BANCI | Stirea Zilei

Trei banci dispar in acest an, concurenta scade

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2024-02-11 20:55

Desi revolutia digitalizarii incurajeaza infiintarea de noi firme fintech care pot stimula competitia dintre banci, in folosul populatiei si firmelor, piata bancara romaneasca trece acum printr-un intens proces de consolidare a bancilor mari, prin disparitia unor jucatori mai mici.

Revolut a ramas exceptia care nu a confirmat regula revolutiei fintech-urilor: trei banci destul de mari vor fi inghitite, in acest an, de altele si mai mari, ceea ce va determina o scadere destul de mare a concurentei in domeniul creditelor, depozitelor si transferurilor de bani.

OTP Bank a fost cumparata de Banca Transilvania, Alpha Bank va fi integrata in Unicredit, iar First Bank va fi preluata de Intesa.

Se pune intrebarea daca nu cumva tocmai digitalizarea a infierbantat procesul de fuziuni intre banci, dat fiind ca cea mai mare parte a serviciilor financiar-bancare se deruleaza acum online, in timp ce numarul traditionalelor sucursale bancare este in continua scadere.

Ceea ce a ridicat o provocare destul de mare pentru vanzatorii de produse financiar-bancare: tot mai multi oamenii nu mai intra acum in sucursalele de pe strazi pentru a-si face un card sau pentru un credit, ci deschid telefonul.

Iar lumea online este destul de diferita de cea reala. Cu siguranta, e ceva nou, la care bancile trebuie sa se adapteze rapid. Iar asta nu e prea usor, mai ales intr-un mediu nesigur, cu multe reglementari, tentative de fraude online si cu tehnologii online complicate.

Cu siguranta ca noua taxa de 2% din cifra de afaceri pentru banci, in acest an, a contribuit si ea la procesul de vanzare a unor banci si va determina, probabil, o si mai mare concentrare a pietei.

Se limpezeste o concluzie, dupa ultimele procese de achizitii si fuziuni, precum si dupa zvonurile ca si BRD, a treia mare banca din Romania, ar putea fi vanduta de grupul francez Societe Generale: bancile vor sa fie cat mai mari.

Avem 7 banci mari si un lider

Banca Transilvania (BT) va ajunge, dupa preluarea OTP Bank, la o cota de piata de aproximativ 23%, fata de 20% in prezent, cu aproape 10 puncte peste a doua banca din Romania, BCR, cu 14%, ceea ce o face liderul pietei bancare.

Unicredit va atinge, dupa preluarea Alpha Bank, o cota de 11-12%, peste BRD, a treia ca marime in prezent, cu 10%, astfel ca, dintr-o data, face sens o posibila cumparare a sa de o alta banca mare, sa zicem BCR, care ar vrea sa fie la aceeasi dimensiune cu BT.

Cu cote de piata intre 8% si 9% se mai afla alte patru banci: ING, Unicredit, Raiffeisen si CEC.

In conditiile in care toate aceste banci mari, indiferent de preluari, si-au majorat constant activele in ultimii ani, castigand chiar si cota de piata in mod organic, fara achizitii, putem spune ca s-a consolidat grupul celor 7 banci mari, cu cote de piata de peste 8%: BT, BCR, BRD, ING, Unicredit, Raiffeisen si CEC Bank.

Diferenta de marime dintre aceste 7 banci si urmatoarele este foarte mare, intrucat plutonul doi de banci, din categoria medie, este unul de marime mai degraba mica, comparativ cu primul, intrucat ele au active intre 1% si 3%.

Cea mai mare este Exim Banca Romaneasca, cu o cota de 3,2%, dupa ce a preluat anul trecut Banca Romaneasca.

Alpha Bank si OTP Bank, ambele cu cote in jurul a 3%, tocmai au fost cumparate.

Cu cote in jurul a 2% se afla Cititbank, axata pe multinationale, si Garanti BBVA.

Peste 1% din piata mai ai doar alte trei banci: Intesa, Libra Bank si Vista Bank, intrucat alte doua banci de dimensiune asemanatoare, au fost cumparate si ele: Banca Romaneasca de Eximbank si First Bank de Intesa.

Grupul bancilor mijlocii va arata astfel: Exim Banca Romaneasca cu peste 3% din paiata, Intesa si Garanti BBVA cu aproximativ 2%, Libra si Vista cu peste 1%. In acest club de 1% va intra si Patria Bank, care-si majoreaza cifra de afaceri.

Bancile mijlocii sunt mai degraba mici, iar cele mici, pe cale de disparitie

In total, avem asadar si 6 banci mijlocii, unele destul de active, precum Libra, cu cote de piata intre 1% si 3%.

Daca trecem la categoria mica, aici avem o banca in cadere, Credit Europe Bank, despre care s-au auzit zvonuri de vanzare, cu o cota de 0,5%, BNP Paribas, adica Cetelem, cu 0,5%, care a anuntat anul trecut ca se retrage din Romania, Procredit Bank, axata pe finantarea firmelor mici, cu 0,3%, TBI Bank, cu 0,3%, Creditcoop, cu 0,2% si Techventures, cu 0,1%.

Mai avem, cu cote de piata nesemnificative, Alior Bank, din Polonia, Porsche Bank si Bank of China.

Dintre bancile mici, doar TBI Bank este activa, cu afaceri in crestere.

Noi jucatori care au incercat sa intre pe piata romaneasca profitand de era digitala, precum Idea Bank si Alior Bank din Polonia sau Techventuresbank din Romania, au esuat.

Cele doua banci pentru locuinte ale BCR si Raiffeisen sunt si ele pe cale de disparitie, astfel ca gradul de concentrare a pietei bancare devine tot mai ridicat.

Taguri: UniCredit Bank  First Bank  Patria Bank  BRD Groupe Societe Generale  ING Bank  TBI Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  ProCredit Bank  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  Alpha Bank  Garanti BBVA  Intesa Sanpaolo Bank  CEC Bank  BNP Paribas Personal Finance  Banca Romaneasca  Credit Europe Bank  banca  Vista Bank  Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI)  Alior Bank  Eximbank  Libra Internet Bank  Aedificium Banca pentru Locuinte  topuri banci  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude

Cand am vazut cat de multe fraude online cu actiuni Transgaz sau cu criptmonede se fac, m-am intrebat care ar putea fi motivele. Din reclamatiile cititorilor am constatat ca primul pas al inselatoriilor cu investitii in actiunile unor firme cunoscute, precum detalii

 



 

Ultimele Comentarii