BANCI | Stirea Zilei

Un zvon vehiculat de un tabloid britanic putea sa-i dea Societe Generale lovitura de gratie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-08-11 12:54

Un simplu zvon in nebunia pietelor bursiere de ieri, publicat de tabloidul britanic Daily Mail, putea sa-i dea Societe Generale, a doua mare banca din Franta si din Romania, lovitura de gratie, in contextul in care aproape toate bancile europene, in special cele franceze, se confruntau cu scaderi drastice la burse.

Actiunile Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, s-au prabusit pana la 22,5% in cadrul sesiunii bursiere de ieri, incheind ziua cu pierderi de 14,74%, respectiv 22,18 euro pe actiune, cu mult peste media scaderilor pietei bursiere franceze, in medie de 5,45%.

Actiunile bancii franceze sunt in cadere libera de la finalul lunii iulie, iar in ultimele doua saptamani si jumatate s-au devalorizat cu 45%.

In debutul sedintei bursiere de astazi, titlurile Societe Generale au fost suspendate o scurta perioada de la tranzactionare, dupa care au avansat cu 9%. La finalul sedintei bursiere, actiunile au inregistrat o crestere de 3,7%, ajungand la 23 de euro, cu volume de tranzactionare de cinci ori mai mari decat media zilnica a ultimelor trei luni.

Prabusirea valorii actiunilor de miercuri a fost stimulata si de un articol publicat de Daily Mail in editia din 7 august, dupa cum a declarat pentru Le Monde un trader din Paris.

Ziarul britanic a confirmat ipoteza cerandu-si scuze "fara rezerve" bancii franceze, admitand ca respectivul articol, care afirma ca banca este "aproape de dezastru", nu are niciun fundament.

In articolul respectiv se mentiona ca "potrivit unor surse ale Mail on Sunday, Societe Generale se afla intr-o situatie periculoasa, posibil aproape de dezastru.

"Admitem acum ca aceasta afirmatie nu este adevarata si prezentam scuzele noastre fara rezerve catre Societe Generale pentru neplacerile cauzate", a anuntat tabloidul britanic.

Banca franceza a fost nevoita ieri sa respinga public si sa nege categoric toate zvonurile de pe piata. Iar astazi a cerut autoritatii franceze de supaveghere a bursei (AMF) sa investigheze originea zvonurilor care afecteaza serios interesele actionarilor bancii, dupa cum sustine Societe Generale.

AMF a anuntat ca va monitoriza evolutia actiunilor, in special ale celor emise de grupurile bancare care au suferit in sesiunea bursiera de miercuri, fara a preciza daca va initia o investigatie.

Frédéric Oudéa, presedintele SocGen, a facut ieri un tur al canalelor media, in incercarea de a linisti clientii si actionarii bancii.

Intr-un interviu acordat Le Figaro, el a explicat ca banca a suferit o serie de atacuri speculative asupra pietelor, mai intai sub forma unor zvonuri dezmintite de agentiile de rating (care au confirmat ratingul Frantei, cel mai ridicat din lume, de tip AAA), apoi sub forma unor "zgomote complet fanteziste".

"Nu, banca nu a suferit nicio pierdere in particular iar performantele noastre de pana acum sunt satisfacatoare", a spus Oudéa.

La radioul France Info, seful SocGen a declarat: "Oamenii pot avea incredere. Pierderile ar putea deveni reale doar daca actionarii vand".

La RTL, Oudéa i-a asigurat pe clientii bancii ca nu trebuie sa-si faca griji in privinta sigurantei economiilor lor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii