BANCI | Stirea Zilei

Tu stii cat platesti lunar pentru contul tau bancar cu card atasat? Costurile variaza intre 10 si 40 de lei!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-16 21:51

Un roman plateste in medie 21 de lei lunar pentru un cont bancar cu card atasat (varianta de baza, Visa Electron sau Maestro), cu care realizeaza 3 operatiuni de baza: incasarea banilor in cont, retragerea unei sume de 1.000 de lei de la ATM-uri, precum si vizualizarea, la bancomat, a sumelor de bani existente pe card si obtinerea unui mini-extras de cont, reiese dintr-o analiza a comisioanelor practicate de 19 banci romanesti, realizata de Bancherul.ro si GhiseulBancar.ro.

Costul unui cont cu card atasat difera insa destul de mult de la banca la alta: cel mai ieftin porneste de la 10,5 lei (ING), ajunge la 14-15 lei (Volksbank, Credit Europe Bank, Piraeus Bank si Banca Romaneasca), si urca la un maxim de 40 de lei (BCR si Banca Italo-Romena). In jurul pretului mediu de 21 de lei se incadreaza mai multe banci (CEC Bank, Millennium Bank si ProCredit Bank). Un numar de 11 banci au comisioane sub medie, în timp ce doar 8 practică preţuri mai mari, dar care se apropie de 30-40 de lei.

Analiza a luat in calcul, mai intai, costurile lunare aferente unui card si a contului bancar pe baza caruia functioneaza. Astfel, atat pentru emiterea unui card, cat si a contului pe baza caruia functioneaza acesta, cele mai multe banci, cu mici exceptii, nu percep nicio taxa. Clientii bancilor pot deschide  un cont bancar si fara un card atasat, singura exceptie fiind ING, unde deschiderea contului este conditionata de emiterea cardului, intrucat la unitatile acestei banci nu exista ghisee clasice, operatiunile fiind realizate la ATM-uri si automatele specializate, cu ajutorul cardului.

Pentru administrarea unui cont bancar, bancile percep comisioane în medie de 2-3 lei, cele mai mari fiind la UniCredit Tiriac Bank (7,5 lei) si BCR (4,5 lei) iar cel mai mic (0) la Banca Transilvania, singura banca ce nu-si taxeaza clientii pentru intretinerea unui cont.

Unele banci isi taxeaza clientii si pentru administarea cardului atasat contului, cel mai mare comision de acest fel fiind la UniCredit (72 de lei pe an), in timp ce altele au o taxa modica, in jur de 1 leu lunar, iar la cele mai multe banci acest comision este 0.

Cat platim pentru operatiunile la ATM-uri

Dupa cum se stie, orice plati realizate cu cardul sunt gratuite: atat la magazine sau la orice furnizor de produse si servicii dotat cu un POS din Romania sau din strainatate, cat si in cazul tranzactiilor pe internet. Cele mai importante comisioane aferente unui card sunt, asadar, cele de retragere a banilor de la ATM-uri.

Acesta difera in functie de bancomatul de unde se scot banii: daca se foloseste bancomatul bancii care a emis cardul, atunci comisionul poate fi 0, cum este cazul ING, Volksbank, Banca Transilvania, Intesa, Libra Bank. La cele mai multe banci, acest comision este de 0,2% din suma retrasa, iar cel mai mare comision il au BCR si Bancpost (0,25%). Unele banci ofera celor care au incheiate conventii de salarii posibilitatea retragerii gratuite a banilor. BCR are cel mai mare comision si pentru retragerile de numerar cu cardul de la bancomatele altor banci din tara: 1% plus 6 lei, adica 16 lei pentru o retragere de 1.000 de lei. Este vorba de o taxa dubla fata de cea practicata de cele mai multe banci, respectiv de 0,5% plus 2,5 lei. BCR este campioana comisioanelor si la operatiunea de consultare a contului la bancomatele altor banci, pentru care isi taxeaza clientii detinatori de carduri cu 2,5 lei, fata de o medie de 1,5 lei la alte banci. Pentru a vedea cati bani au pe card, clientii bancilor platesc in general un comision de 0,3 lei la bancomatele bancii emitente a cardului, in timp ce la unele banci, precum ING sau Volksbank, consultarea contului este gratuita.

Comentarii

Valeriu
Desigur
Nu ma mir deloc ca BCR percepe cel mai mare comision. Dansii n-au nicio jena in a smulge cat mai multi bani de la clientii lor. Inteleg necesitatea unei taxe in administrarea unui cont bancar dar sa fie de bun simt, intre 10 si 15 lei, ca la ING sau Volksbank.

Clau
Preturi si mai mici
La ING nu stiu cum s-a ajuns la media de 10,5 intrucat cu anumite facilitati pe care le au momentan poti sa primesti banii inapoi pt cei 6,5 ron pe care ii cheltuiesti lunar (administrare de cont + internet banking) . Deci ar fi si banci cu 0% comision teoretic.

Dragos
Tot de ING
Sau, daca ai norocul sa fii client mai vechi la ING, nu platesti nimic pe cont si doar 3 lei pe internet banking, plus ca primesti inapoi 6 lei din c/v facturilor platite prin internet banking. Adica pe mine ING ma platesc cu 3 lei pe luna ca sa le folosesc serviciile.

prisacariu C
garanti bank
Salve , eu unul fac banking cu garanti si sunt foarte multumit de absolut tot , tarife , oferte si in special de felul cum isi trateaza clientii poti adauga si garanti ?

giovanni1
gresit
nu stiu de unde au scos preturile astea...sunt GRESITE!!!de exemplu la Volksbank ai cont cu card atasat la 4(patru) lei...de unde 14-15 lei?!

Bancherul.ro
calcule comisioane carduri
Calculele sunt corecte, dar atentie! nu s-au luat in considerare pachetele de cont corent cu carduri si alte servicii atasate, ci doar costurile unui card de baza, Visa Electron sau Maestro.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii