BANCI | Stirea Zilei

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, si-a ascuns o avere de o jumatate de milion de euro, bani castigati in cei 9 ani de mandat la banca centrala, dar care nu apar in declaratia de avere

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-21 22:30

In 27.12.2005, adica a treia zi dupa Craciun, Cristian Popa (50 de ani) isi completa declaratia de avere. Prima in calitate de viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), functie in care a fost numit in octombrie 2004, asadar acum aproape 10 ani (avea 40 de ani atunci).

Averea lui se compunea dintr-un apartament in Bucuresti de 63 de metri patrati cumparat in anul 2.000, o bogata colectie de ceasuri, butoni si bijuterii, monede de aur si argint, in valoare de aproximativ 75.000 de euro. La care se adauga inca o colectie de 9 conturi si depozite bancare, de aproximativ 45.000 de euro in total: 91.000 de lei (25.000 de euro), 13.000 de euro si 10.000 de dolari.

Pe atunci, conducerea BNR nu se rusina cu salariile incasate din bani publici, asa ca Popa si-a trecut in dreptul rubricii aferente salariului suma de 270.742 lei anual, adica 22.500 de lei lunar (6.300 de euro).

Seful sau, guvernatorul Isarescu, a declarat pentru acelasi an, 2005, un salariu putin mai mare, de 297.722 lei, adica 24.800 de lei lunar (6.900 de euro). A fost ultima mentionare facuta de Isarescu cu privire la salariul sau in declaratiile de avere publicate in urmatorii ani, cand rusinea l-a facut sa acopere cifrele fie cu ipocrita expresie “conform fisei fiscale”, fie cu o sfidatoare pata alba, in ciuda faptului ca astfel comite o ilegalitate, conform opiniei Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

Dupa 9 ani la BNR, Popa e mai sarac!?

Dupa mai bine de 9 ani, in ultima sa declaratie de avere, publicata luna trecuta, Cristian Popa isi trecea vechiul apartament cumparat in 2000, plus inca 3 apartamente in acelasi oras, mostenite impreuna cu sora si mama.

Colectia de bijuterii, monezi, butoni si alte obiecte de valoare si-a sporit valoarea la 92.000 de euro, adica cu aproximativ 15.000 de euro.

Socanta este insa disparitia banilor din conturi: Popa mai are acum doar 5 conturi, in valoare totala de 76.000 de lei (17.000 de euro), fata de cei 45.000 de euro cat avea la finalul primului an la BNR.

Anul trecut, Popa avea conturi in lei echivalentul a 25.000 de euro, la care se adaugau alte conturi in valuta, unul de 10.000 de euro si alte doua de 10.000 de dolari.

Cu alte cuvinte, Popa e mai sarac, pe hartie, decat in urma cu 9 ani. Incredibil, nu-i asa?

Declaratiile astea de avere nu-s bune la nimic, cu alte cuvinte: nici nu afli cat castiga persoanele cu functii publice din BNR, din bani publici, nici cat cheltuie. Oare ANI ce are de zis?

Daca luam in considerare salariul lui Popa din primul an (care intre timp a mai crescut), atunci acesta ar fi trebuit sa stranga in 9 ani nu mai putin de 680.000 de euro.

Fireste ca Popa a avut si cheltuieli de intretinere in toti acesti ani, insa tot a ramas, probabil, cu aproximativ o jumatate de milion de euro. Unde si-a ascuns el acesti bani? De ce nu apar in declaratia de avere?

Greu de crezut ca Popa nu a reusit sa economiseasca nimic in toti cei 9 ani de munca la BNR, ca nu a facut niciun fel de investitie in bunuri proprii, ba chiar este mai sarac decat inainte de a veni aici.

Comentarii

client WCR
Mascaricii din BNR
Eu cred ca Isarescu, Cinteza, Popa, Olteanu au pus mana de la mana din salariile lor si au salvat sistemul bancar de la faliment, de asta nu mai gasesti tu BANCHERULE veniturile lor.Ca sa compenseze, mai ales nea Cinteza responsabil cu supravegherea creditelor, s-a ambitionat si a scos TOATE clauzele abuzive din contractele clientilor romani, iar ca finalitate PIB-ul Romaniei a crescut cu 3,9 cel mai mult in Marea Uniune iresponsabila Europeana....



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii