BANCI | Stirea Zilei

Valentin Lazea, BNR, despre misiunea imposibila de adoptare a euro in 2015: "United we stand, devided we fall"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-10-28 19:32

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, apreciaza, in nume personal, fara sa implice pozitia oficiala a BNR, ca Romania nu are alta optiune decat sa adopte moneda euro, insa acest lucru nu se poate face atat de repede cum au stabilit autoritatile (2015), nu atat din cauza neindeplinirii criteriilor nominale precum dobanda sau cursul, ci a criteriilor de convergenta reale, precum paritarea redusa a puterii de cumparare fata media UE sau structura economiei in care agricultura are inca o pondere prea mare.

Romania nu-si poate permite sa mearga singura, precum Elvetia, Norvegia sau Marea Britanie, de aceea trebuie sa fie la fel de pragmatica ca aceste tari si sa realizeze ca din adoptarea euro poate avea castiguri cel putin pe termen mediu, indeferent daca uniunea monetara va dura doar 100 de ani, apreciaza Lazea.

"S-ar putea, comparandu-ne cu britanicii, sa fim mai idealisti si mai putin pragmatici, dar nu naivi. Chiar daca aceasta uniune monetara ar dura doar 2 sau 3 generatii de acum inainte, va fi un castig mare, chiar daca va dura doar 100 de ani, dupa care se va dezintegra. Asadar, putem fi realisti si pragmatici ca britanicii, dar putem spera in acelasi timp la cateva castiguri cel putin pe termen mediu. Si sa nu uitam ca o echipa de fotbal britanica (Manchester) a inventat un imn care spune: "United we stand, devided we fall".

"In privinta criteriilor de convergenta nominale, Romania este undeva la mijloc, nici mai bine nici mai rau plasata decat alte tari din zona. Totusi, devarata provocare raman criteriile de convergenta reala. Aici am in vedere in primul rand indicatorul GDP pe locuitor, exprimat prin paritatea puterii de cumparare, care in Romania e foarte scazut, de doar 49% din media UE. Trebuie sa mentionez ca Estoria, la momentul adoptarii euro, avea cel mai redus nivel al acestui indicator dintre tarile care au aderat pana atunci, de 66%. Cred ca acesta este un minim pentru accesul in zona euro", a spus Lazea, in cadrul unei conferinte gazduita de BNR.

"Nu putem sa contemplam cu adevarat adoptarea euro, cat timp agricultura inca reprezinta 5-6% din PIB si ponderea angajatilor este de 25-30% din totalul fortei de munca. Cu cat rezolvam mai repede acesta problema, in sensul scaderii ponderii agriculturii si cresterea ponderii serviciilor, cu atat sansele de adoptare a euro sunt mai apropiate", a adaugat el.

Lazea considera ca noul guvern rezultat dupa alegerile din decembrie va avea cel mai probabil doua optiuni in privinta aderarii, mai realiste: sa stabileasca o noua data pentru adoptarea monedei unice sau, mai realist, sa procedeze ca alte state din regiune, sa nu se stabileasca nicio data, dar fara a se renunta la obiectivul de trecere la euro. Exista cel putin 3 argumente in favoarea unei asemenea decizii: e nevoie de timp pentru indeplinirea criteriilor de convergenta reala, stimulul de disciplinare fiscala si macroeconomica a fost preluat de alte mecanisme adoptate de UE iar membrii actuali ai zonei unice nu sunt prea dornici sa primeasca noi membri, dupa recentele experiente neplacute.

Intra in CLUBUL BANCHERILOR pentru declaratia completa a lui Valentin Lazea

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii