Bancile au inceput sa inteleaga ca au nevoie de o relatie pe termen lung cu consumatorul, nu de un castig rapid
Autor: Bancherul.ro
2024-10-31 06:59
• Majorările fiscale în 2025 pot fi: majorarea TVA, a impozitului pe profit sau a impozitului pe proprietăți – Ana Popescu
• UniCredit a reevaluat creșterea economică la 1,7%, în scădere în anul 2024 și sub potențialul țării noastre – Ana Popescu
• Clienții refinanțează creditele existente cu împrumuturi care au dobânzi fixe, reduse – Ana Popescu
• Creșterea creditării va continua în 2025, în special pentru creditele ipotecare, dar se va tempera în cazul creditelor de consum – Ana Popescu
• Anticipez o creștere a TVA în 2025, iar consecințele se vor vedea inclusiv în restituirea creditelor - Ionuț Ștefan
• Dacă clientul are un comportament în care pune deoparte 10 lei, pentru bancă asta înseamnă că poate să plătească o rată de 12 lei - Ionuț Ștefan
• Înainte să mă îndatorez trebuie să iau în calcul inclusiv posibilitatea apariției unor evenimente neașteptate, care mă pot împiedica să-mi plătesc ratele – Ionuț Ștefan
• În cadrul negocierilor de la CSALB, băncile au acceptat să-și modifice marjele, s-au reașezat dobânzi, s-au eliminat comisioane – Ionuț Ștefan
• Recomandăm celor care ne solicită un credit să se gândească în perspectivă, să analizeze comisioanele, asigurările adiacente și serviciile precum plățile anticipate – Ana Popescu
• Rata nu trebuie să depășească un sfert din veniturile lunare, iar valoarea proprietății să nu depășească venitul pe patru ani – Adrian Asoltanie
• Strângerea avansului este ca pregătirea pentru un maraton de 30 de ani, arată disciplina de a economisi – Adrian Asoltanie
• Consumatorul are un scor mai bun pentru credit dacă are un istoric de plată fără incidente, un venit constant și continuu, un grad de îndatorare scăzut – Ana Popescu
Adrian Asoltanie, trainer, specialist educație financiară:
Nu știu câtă lume își dă seama că una din cele mai lungi relații pe care le are o persoană este cu banii proprii. Vă propun să oferim câteva soluții pentru cei care își doresc să construiască o relație mai echilibrată cu serviciile bancare.
Noi avem această abordare bivalentă când vine vorba de relația cu banca. Când ne trebuie ceva de la bancă, suntem foarte drăguți și apreciem totul, iar când trebuie să returnăm și să plătim, avem o altă abordare.
Trebuie să găsim calea de mijloc în această relație de lungă durată, așa cum facem și în relațiile de familie. Pe de altă parte, relația consumator-bancă are de înfruntat știrile negative, inflația și îngrijorările față de anul viitor.
Cum vedeți perioada următoare în acest mediu plin de provocări?
Ana Popescu, director produse și servicii - UniCredit Bank România:
În contextul în care deficitul bugetar rămâne la un nivel ridicat ce nu va mai putea fi susținut în anii următori, riscul de majorare a fiscalității în 2025 este foarte mare.
Consumul privat a crescut semnificativ anul acesta pe fondul majorării salariilor și descreșterii inflației. Însă, potențiale majorări fiscale vor frâna puternic consumul anul viitor.
Majorările fiscale pot fi în sensul majorării TVA, majorării impozitului pe profit sau a impozitului pe proprietăți. UniCredit a reevaluat creșterea economică la 1,7%, în scădere în anul 2024. Pentru anul 2025 va fi în creștere datorită efectului de bază, până la 1,9%. În orice caz, pentru acești doi ani, această creștere este sub potențialul țării noastre.
Interesul consumatorilor pentru credit este încă ridicat. Volumele de credite nou acordate în piață în primele 8 luni ale anului au crescut cu aproape 70% față de aceeași perioadă anului anterior, atât pe credit de consum cât și pe credit de ipotecare.
Este o concentrare mai mare în refinanțare. Clienții refinanțează creditele existente cu împrumuturi care au dobânzi fixe, reduse. Vedem această creștere a creditării că va continua și în 2025, în special în zona creditelor ipotecare, dar se va tempera în cazul creditelor de consum, având în vedere un posibil impact asupra veniturilor reale anul viitor.
Ionuț Ștefan, conciliator CSALB, consultant fiscal:
Cred că o să avem o perioadă a sărbătorilor de iarnă în care o să citim sub brad Monitorul Oficial să vedem dacă s-a modificat ceva în Codul Fiscal. Așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, majoritatea schimbărilor legislative fundamentale au apărut în perioada 23-31 decembrie, când oamenii trec mai ușor peste veștile negative.
În mod cert, pentru că se bazează pe consum și dată fiind ponderea încasărilor la buget din acest tip de impozit, sentimentul meu este că o să existe o majorare a cotei de TVA. Când vorbim de taxe directe, atunci consecința aplicării acestora este destul de mare: când mi se ia din banii mei munciți, acest lucru va reașeza prioritățile fiecăruia. În mod cert pot exista și probleme în ceea ce înseamnă restituirea creditelor.
Adrian Asoltanie:
Un lucru bun este că numărul creditelor neperformante este la un nivel foarte redus, sub 3%. Sistemul bancar trece prin niște transformări, sunt bănci care fuzionează. Anul acesta trei bănci au fost cumpărate de alte trei bănci.
Concomitent, vedem un curent destul de puternic către digitalizare. Băncile au interesul să se modernizeze, să devină mai productive și să-și optimizeze procesele. Dar, cu ce mă ajută pe mine, consumatorul, faptul că piața se consolidează sau devine digitală?
Ana Popescu:
Din 2010 încoace există acest trend de consolidare a pieței. Este și cazul nostru: UniCredit se pregătește de fuziune cu Alpha Bank. Suntem două bănci din top 10, cu o expertiză sănătoasă și îndelungată pe piața din România. Consolidarea bancară este un fenomen pe care îl vedem și pe piața europeană.
Având în vedere investițiile în IT tot mai mari, precum și reglementările numeroase la care sistemul bancar trebuie să se conformeze, este important pentru bănci să dețină o masă critică în piața în care performează, iar o masă critică obții mai rapid prin achiziție sau fuziune decât prin creștere organică.
Atât consolidarea cât și digitalizarea, oferă băncii oportunitatea de eficientizare a proceselor. De ce facem asta? Prin digitalizare obținem canale alternative de distribuție. Clientul are mai mult confort în accesarea produselor bancare. Există un răspuns mai rapid, procesarea mai rapidă a tranzacțiilor pe care le efectuăm și implicit o calitate superioară a serviciilor.
Digitalizarea produselor simple permite consultanților noștri să își aloce mai mult timp asupra produselor complexe, asupra situațiilor unde clientul are nevoie de consultanță specializată pentru că celelalte se rezolvă rapid prin instrumentele tehnologiei.
Adrian Asoltanie:
Aș vrea să discutăm despre calculele pe care ar trebui să le facă o persoană sau o familie înainte să facă un credit. Care ar fi trei lucruri la care ar trebui să se gândească un client înainte să se împrumute de la bancă?
Ionuț Ștefan:
În primul rând trebuie să văd care este nivelul costurilor lunare și să-mi calculez oarecum gradul de îndatorare. Comportamentul meu financiar trebuie să includă neapărat și exercițiul economisirii. Dacă clientul are un comportament în care pune deoparte 10 lei, pentru bancă asta înseamnă că poate să plătească o rată de 12 lei. Mulți consumatori abia după 40 de ani își dau seama cât de importantă este componenta economisirii în viața lor.
Înainte să mă îndatorez trebuie să iau în calcul inclusiv posibilitatea apariției unor evenimente neașteptate, care mă pot împiedica să-mi plătesc ratele. Nu în ultimul rând, trebuie analizate posibilitățile reale de rambursare anticipată puse la dispoziție de banca de la care iau creditul.
Am avut și avem în continuare solicitări în cadrul CSALB cu privire la refinanțări, la reașezări ale creditelor. Majoritatea covârșitoare sunt finalizate într-un mod amiabil împreună cu banca, iar așteptările consumatorilor sunt atinse.
Băncile au început să înțeleagă faptul că au nevoie de o relație pe termen lung cu consumatorul și nu de un câștig mai rapid, pentru că acesta vine cu un risc mai mare. Un consumator nemulțumit reprezintă un risc.
De aceea, în cadrul negocierilor de la CSALB, băncile au acceptat să-și modifice marjele, s-au reașezat dobânzi, s-au eliminat comisioane. Pe de o parte întâlnim o deschidere mai mare a băncilor către problemele întâmpinate de consumatori, iar pe altă parte vedem că în ultimii ani solicitările și așteptările consumatorilor sunt mult mai raționale.
Ana Popescu:
Recomandarea noastră pentru cei care ne solicită un credit este să-și dimensioneze foarte bine rata, adică să se gândească în perspectivă. Poate se naște un copil în familie, iar cheltuielile cresc.
Apoi, să se uite la toate elementele care influențează costul de finanțare: comisioane, asigurări adiacente, precum și la serviciile pe care le pune banca la dispoziție.
De exemplu, confortul pentru plăți anticipate care pot fi făcute online sau de pe telefon, poate cântări mult. În UniCredit oferim această soluție pentru că este importantă în a susține relația pe termen lung cu clientul. Această relație oferă avantaje reale.
Noi ne bonificăm clienții de casă, cei care își încasează venitul la noi, care își iau și o asigurare de viață, au o dobândă redusă.
Anul acesta băncile au venit pentru creditele ipotecare și de consum cu oferte foarte bune pe dobândă fixă. Avem în continuare dobândă fixă sub valoarea IRCC.
În UniCredit avem dobândă de 5,29%, iar rata fixă îți oferă predictibilitate. Momentan încă vedem o inflație ridicată și ne mai așteptăm la anumite șocuri. O inflație ridicată generează dobânzi mari și volatilitate.
În acest context de volatilitate dobânda fixă ne ajută.
Macroeconomiștii prevăd o tendință dezinflaționistă. Asta însemnă că pe termen lung dobânzile vor scădea, iar băncile vor începe să aibă dobândi reduse pentru creditele noi.
De aceea, fiecare trebuie să aleagă ce este mai important pentru el: confortul imediat sau predictibilitatea pentru următorii ani?
Adrian Asoltanie:
În recomandările pe care le fac celor care vor să se împrumute spun că rata nu trebuie să depășească un sfert din veniturile lunare, iar valoarea proprietății să nu depășească venitul pe patru ani. Recomand dobândă fixă căci oferă predictibilitate. Una din cauzele pentru care oamenii accesează împrumuturi cu dobânzi de peste 100% este că și-au stricat relația cu banca, au ajuns în Biroul de Credit și nu mai găsesc ofertele cu dobânzi între 7% și 12%.
Observația generală este că în ultima perioadă oamenii își optimizează creditele, nu mai intră în bancă să întrebe: La salariul acesta, care este suma maximă pe care mi-o împrumută banca? Acest maxim nu este sănătos niciodată! La el se adaugă elemente la care nu te-ai gândit, cum sunt cheltuielile cu notarul, cu mobilatul, cu renovarea.
Avansul este foarte important din punctul meu de vedere, pentru că strângerea avansului este ca pregătirea pentru un maraton de 30 de ani. E cam greu să zici: De mâine mă scriu la maraton, dacă tu nu alergi nici măcar 100 de metri pe lună. Strângerea avansului este și o dovadă a disciplinei de a pune banii deoparte.
Economisirea trebuie să fie ca spălatul pe dinți. Pentru că lipsa economisirii nu o vezi imediat, ci peste câțiva ani. În acest context, care sunt tipurile de comportament și elementele de finanțe personale care îi oferă unui client un scor mai bun și condiții mai bune în accesarea unui credit?
Ana Popescu:
Scorul diferă de la bancă la bancă, dar factorii pe care aceștia se bazează sunt în general aceiași. Banca se uită la istoricul de plată, să nu fi existat incidente, venitul să fie constant, să existe o continuitate a veniturilor și, evident, un grad de îndatorare adecvat.
Cam aceștia ar fi factorii cei mai importanți. E important să ne plătim ratele la credite, pentru că poate acum suntem tineri, avem un credit mic de consum și am uitat să plătesc. Dar acest incident îmi poate afecta capacitatea de a lua credit în viitor când am un venit bun, am întemeiat o familie și vreau să îmi cumpăr un apartament. De aceea, bonificăm un comportament de plată corect. Ne dorim relații sănătoase pe termen lung și o relație solidă cu clienții noștri, bazată pe loialitate.
Taguri: UniCredit Bank refinantare credit credite ipotecare credite de consum banca Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) credite nevoi personale credite pentru locuinte credite imobiliare
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Educatie financiara
Pot sa inchid Cardul Avantaj de la Credit Europe online sau prin email?
„Buna ziua, Vreau sa inchid Cardul Avantaj iar de la Credit Europe Bank imi spune ca trebuie sa trimit cererea prin curier sau sa merg la o agentie a bancii, dar care este tocmai la Timisoara sau Bucuresti. Mie nu-mi convine sa trimit cererea prin detalii
Cum am fost pacalita cu investitia in actiuni Hidroelectrica
"Am investit in acțiuni hidroelectrica și m-a redirecționat pe o platformă numita collvile capital unde domnul care m-a preluat pentru a-mi spune ce trebuie să fac a lucrat cu banii mei de 200 de USD s-a ajuns la 22388 de USD și acu cand am retras banii îmi spune că trebuie detalii
Cum pot reduce dobanzile la IFN-urile Mozipo si TBI Bank?
„Am dobanzi exorbitante ifn mozipo si tby bank. Doresc sa imi reduca dobanzile la credite sa nu platesc dublu creditul luat”, intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro. Raspuns Stimate domn, Pentru reducerea banzilor ridicate la detalii
Ferratum mi-a cesionat creditul si mi-a pus poprire fara instiintare. Este legal?
„Buna seara, Am luat un imprumut de 5000 lei de la ferratum bank si nu l am mai putut plati din cauza dobanzii foarte mari. Creditul a fost cesionat catre Svea nu am primit nicio instiintare sau somatie plata , am primit direct poprire salariu .In detalii
- Am primit un telefon pentru actualizarea aplicatiei YOU BRD si am fost fraudat. Cum pot sa recuperez banii?
- Ai codul PIN al cardului in telefon? Risti sa-ti pierzi banii!
- Finopro imi cere 17.500 de lei pentru un credit exigibil anticipat de 2.500 de lei la Credius! Ce pot sa fac?
- Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!
- Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online
- Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank
- Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?
- Am luat 38 de milioane de la Credit Prime si platesc in fiecare luna 13 milioane. E normal?
- Ce pot sa fac daca am fost inselat pe site-ul OLX si mi s-au furat banii din contul bancar?
- Probleme cu aplicatia First Bank. Banca va fi preluata de Intesa Sanpaolo Bank
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
- Deficitul contului curent după primele două luni, mai mare cu 25%
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
- Inflația anuală a scăzut la 4,62%
- Comerțul cu amănuntul, +7,3% cumulat pe primele 8 luni
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
- Deficitul comercial, în creștere de la o lună la alta
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii
-
Schimbare numar telefon Raiffeisen
Puteti schimba numarul de telefon la Raiffeisen din aplicatia Smart Mobile/Raiffeisen Online, ... detalii
-
Vreau sa schimb nr de telefon
Cum pot schimba nr.de telefon ... detalii
-
Eroare aplicație
Am avut ora și data din setările telefonului date pe manual și nu se deschidea BT Pay, în ... detalii