BANCI | Stirea Zilei

Volksbank Austria, in pericol de nationalizare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-08-25 17:45

Oesterreichische Volksbanken AG (VBPS), banca-mama din Austria a Volksbank Romania, se poate confrunta cu nationalizarea pentru ca nu a reusit, pentru al treilea an consecutiv, sa plateasca dividendul aferent participatiei statului la capitalul bancii.

"Din cauza situaţiei economice dificile şi punerea în aplicare a strategiei pentru anul 2015, o plată de dividende pentru participatia statului nu se poate face", se arata intr-un comunicat al bancii in care se prezinta rezultatele financiare.

Volksbank a primit un ajutor de la statul austriac, in 2009, in valoare de 1 miliard de euro (1.4 miliarde dolari), dar nu-i este permis de lege sa plateasca dividende daca inregistreaza pierdere conform standardelor locale de contabilitate. In consecinta, banca nu a platit dividende din 2009.

"Statul austriac are dreptul de a prelua actiunile Volksbank în cazul în care banca nu reuseste sa plateasca dividende in acest an", a declarat Harald Waiglein, un purtator de cuvant al Ministerului de Finante, citat de Bloomberg.

"Vom evalua situaţia şi vom alege opţiunea care este cel mai buna pentru contribuabil", a spus Waiglein.

Austria a nationalizat doua banci dupa prabusirea Lehman Brothers. Statul a fost nevoit sa preia Kommunalkredit Austria de la Volksbank si Dexia, in noiembrie 2008, si Hypo Alpe-Adria Bank International in decembrie 2009.

Volksbank avea ca obiectiv un profit net de peste 100 milioane de euro in acest an.
In trimestrul al doilea, Volksbank a avut pierderi de 31 milioane euro, dupa un profit de 7 milioane euro cu un an in urma, din cauza revizuirii in scadere a investitiilor financiare, mai ales a valorii obligatiunilor elene, potrivit raportului financiar semestrial.

In primele sase luni, banca a obtinut un profit net de un milion de euro, rezultatul fiind influentat negativ de investitiile financiare, inclusiv de provizioanele pentru detinerile de obligatiuni elene.

Provizioanele de risc au scazut in primul semestru cu 64 milioane euro fata de primul semestru din 2010, la 130 milioane euro, in pofida conditiilor economice dificile din unele regiuni din Europa Centrala si de Est.

Cea mai mare scadere a fost inregistrata pe segmentul de retail, datorata in primul rand diviziei de leasing si operatiunilor din Romania, potrivit raportului.

Profitul inainte de plata taxelor pe segmentul de retail a crescut cu 9 milioane euro fata de intervalul similar din 2010, la 30 milioane euro, sustinut in principal de scaderea provizioanelor la divizia de leasing si la cea din Romania.
Autoritatile austriece de reglementare monitorizeaza indreaproape Volksbank, dupa ce banca s-a aflat printre cele opt institutii de credit care nu au trecut testul de stres aplicat de UE institutiilor financiare europene.

Raportul Tier 1 al bancii, care masoara soliditatea financiara, a fost de 4,5%, sub nivelul minim de 5% impus de Autoritatea bancara Europeana.

"Am vorbit ieri (miercuri n.r.) cu reprezentantii Volksbank, care sunt convinsi ca masurile pe care le-am convenit vor fi continuate", a declarat Helmut Ettl, co-presedite al Autoritatii Austriece pentru Piete Financiare.

El a precizat ca reducerea activelor ponderate in functie de risc va duce la o structura mai buna a capitalului.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii