BANCI | Ultima Ora

Bitcoin si alte monede virtuale sunt foarte riscante, detinatorii lor putand suferi pierderi mari, avertizeaza Autoritatea Bancara Europeana (EBA)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-12-13 14:40

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a emis o avertizare cu privire la riscurile care decurg din cumpărarea, detinerea sau tranzactionarea de monede virtuale, cum ar fi Bitcoin. Potrivit EBA, consumatorii nu sunt protejati prin reglementari legale atunci când utilizează monede virtuale ca mijloc de plată si ar putea fi în pericol de a-si pierde banii.

Nu există nicio garantie că valorile monedelor virtuale vor rămâne stabile, avertizeaza EBA. Moneda virtuala Bitcoin a înregistrat în ultima săptămână fluctuaţii majore, între 340 de dolari şi 1.240 de dolari.

„Avertismentul a fost publicat in contextul in care Autoritatea evaluează toate aspectele relevante asociate cu monedele virtuale, în scopul de a identifica dacă monedele virtuale pot si ar trebui să fie reglementate si supravegheate”, se arata intr-un comunicat al EBA.

In timp ce stirile despre monedele virtuale continua sa tina prima pagină a ziarelor si se bucură de popularitate în crestere, consumatorii trebuie să rămână constienti de riscurile asociate acestora. In special, consumatorii ar trebui să fie constienti de faptul că platformele de monde virtuale nu sunt reglementate în prezent iar băncile nu detin monede virtuale sub forma de depozite.

În prezent, in Uniunea Europeana nu există reglementari specifice care sa protejeze consumatorii de pierderi financiare rezultate in cazul în care o platformă care realizeaza schimburi sau detine monede virtuale intra in faliment, avertizeaza EBA.

Autoritatea Europeana a tinut sa traga un semnal de alarma si cu privire la portofelele electronice - „digital wallets”, care contin moneda virtuala stocata pe calculatoare, laptop-uri sau smartphones, si care nu sunt nu sunt impenetrabile pentru hackeri.

Au existat cazuri in care consumatorii au pierdut cantitati semnificative de monedă virtuală, cu putine sanse de a fi recuperate. De asemenea, atunci când se utilizează monedă virtuală pentru tranzactiile comerciale, consumatorii nu sunt protejati de nici un drept de rambursare în conformitate cu legislatia UE, adauga EBA.

Autoritatea mai precizeaza că în conditiile in care tranzactiile cu monede virtuale oferă un grad ridicat de anonimat, acestea pot fi utilizate în mod abuziv pentru activităti infractionale, inclusiv pentru spălarea banilor murdari. In astfel de cazuri, autoritatile de aplicare a legii ar putea închide rapid platformele de schimb cu monede virtuale, astfel incat consumatorii nu-si vor mai putea accesarea sau retrage fondurile pe care platformele le detin in numele lor.

Consumatorii ar trebui să fie constienti si de faptul că detinerea de monedele virtuale pot avea implicatii fiscale, astfel ca ar trebui sa se asigure ca respecta obligatiile fiscale stabilite in tara de rezidenta atunci când se utilizează monede virtuale.

EBA recomanda ca în cazul în care consumatorii cumpara monede virtuale, să înteleagă pe deplin caracteristicile acestora si sa nu foloseasca bani „reali”, pe care care nu şi-i pot permite să-i piardă.

Germania a recunoscut oficial Bitcoin ca instrument financiar, dar China l-a interzis

Pe de alta parte, Germania a recunoscut oficial, la mijlocul acestui an, moneda virtuală Bitcoin ca "unitate de cont", respectiv ca instrument financiar care poate fi folosit în "cercurile multilaterale de cliring", potrivit Ministerului de Finanţe din această ţară.

Bitcoin nu este clasificată ca ban electronic (e-money) sau monedă străină, ci mai degrabă ca instrument financiar supus reglementărilor bancare din Germania. Reprezintă mai degrabă «bani privaţi» care pot fi utilizaţi în cercurile multilaterale de cliring", potrivit unui comunicat al Ministerului german de Finanţe.

Pe de alta parte, banca centrală a Chinei a anunţat in urma cu cateva zile că bancile chineze nu trebuie să accepte depozite care au legătură cu Bitcoin sau să asigure acces la această monedă în cadrul serviciilor proprii.

Banca Franţei a avertizat, de asemenea, în privinţa pericolelor Bitcoin.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii