BANCI | Stirea Zilei

Va fi BCR o nuca prea tare si pentru Tomas Spurny?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-01-28 08:47

Cehul Tomas Spurny (foto), 48 de ani, cu studii la New York si experienta de peste 10 ani in cadrul filialelor Intesa si Societe Generale din Cehia, Slovacia si Ungaria, a fost trimis anul trecut la Bucuresti de seful sau de la Viena, presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, pentru a redresa BCR-ul, care alunecase abrupt pe panta pierderilor, dupa ce predecesorul sau, englezul Dominic Bruynseels, nu a reusit sa aduca modificari majore in banca si sa anticipeze problemele cu care se va confrunta.

In prima jumatate de an petrecuta in Romania, demonstrand o preferinta pentru fapte si mai putin pentru vorbe, Spurny s-a remarcat prin luarea unor hotarari rapide si radicale in incercarea de a readuce profit la BCR. Insa primele decizii (prezentate mai jos) vizeaza mai mult reducerea de cheltuieli si mai putin sporirea veniturilor, de aceea nu par a fi decisive pentru readucerea bancii pe profit la finalul acestui an, asa cum suna pariul cu seful sau, pe un bonus de performanta, fireste.

Sa vedem insa mai detaliat cine este Spurny: ce pregatire, ce experienta si ce ce profil de lider are.

Studii in finante si ucenicia in banking la New York

Tomas Spurny si-a facut studiile in anii 80 in America, la New York University, unde s-a specializat in finante si contabilitate, iar ulterior a obtinut un MBA la Columbia University si a urmat o specializare in management la Harvard. La inceputul anilor 90 si-a inceput cariera in banci, printr-un program de initiere (banking program trainee) de doi ani la Manufacturers Hannover Trust din New York, iar apoi ca analist trezorerie la European American Bank, tot in New York. Dupa 5 ani de lucru in banking a trecut, in 1994, in consultanta, la McKinsey, unde a lucrat un alt cincinal ca asociat principal.

In 2000 se intoarce in patria-mama pentru a incepe o cariera in domeniul bancar de aici, in plina dezvoltare: si-a petrecut mai intai 2 ani in domeniul consultantei fiscale ca vicepresedinte al companiei CCS, apoi a trecut in domeniul bancar, ca CFO la filiala Societe Generale, Komercni Banka, unde a stat tot 2 ani, dupa care a preluat conducerea fostei banci de stat VUB Banka din Slovacia, recent cumparata de grupul italian Intesa. Timp de 5 ani, Spurny a avut misiunea de a restructura banca de stat in vederea eficientizarii (inclusiv prin reducerea numarului de angajati cu 13% intr-un an), dar in acelasi timp sa o dezvolte si sa o transforme intr-o banca moderna.

"A fost perioada cea mai plina de satisfactii din viata mea profesionala de pana acum", spunea Spurny in comunicatul oficial in care anunta despartirea de banca, in iulie 2007. „Decizia de a pleca a fost foarte dificila. Succesul nostru s-a datorat combinatiei simple de oameni de calitate, valori solide si sprijin puternic din partea actionarului Intesa Sanpaolo. Imi va lipsi foarte mult aceasta echipă câstigătoare si un grup bancar fantastic", a mai spus Spurny. Banca precizeaza ca in timpul mandatului sau a devenit una dintre cele mai profitabile si eficiente institutii financiare din Slovacia, realizand în mod consecvent obiectivele financiare si de altă natura stabilite de grupul-mamă.

A preluat apoi sefia companiei de consultanta a grupului financiar ceh PPF, unde a stat pana in februarie 2009, dupa care s-a intors in grupul Intesa (ceea ce inseamna ca a fost sincer cand a spus ca-i va duce dorul), la conducerea filialei din Ungaria, CIB Bank. Aici insa a avut de infruntat situatia grea a mediului economic si bancar, afectat puternic de criza si de politica neortodoxa dusa de noul guvern.

Pentru a limita pierderile bancii din cauza creditelor neperformante, Spurny, impreuna cu fostul guvernator al bancii centrale a Ungariei, György Surányi, a propus ca pe langa schimbarea creditelor populatiei din valuta in forinti, prin niste scheme financiare complicate efectuate prin intermediul bancilor centrale ale Ungariei si Elvetiei, ratele ar trebui reduse cu 30-40%, ca alternativa la renuntarea la un moratoriu privind executarile silite. Propunerea a fost insa respinsa chiar de Asociatia Bancilor din Ungaria, care a apreciat ca masura ar afecta piata creditarii. Schimbarea creditelor din franci in forinti a fost insa implementata ulterior de guvern, dar in propria varianta, prin stabilirea unui curs de schimb favorabil populatiei, fapt care le-a produs bancilor pierderi importante.

Decizii rapide si radicale la BCR

Dupa 3 ani la conducerea bancii ungare, pe care a lasat-o cu pierderi, inevitabile, probabil, in conditii economice si politice adverse, Spurny a venit intr-un mediu economic mult mai prietenos oferit de Romania, fara taxa pe banci sau alte masuri guvernamentale care sa afecteze serios profitul institutiilor financiare, ajuns oricum pe pierderi din cauza creditelor neperformante.

Citeste toata stirea

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii