Dictionar BCE | Educatie financiara

Ce sunt reformele structurale?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-06-30 11:14

Reformele structurale sunt, în esență, măsuri care modifică textura unei economii, respectiv cadrul instituțional și de reglementare în care companiile și cetățenii își desfășoară activitățile. Acestea sunt menite să asigure soliditatea economiei și capacitatea sporită a acesteia de a-și realiza potențialul de creștere într-un mod echilibrat.

Cum se fac reformele structurale?

Reformele structurale acționează pe partea de ofertă a economiei. Prin eliminarea obstacolelor din calea unei producții eficiente – și echitabile – de bunuri și servicii, acestea ar trebui să contribuie la creșterea productivității, a investițiilor și a ocupării forței de muncă.

Acest lucru poate fi realizat în moduri multiple. De exemplu, mediul de afaceri în ansamblu poate fi îmbunătățit prin intermediul unor reglementări care să sprijine flexibilizarea piețelor forței de muncă, simplificarea sistemului fiscal sau reducerea birocrației, permițând companiilor să își desfășoare cu mai multă ușurință activitățile comerciale și să facă planuri de viitor.

Gospodăriile populației pot beneficia, la rândul lor, de produse mai ieftine (și mai bune), ceea ce presupune, de asemenea, mai mulți bani care să poată fi cheltuiți pentru alte produse.

În plus, reformele pot viza sectoare specifice, de exemplu reformele care promovează inovarea în domenii-cheie. Un aspect important însă îl reprezintă natura echilibrată a creșterii. Aceasta înseamnă că factori precum echitatea și incluziunea socială sunt, de asemenea, luați în considerare.

Într-adevăr, reformele care îmbunătățesc accesul la educație sau reduc evaziunea fiscală și corupția vor contribui la sprijinirea creșterii economice, promovând în același timp echitatea socială.

De ce este acest aspect important pentru BCE si BNR?

BCE, alături de băncile centrale naționale ale țărilor din zona euro, este responsabilă de politica monetară unică: mandatul nostru este menținerea stabilității prețurilor, mai exact menținerea ratelor inflației la niveluri inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu.

Însă politica monetară nu operează într-un vid. Alte politici economice contribuie la evoluțiile economice care conturează politica monetară în prezent.

Pe termen lung, beneficiile pe care politica monetară le poate oferi vor depinde și de alte politici economice (inclusiv de cele care implică reforme structurale), mai ales atunci când este vorba despre asigurarea unei creșteri echilibrate.

Reformele structurale sunt, prin urmare, importante pentru creșterea economică a Europei în viitor și pentru consolidarea Uniunii Economice și Monetare. Aceste aspecte explică motivul pentru care BCE este interesată de acest subiect și efectuează studii pe această temă.

Sursa: BCE

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Simplu Credit refuza colaborarea cu CSALB si nu vrea sa-mi scada dobanda. Ce pot sa fac?

„Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB și ACEST MARE IFN, MARE IN ȘMECHERII AU REFUZAT COLABORAREA CU EI, Comerciantul (SIMPLU CREDIT IFN. ...Societatea SIMPLU CREDIT IFN SA, a refuzat solutionarea litigiului in cadrul Centrului detalii

Cum recuperez investitia la OMV printr-o inselatorie?

"Am găsit la sfârșitul lui septembrie o postare pe Facebook in care Robert Turcescu spunea în cadrul emisiunii Denisei Rafai cum pot românii obține venituri pasive. Am deschis linkul. Era vorba de o investiție la OMV. Minim 1250 Ron. M-am înscris și mă sună detalii

Pot să îi ofer un card bancar copilului meu?

"Sunt client ING, iar fiul meu de 14 ani își dorește propriul său card, așa cum a văzut la un coleg de clasă. Există astfel de servicii în România? Este recomandat să îi ofer un card bancar la o vârstă fragedă?", intreaba un detalii

Cum gestionez cheltuielile la comun într-o excursie cu familia?

"Toamna aceasta voi merge într-o vacanță alături de familie, părinții mei și socrii. Există o soluție prin care să planific această călătorie, astfel încât să avem control asupra cheltuielilor, dar să ținem și banii la comun?", intreaba un detalii

 



 

Ultimele Comentarii