, care a adus in ultima perioada acuzatii detalii