BANCI | Recuperare creante

Banca Transilvania vinde credite neperformante de 124 milioane euro firmei de recuperare B2Holding

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-04-13 17:33

Banca Transilvania a vandut firmei de recuperare creante B2 Kapital Portfolio Management SRL, detinuta de grupul norvegian B2Holding, un portofoliu de 3.300 de credite neperformante individuale, cu o valoare nominala de 124 milioane euro.

B2 Holding a intrat in Romania in iunie 2016, prin preluarea firmei bulgare de recuperare creante Debt Collection Agency AD.

Portofoliul de neperformante consta in credite tip retail si corporate, garantate si negarantate, precizeaza intr-un comunicat firma de recuperare listata la Bursa din Oslo, in care mentioneaza ca a facut publica aceasta trazactie, desi valoarea este sub pragul reglementat, pentru a fi complet transparenta cu anuntul vanzatorului.

Banca Transilvania, listata la Bursa din Bucuresti, nu a anuntat tranzactia de vanzare a creditelor neperformante.

Banca Transilvania avea la finalul lui 2017 o rata a creditelor neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, de 3,05%, in scadere de la 4,62% fata de anul precedent, din totalul portofoliului de credite al bancii, in valoare de 29,9 miliarde lei.

Ceea ce inseamna ca valoarea creditelor neperformante s-a ridicat la 912 milioane lei, adica 196 milioane euro. In urma vanzarii pachetului de 124 milioane euro catre B2 Holding, Banca Transilvania va mai ramane cu neperformante de doar 72 milioane euro.

Rata creditelor neperformante conform ABE (Autoritatea Bancara Europeana) era de 6,03% in decembrie 2017, in scadere de la 9,84% in 2016, inca o data mai mare fata de rata standard.

Rata creditelor neperformate conform ABE, denumita rata expunerilor neperformante (NPE) reprezinta, conform precizarilor BNR, raportul expunerilor neperformante din credite si avansuri din totalul expunerilor din credite si avansuri. “Potrivit definiției ABE, implementată în cadrul național prin Ordinul BNR nr. 6/2014, expunerile neperformante sunt cele care îndeplinesc oricare din următoarele criterii: 1) sunt expuneri semnificative cu scadența depașită cu peste 90 de zile; 2) se consideră că, în lipsa executării garanției reale, este improbabil ca debitorul să își achite integral obligațiile din credite, indiferent de existența oricărei sume restante sau numărul de zile de întarziere de plată”, conform BNR.

Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane si garanţii ipotecare era de 127%.

Soldul total al provizioanelor era de 1,8 miliarde lei la finalul anului trecut, din care 269 milioane lei sunt provizioane pentru litigii si alte riscuri preluate de la Volksbank.

Nici Banca Transilvania, nici B2 Holding nu au dorit sa dezvaluie valoarea tranzactiei.

Banca Transilvania nu-si va mai putea deduce din impozitul pe profit valoarea neperformantelor vandute catre B2 Holding, cum s-a intamplat pana anul trecut, intrucat prevederile Codului Fiscal cu privire la cesiunea creantelor bancare a fost modificat de doua ori, de la inceputul acestui an. (vezi aici detalii)

Taguri: Non-Performing Loans (NPL)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Recuperare creanteBanca Transilvania vinde credite neperformante de 124 milioane euro firmei de recuperare B2Holding

Banca Transilvania a vandut firmei de recuperare creante B2 Kapital Portfolio Management SRL, detinuta de grupul norvegian B2Holding, un portofoliu de 3.300 de credite neperformante individuale, cu o valoare nominala de 124 milioane euro. B2 Holding a intrat in Romania in iunie 2016, detalii

In cazul unor datorii la IFN-uri, se pune doar poprire sau se pot atinge si de proprietatile mele imobiliare?

"In cazul unor credite de nevoi personale, fara garantii, luate de la IFN-uri, pot fi executat si altfel, sau doar cu poprire pe salariu in limita a 50%? Se pot atinge de proprietatile mele imobiliare? Multumesc!", intreaba un cititor. Raspuns detalii

Kruk imi ia prea multi bani din salariu! Ce pot sa fac?

"Am mai multe datorii si cred ca-mi ia prea mult din salariul. Am 1400 salariul si imi ia 950 de lei. Eu vreau sa-mi achit datoriile, dar trebuie sa-mi ramana si mie bani de intretinere, am doi copii. Am vorbit cu Kruk si mi-a spus ca nu se poate sa-mi ia mai putin. Ce pot sa detalii

Ordinul ANPC nr. 1/2017 privind documentatia si informatiile necesare inregistrarii, precum si modalitatea si termenele de raportare pentru entitatile de recuperare creante

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor - ANPC - Ordinul nr. 1/2017 privind documentația și informațiile necesare înregistrării, precum și modalitatea și termenele de raportare pentru entitățile de recuperare creanțe Text publicat în Monitorul detalii

Ultimele Comentarii